kofeiini

Totuus kofeiinista Kofeiini on piristävä alkanoidi, jota esiintyy reilun 60 kasvin lehdissä, siemenissä tai hedelmissä. Se on maailman laajimmin käytetty piriste, jota yleisimmin hankitaan kahvista tai teestä. Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia, joten keskiverto suomalainen käyttääkin suuria määriä kofeiinia. Kofeiinista kiistellään paljon, sillä sen hyödyllisyydestä on näyttöä, mutta samalla myös haittavaikutuksista.

 

Näistä tuotteista saat kofeiinia

Kofeiinia löytyy mm.kahvista, teestä, kaakaosta, suklaasta, kolajuomista ja energiajuomista. Suodatinkahvissa on 70mg kofeeinia desissä juomaa, energiajuomassa 32mg, teessä 30mg, kolajuomassa 10mg, kaakao 7mg ja yhdestä kofeiinitabletissa 100 mg.

Kuinka kofeiini vaikuttaa?

Kofeiinista on tehty monia tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet sen parantavan esimerkiksi suorituskykyä, työskentelyä, muistia, päätöksen kykyä, tarkkavaisuutta, havaintokykyä ja järkeilyä. Kofeiinia on monissa itsehoito särky-ja flunssalääkkeissä, sekä laihdutuspillereissä. Kofeiini itsessään lievittää kipua jonkin verran, ja tehostaa muiden särkylääkkeiden vaikutusta. Kofeiini piristää keskushermostoa ja sen säännöllinen käyttö voi aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Se ei kuitenkaan uhkaa psyykkistä, fyysistä, sosiaalista tai taloudellista terveyttä, kuten monet koukuttavat huumeet.

Kofeiinin poisjättämisen oireet eivät ole verrattavissa huumeisiin tai alkoholiin, ja tämän takia monet asiantuntijat eivät ajattele sen aiheuttavan riippuvuutta. Kofeiinista on todettu olevan myös hyötyä terveydelle. Sen on todettu tehostavan vastustuskykyä, sen tulehduksen vastaisista vaikutuksista johtuen. Sen sanotaan myös helpottavan useita allergisia reaktioita, sillä se vähentää allergialle tyypillisiä histamiineja elimistössä.

Myös astmaatikkojen väitetään hyötyvät kofeiinista merkittävästi. Tutkimuksissa myös moniin vakaviin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin, maksasairauksiin, paksusuolen syöpään ja 2. tyypin diabetekseen on havaittu apua kofeiinista. Monet urheilijat hakevat apua kofeiinista sen piristävän ja suorituskykyä nostattavan vaikutuksensa takia. Kofeiinin vapauttaa myös veren rasvahappoja lihaksiston energianlähteeksi, jolloin lihasten omat hiilihydraattivarastot säästyvät. Kofeiini myös adrenaliinia vereen, jonka vaikutuksesta syke kiihtyy ja lihasten verisuonet sekä keuhkoputket laajenevat, joten lihakset saavat reilusti happea ja ravintoaineita.

Kofeiinia vastustetaan sen aiheuttaman riippuvuuden takia ja muiden haittavaikutusten takia. Varsinkin liikakäytöllä voi olla ikäviä seurauksia. Kofeiini kuivattaa elimistöä, jonka takia suositellaankin juomaan vesilasi jokaisen kahvikupposen seuraksi. Koska kofeiini poistaa nestettä kehosta, se voi myös aiheuttaa vatsavaivoja sekä närästystä, tai jopa edistää vatsahaavan syntymistä. Pitkäaikaisella kofeiinin käytöllä voi olla vaikutusta ihmisen psyykkiseen tilaan.

Monet lääkärit ovatkin raportoineet, että noin puolet ahdistuspotilaista voitaisiin hoitaa vieroittamalla heidät kahvista, sen sijaan että määrättäisiin mielialalääkkeitä. Kofeiinin aiheuttamat psyykkiset oireet ovat ahdistus, pakko-oireinen häiriö, sekä paniikkihäiriö. Fyysisiä oireita ovat hermostuneisuus, unettomuus, lihasnykäykset, tärinä, pakkoliikkeet, hengitysvaikeudet, hikoilu ja sydämen tykytys. Kofeiinin vierotusoireita -päänsärky -väsymys -levottomuus -alakuloisuus -ärtyneisyys -keskittymisvaikeudet Liian suurella määrällä kofeiinia voi syntyä myrkytystila. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on ollut monia kuolemantapauksia energiajuomien käytön seurauksena. Kofeiinin myrkyllisyyden rajana pidetään 20 mg/painokilo, mutta yliherkkyys on yksilöllistä.