Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 ääntä, keskiarvo: 4,00 kautta 5)
Loading...

Vitamiinit ovat ihmiselle tärkeitä aineita, joita ilman elimistö ei tule toimeen. Jokaisella vitamiinilla on oma tehtävänsä, ja elimistö tarvitsee niistä jokaista pienissä määrissä. Historiallisesti vitamiinien puutostaudit ovat aiheuttaneet paljon sairauksia ja lyhentäneet elinikää huomattavasti mutta nykyään puutostilat ovat erittäin harvinaisia. Jossain tapauksissa saadaan kuitenkin liian vähän vitamiineja ja etenkin kova treeni ja urheilu yleensä lisäävät elimistön vitamiinien tarvetta.

A-vitamiini

A-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini luustonkasvun ja näkökyvyn kannalta. Etenkin hämäränäkö kärsii, mikäli a-vitamiinia ei saada riittävästi. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat mm. ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, uneliaisuus, kuiva iho, maksan toimintahäiriöt ja luustomuutokset.

 A-vitamiinin saantisuositus on miehillä 600-900 µg/v retinoliekvivalenttiarkia. Naisilla vastaava luku on 600-700. Imettävillä ja raskaana 800µg/v – 1000µg/v .

B-Vitamiini

B-ryhmän vitamiineja tarvitaan mm. elimistön energiantuotannossa ja hermoston toiminnassa. B-vitamiineista etenkin tiamiini (B1), riboflaviini (B2),niasiini (B3), pantoteenihappo (B5) ja biotiini ovat keskeisiä kaikkien solujen toiminnalle, sillä ne ottavat osaa solujen energia-aineenvaihduntaan.

C-Vitamiini

C-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista vesiliukoisista vitamiineista. C-vitamiini tunnetaan myös nimellä askorbiinihappo. C-vitamiinilla on elimistössä lukuisia tehtäviä, joista tärkein on c-vitamiinin kyky toimia antioksidanttina. C-vitamiini tehostaa mm. kalsiumin imeytymistä, estää rasvahappojen sekä A- ja E-vitamiinin hapettumista, on pakollinen B12-vitamiinin ja foolihapon imeytymisessä, vaikuttaa steroidihormonien synteesiin ja estää nitrosoamiinien muodostumista. Kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin kehittämiseen, josta on riippuvainen esimerkiksiverisuonten, luiden, hampaiden ja kaikkien sidekudosten lujuus. Askorbiinihapolla on havaittu myös suotuisia vaikutuksia syövän hoidossa.

Vaikka jo 10 mg päivässä ehkäisee akuutit puutostilat, suositellaan c-vitamiinia saatavaksi Finelin toimesta ainakin 75mg vuorokaudessa. Tiedeyhteisössä kiistellään edelleenkin siitä, mikä on suositeltava C-vitamiinin päivittäinen saanti ja ovatko hyvin suuret annokset C-vitamiinia eduksi vai haitaksi.

D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota ihminen pystyy itsekkin tuottamaan auringonvalossa UVB säteilyn vaikutuksesta. D-vitamiini vaikuttaa fosforin ja kalsiumin aineenvaihduntaan hormonin tavoin. Sen tehtävä on pitää veren kalsium- ja fosfaattipitoisuudet oikeina parantamalla niiden imeytymistä ja auttamalla kalsiumia kiinnittymään luustoon.D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa eli luun pehmenemistä. D-vitamiinin lievä ja pitkään kestävä liian vähäinen saanti heikentää kalsiumin imeytymistä, mikä edesauttaa osteoporoosia.

D-vitamiinin tarve on noi 7,5-10 µg/vrk. Sitä lisää mm. imettäminen ja raskaanaoleminen. Lue lisää täältä.

Vitamiinien lisätarvetta saattavat aiheuttaa

  • yksipuoliset ravintotottumukset,
  • tiukka kasvisdieetti,
  • raskaus ja imetys,
  • nuorilla kasvuvaihe,
  • auringonvalon puute,
  • tietyt sairaudet sekä
  • eräiden leikkausten (esim. suolistoleikkauksen) jälkitilat.

Eräät lääkkeet puolestaan voivat heikentää vitamiinien vaikutusta.

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiini. Kaikki muut ovat vesiliukoisia. Rasvaliukoisista vitamiineista on elimistössä varastot, jotka riittävät pitkäksi ajaksi. Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy

  • jos nautitaan erittäin vähärasvaista ravintoa sekä
  • suoliston imeytymishäiriöissä ja
  • maksataudeissa.

Vesiliukoisista vitamiineista on pienet varastot muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, joten niiden saannista on huolehdittava päivittäin. Etenkin B-vitamiineja tulisi saada lähes päivittäin, sillä vesiliukoisina ne eivät varastoidu elimistöön. Monipuolisesti syövät henkilöt saavat B-ryhmän vitamiineja tavallisesti ravinnosta riittävästi. Jos ravinto on yksipuolista esim. pitempiaikaisen erikoisruokavalion takia, saattaa B-vitamiinilisä olla tarpeen.

Ravitsemustutkimusten mukaan suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi lähes kaikkia ravintoaineita. Ainoastaan D-vitamiinista on hieman vajausta. Terveenä pysymiseen riittää monipuolinen ravinto. Kaupan hyllyillä on tarjolla runsaasti erilaisia elintarvikkeita, joihin on lisätty vitamiineja. Jos monipuolisen ravinnon lisäksi vielä ”varmuuden vuoksi” nauttii vitamiinipillereitä, saattaa vitamiinien saanti ylittää suositukset. Runsaastakaan vitamiinien saannista ei kuitenkaan ole todettu aiheutuvan merkittäviä haitallisia seurauksia.