tyrjimarja puussa

Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 ääntä, keskiarvo: 5,00 kautta 5)
Loading...

Tyrni tai tarkemmin tyrninmarja on saanut Suomessa lähes maagisen maineen kaikkiin vaivoihin auttavana marjana. Tyrninmarjakapselit ovat yleisin tapa nauttia tätä luonnontuotetta. Marjan on sanottu auttavan niin vatsavaivoihin kuin flunssaankin. Itämaisessa lääketieteessä tyrniä on käytetty avuksi mm. ihotulehdusten, silmään liittyvien vaivojen sekä palovammojen hoitoon. Tässä artikkelissa käydään läpi minkälainen kasvi tyrni oikein on ja mitä tieteellisesti todistettuja vaikutuksia sillä on.

 

Tällainen kasvi on tyrni

Tyrni, latinankieliseltä nimeltään Hippophae rhamnoides on 0,5-3 metriä korkeaksi kasvava pensas tai puumainen kasvi. Sen lehdet ovat sentistä viiteen senttiin pitkiä ja väriltään vihreänharmaita tai ruosteenruskeita. Tyrnin oksat ovat piikikkäitä.

Ravinnon kannalta tyrnin tärkein osa on kasvin marja. Tyrninmarjat ovat oranssinkeltaisia ja maistuvat lajikkeesta riippuen happamilta tai makeilta.

Tynrnimarjan terveydellisesti vaikuttavat aineet

Tyrnimarjassa on huomattavan suuri määrä C-vitamiinia. Sitä on jopa 165 milligrammaa kohden 100 grammaa tyrninmarjoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kahvikupillisessa marjoja on noin kolminkertaisesti päivän saantisuosituksen verran C-vitamiinia.

Tyrnimarja on myös hyvä beetakaroteenin, E-vitamiinin ja flavonoidien lähde. Karotenoideja on 158 µg / 100 g marjoja ja E-vitamiinia noin 3 mg sataa grammaa kohden.

Tyrnin terveyttä edistävät vaikutukset

Tyrninmarjassa ja -lehdissä olevat vitamiinit ja muut yhdisteet voivat ehkäistä ainakin seuraavia terveysongelmia: Ruoansulatukseen liittyvät vaivat (mahahaava), kaljuuntuminen ja muut ihosairaudet, maksan vaivat ja myrkytykset ja makuuhaavat.

On myös aivan selvää, että tyrnin sisältämät vitamiinit ja muuta yhdisteet tehostavat immuunijärjestelmää, lisäävät vastustuskykyä ja vahvistavat limakalvoja.

Tyrninmarjat ovat turvallisia luonnontuotteita ja niistä saatavat ravinteet imeytyvät elimistöön tehokkaammin kuin laboratoriossa valmistettujen lisäravinteiden hivenaineet.

Lue lisää aiheesta:
Tyrnimarjan ravintoarvot
Tietoa tyrnipensaasta

Tilaa tyrnikapseleita turvallisesti netistä:
Fitnesstukku.fi: Tyrnimarjauute, 60 kapselia, 42,50 €, toimitusaika 3-5 vrk.