Vuoden 2016 tämän hetken kovimmat liikuntatrendit yhdessä artikkelissa. Kannattaa kenties liittää treeniohjelmaan joitakin elementtejä näistä – vähintään hauskana kokeiluna. Voit löytää uutta intoa kesän harjoitteluihin ja kehittää kehoasi uudella tavalla. Onko joku näistä jo suosikkisi?

1. HIIT eli korkeatehoinen intervalliharjoittelu on rankka, mutta tehokas terveystrendi

HIIT (high intensity interval training) eli korkeatehoinen intervalliharjoittelu on ollut trendinä olemassa jo vuosia, mutta vasta viime aikoina tutkimus on alkanut osoittaa, kuinka erinomaisesta harjoittelumuodosta oikeastaan on kyse.

HIIT voi ottaa monia muotoja, mutta niitä kaikki yhdistää rauhallisemman harjoittelun sekaan upotetut noin puolen minuutin mittaiset pätkät, joiden aikana pyritään liikkumaan täydellä teholla. Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa juoksusprinttiä hölkkälenkin välissä.

HIIT-pikatreeni on nopea ja sopii siksi kiireisempäänkin elämään. Lämmittelyineen se ottaa ehkä vain vartin. Silti tutkimusten mukaan se polttaa rasvaa ja parantaa hapenottokykyä yhtä tehokkaasti kuin normaali aerobinen lenkki. Se on viimeisimpien tutkimustulosten perusteella erityisen tehokas keino polttaa vaarallista, keskivartaloon kerääntyvää sisälmysrasvaa. Tämä johtuu todennäköisesti positiivisesta hormonaalisesta reaktiosta, joka syntyy täysillä pusertamisesta. Lisäetuna hormoniryöppy vaikuttaisi hillitsevän ruokahalua.

Huomaa, että HIIT-intervallit pitää oikeasti vetää täysillä. Lihakset ajetaan hapoille ja syke maksimilukemiin. Intervallitreeniä ei siksi kannata aloittaa aivan liikuntaharrastuksen ensimmäisen kuukauden aikana. Se voi olla paitsi epämiellyttävää jopa vaarallista, kun oman kehon reaktioita rasitukseen ei vielä tunne.

HIIT-treeniä voi yhdistää esimerkiksi juoksuun, pyöräilyyn tai jopa uintiin. Kahvakuulan heiluttaminen tai kyykkyhypyt toimivat myös, kunhan syke nousee hapot polttelevat lihaksissa.

Sopiva rytmi on enintään 30 sekunnin pinkaisu, jonka jälkeen liikutaan rauhallisemmin puolitoista minuuttia ja valmistaudutaan uuteen pinkaisuun.

HIIT-treeniä ei kannata tehdä useammin kuin kahdesti viikossa, sillä myös matalatehoista harjoitusta tarvitaan.

kuntosaliohjelma

2. Esterataharjoittelu

Esterataharjoittelu on uusi vanha trendi. Armeijahenkisiä esteratoja ei löydy joka nurkalta, mutta jos omilta seuduiltasi sellainen löytyy, kannattaa harkita hyödyntämistä. Esterataharjoittelu on nimittäin funktionaalisen treenin eräänlainen huipentuma – eli se kehittää kroppaa todellisen maailman haasteita varten. Esteradalla eri lihasryhmät pääsevät työskentelemään yhdessä, ja niin lihaskestävyys kuin myös hapenottokyky sekä koordinaatio kehittyvät. Esterataharjoittelu on hyödyksi monessa tehtävässä ja lajissa.

Esterata voi myös olla hyvä motivaatio, sillä se luo vaihtelua ja seikkailua liikkumiseen. Esimerkiksi juoksulenkin välissä pysähtyminen esteradalle voi olla oikein kiva piristys ja pitää mielen virkeänä.

3. Bodyweight-harjoittelu

Bodyweight-harjoittelu eli treenin oman kehonpainon avulla on noussut yhä suurempaan arvoon. Tämä johtuu osittain ihmisten kiireisestä elämästä. Bodyweight on täydellinen kotitreeni. Punnerrukset ja vastalihasliikkeet ovat kaikkein tutuimpia bodyweight-harjoituksia, mutta paljon muitakin löytyy nettiä vähän selaamalla. Bodyweightillä ei voi kovin helposti treenata koko kehoa eikä sillä saa helposti aikaan mitään isoja lihaksia. Mutta se on hyvää, kehoa ylläpitävää liikuntaa, joka parantaa omalta osaltaan suorituskykyä ja lihaskestävyyttä.

4. Vastuskuminauha

Bodyweight-harjoittelun tueksi voi hankkia vastuskuminauhan. Vastuskuminauhoja on eri levyisiä ja vahvuisia. Liittämällä kuminauhan ja bodyweight-harjoittelun yhteen kotitreenaajan on mahdollista harjoittaa koko kehoaan kokonaisvaltaisesti. Kuminauhan tarjoama skaalautuva vastus myös tekee lihasten kasvattamisesta kotioloissa helpompaa.

Kuminauha on myös erittäin hyödyllinen apuväline saliharrastajille, sillä sen avulla voi helpommin huoltaa yleistä ongelma-aluetta eli hartioita. Vastuskuminauha mahdollistaa terveellisten liikeratojen harjoittamisen ja hartia-alueen terveydestä huolehtimisen.

5. Metsäjooga ja muu liikunta luonnossa

Luonnon on havaittu vaikuttavan ihmisiin monella tapaa positiivisesti. Luonnon keskellä oleminen tai luontonäköalasta nauttiminen laskevat verenpainetta ja jopa nopeuttavat paranemista taudeista ja vammoista. Tätä on tutkittu.

Tuoreiden tutkimusten mukaan liikunta on myös tehokkaampaa luonnon keskellä. Ihmiset jaksavat juosta paremmin, kun heillä on ympärillään kaunis luonnonympäristö. Myös kaunis urbaani ympäristö on hyväksi, mutta metsän keskellä askel on kuitenkin useimmilla ihmisillä kevyempi.

kuntosaliohjelma

Metsäjooga on tämän kesän suuria hittejä. Jooga on terveellinen, pehmeä liikuntamuoto, joka parantaa notkeutta ja yleistä hyvinvointia. Metsän keskellä joogan positiivisten terveysvaikutusten voi olettaa vahvistuvan entisestään.

Kunhan ei ole hyttyskausi. Voimme vain kuvitella, miten tuskaisalta tuntuu alaspäin katsova koira, kun hyönteiset piikittävät pakaraa.

6. Älykello kuntoilun avuksi

Älykellojen tuloa kuntoilijoiden avuksi on toitotettu jo vuosikausia. Kuitenkin vasta nyt älykellot alkavat olla sen verran laadukkaita, että niistä on kenties hieman enemmän hyötyä kuin perinteisistä sykemittareista. Osa älykelloista on myös erityisesti suunniteltu kuntoilijoita varten, jolloin ne keräävät ja välittävät paljon enemmän tietoa kehosta ja liikkeistä kuin mihin sykemittarien kanssa on totuttu. Älykello voi myös ohjeistaa reitin valinnassa juostessa tai rytmittää treeniä.

7. Lepo on uusi treeni

Vuosikausia asiantuntijat ovat hokeneet levon tärkeyttä kuntoilijalle. Tämä kuitenkin usein kaikuu kuuroille korville. Niin lihasharjoittelussa kuin kuntotreenissäkin lepo on kuitenkin se aika, jolloin keho kehittyy. Liikunta itsessään ei kehitä kroppaa.

Voidaan myös kysyä, mitä varten ihmiset harrastavat liikuntaa, jos heidän elämänsä on muuten pelkkää stressiä ja rasitusta. Liikunnan on tarkoitus tehdä ihmisestä hyvinvoiva ja entistä terveempi. Lepo auttaa ihmistä saavuttamaan nämä päämäärät.

Siksi pelkkien fitnessmantrojen ja HIIT-hikoilujen toitottaminen on vastuutonta. Lepo on uusi treeni. Pidä siitä kesällä 2016 huolta yhtä tiukasti kuin treeneistäsikin.