Ylikunto tai ylirasitus tarkoittaa sitä, että elimistöä on rasitettu enemmän, kuin mistä sillä on mahdollisuudet palautua.

Ylikunnon ja huippukunnon raja on häilyvä, sillä huippukunnossa ihmisen elimistö on todella lähellä rajojaan ja rajan ylittäminen on vaikea huomata. Ylikunnossa elimistön vastustuskyky heikkenee. Ylikuntoa on vaikea mitata, mutta ylikunnon puolella elimistö ei toimi normaalisti.

Ylikunnon oireita voi olla voimattomuus, haluttomuus harjoitella sekä tavallista helpommin lihaksiin kertyvä maitohappo. Myös unensaannin kanssa voi olla vaikeuksia, tai päinvastoin, voi esiintyä liikaunisuutta. Ruokahalu ja jano voivat olla poikkeuksellisen voimakkaita tai heikkoja.

Ylikunto, miten havaita ylikunto, ja miten toimia?

Mistä tietää, että ylirasitus lähestyy ? Jokaisen elimistöllä on yksilöllinen tapa reagoida tähän. Sen vuoksi jokaisen treenaavan fillaristin kannattaa opetella tarkkailemaan itseään. Varsinkin ylirasituksen alkuvaiheessa alkaa sympaattinen hermosto toimia ylikierroksilla.

Tällöin ei nukuta, ruokahalu on valtava ja nesteen kulutus on kova. Toinen vaihe on päinvastainen, jolloin parasympaattinen hermosto aktivoituu. Tällöin henkilö on voimaton, unelias ja ruokahaluton. Käytännössä usein edetään ensimmäisen vaiheen kautta toiseen vaiheeseen, mutta toinen vaihe voi tulla suoraankin.

Terveysongelmat ei juuri ilmene sympaattisessa vaiheessa, vaan ne alkavat parasympaattisen vaiheen aikana. Silloin bakteerit ja virukset pääsevät iskemään kehoon, koska sen puolustusjärjestelmä on heikentynyt. Puolustusjärjestelmä taistelee näitä vieraita eliöitä vastaan kuumeen avulla. Usein on niin, että puolustusjärjestelmä on heikentynyt pitkäaikaisen ylirasituksen seurauksena niin paljon, että se ei kykene nostamaan kunnon kuumetta. Tällöin terveysongelmat pitkittyvät ja ne voivat kestää kuukausia.

Voimakas kuumeen nousu tällaisissa tilanteissa on aina hyvä merkki, koska se kertoo puolustusjärjestelmän tehokkuudesta. Mitä korkeammaksi kuume nousee, sitä nopeammin puolustusjärjestelmä saa voiton näistä vieraista eliöistä. Tämän vuoksi kannattaa muistaa, että kuume on ystävä eikä vihollinen. Sairastamisvaiheessa ei kuumetta tulisi alentaa lääkkeiden avulla, paitsi silloin kun ollaan äärimmäisissä tilanteissa.

Kahden, kolmen päivän kuumeilu 38-39:ssa asteessa ei ole vaarallista. Päinvastoin, sillä on voimakas elimistöä puhdistava ja solukkoa uudistava vaikutus. Sen jälkeen elimistön puolustuskyky on entistä korkeammalla tasolla.

 

Miten palautua ylikunnosta?

Ravinnon osuus on merkittävä palautumisen kannalta. Tärkeitä ovat vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet. Tilanteissa, joissa ylirasitus on jatkunut jo pitkään ja se on heikentänyt voimatasoja, ovat myös valkuaiset tärkeitä. Usein ylirasituksen aikana myös veriarvot laskevat. Alkuvaiheessa ravinnon laatua tulee keventää ja syödä laadukasta tuoreruokaa (=vihannekset ja hedelmät).
Tietenkin hiilihydraatit kuuluvat osana mukana, mutta nekin pitäisi saada kasvisvoittoisesta ravinnosta. Rasvaisia ruokia kannattaa välttää, koska ne hidastavat aineenvaihduntaa. Kasvisvoittoisen ravinnon rinnalle otetaan mukaan vähärasvainen liha ja kala ja myös kasvispohjaiset valkuaiset, herneet, pavut, soija, pähkinät. Jos on ongelma löytää täysiarvoista kasvisruokaa, niin silloin on turvauduttava luonnontuotteista tehtyihin lisäravinteisiin vitamiinien ja hivenaineiden takaamiseksi.

Syy ylirasitukseen on aina liikaa jotakin kehon sietokykyyn nähden. Sen vuoksi ylirasituksesta selviytymiseen tarvitaan sen aiheuttaman asian tuntuvaa vähentämistä. Treenaamisessa se tarkoittaa määrän ja tehon vähentämistä tietyksi aikaa ylirasituksen kestosta riippuen . Palautuminen onnistunee 1-3 viikon jaksolla, jossa treenataan vain joka toinen päivä ja silloinkin kevyt peruskestävyysharjoitus, jossa syke on 5-10 lyöntiä normaalia PK-vauhtia alempi. Sama periaate pätee myös silloin kun sairauden jälkeen aloitetaan treenaamaan.

Jos ylirasitus johtuu psyykkisen ja fyysisen rasituksen yhteisvaikutuksesta, niin asiat esim. työpaineet ja terveys on laitettava vaakakuppiin ja on uskallettava hellittää työasioissa tai sitten ei pidä yrittää mitään kovaa treeniohjelmaa. Palautumista nopeuttaa myös poistuminen päivittäisistä rutiineista. Treenaamisessa se tarkoittaa fillarilenkkien unohtamista vähäksi aikaa ja sen tilalle jonkun muun treenin tekemistä. Siinä tapauksessa, jos päättää ajaa, niin totuttujen reittien tilalle kannattaa etsiä uusia lenkkejä.