Tutkijoiden mukaan jo parin kolmen minuutin treeni oikein rakennettuna voi auttaa laihduttamaan ja kehittämään lihaksia. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta Tampan yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa ovat vakuuttuneita ideansa toimivuudesta. Mistä on kyse? Lue lisää.

Pikatreeni perustuu yksilölliseen vastukseen

Tampan yliopiston laboratoriossa tehtyjen kokeiden mukaan vain kahden minuutin treenillä voidaan saavuttaa monet täyteen kuntosalitreeniin liittyvät edut. Tutkijat tekivät kokeita erityisellä kuntopyörällä. Kuntoilijoiden tehtävänä oli pyöräillä niin lujaa kuin he vain pystyivät – käytännössä tavoitellen kovinta treeniä mitä ikinä ovat tehneet. Puolen minuutin jälkeen kuntopyörä iski lisävastuksen päälle, ja siitä alkoi treenaajien huipputehokas tuskien taival.

Tutkijat havaitsivat, että jo kahden minuutin supertreeni korotti veren glukoosipitoisuutta, kasvatti lihaksia ja poltti rasvaa. Täyttä vauhtia paahtaessaan kuntoilijat polttivat 16 prosenttia hiilihydraattivaroistaan jokaisen kymmenen sekunnin aikana. Keho siirtyi siis todella nopeasti polttamaan rasvaa.

Kaksi treenimenetelmää testannutta naista suorastaan järkyttyi menetelmän tehosta. Toinen heistä liitti mukaan treeniohjelmaan myös puntit, ja pian uuden harjoitusohjelman aloittamisen jälkeen hänen voimansa kasvoi niin, että hän joutui alkaa jonottamaan samoja puntteja kuin salin miehet. Toinen, koulutettu tanssija, kertoi lihaskuntonsa kasvaneen paljon nopeammin kuin tavallisella treeniohjelmalla.

Kuten aina, laihduttaminen vaatii tässäkin tapauksessa dieettiä. Kalorinsaantia pitää rajoittaa, että keho alkaisi polttaa rasvakudosta.

Treenimenetelmä saapuu jo saleille

Pikatreeni on jo saapunut joillekin Floridan kuntosaleille. Suomeen tätä trendiä saadaan vielä odottaa. Suosiota uusi kuntoilumenetelmä varmasti saa, sillä ihmiset ovat yhä kiireisempiä ja toimiva pikatreeni siksi varmasti kiinnostaa. Voidaan myös ajatella, että kansanterveyden kannalta on hyväksi, että ihmiset voivat saada tuloksia aikaan pienemmällä ajankäytöllä. Tämä madaltaa kynnystä lähteä arjen keskellä salille.

Käytännössä voi olla terveellisempää ja helpompaa valita puolivälin vaihtoehto. Eli lisätä salitreenin intensiteettiä sellaiselle tasolle, ettei saa hengästykseltään sanottua kerralla kokonaisia lauseita. Tällä pienellä nyrkkisäännöllä voi leikata salikäynnin keston puoleen menettämättä sen tehoa.

Varoitus: keskustele lääkärisi kanssa ensin

On äärimmäisen tärkeää, että ennen tällaisen sydämelle ja muulle keholle raskaan treeniohjelman aloittamista keskustelet lääkärin kanssa. Useissa tutkimuksissa äärimmäisyyksiin menevän kuntoilun on todettu aiheuttavan lihas- ja nivelvammoja. Liian innokas ja ylikuumentunut treenaaja ei välttämättä tee liikkeitään oikein ja altistaa itsensä siksi terveydelle vaarallisille virheille.

Liiallinen rehkiminen voi myös aiheutta sydämen arpeutumista, joka voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Emme siksi suosittele Tampan yliopiston teho-ohjelmaa aivan kenelle tahansa.