Tee kasvattaa suosiotaan. Samaan aikaan tutkimukset osoittavat yhä selkeämmin teellä olevan suotuisia vaikutuksia terveydelle. Katso tästä lista teen tärkeimmistä terveysvaikutuksista.

Artikkelin lopussa teekauppiaan vinkit paremman teen valmistamiseksi.

Parantaako tee syövän ja Alzheimerin taudin?

Teen terveysvaikutuksia kuulee toisinaan ylistettävän mitä mahtipontisimmilla sanankäänteillä. Tee parantaa syövän ja ehkäisee Alzheimerin tautia ja sydänkohtauksia. Mikä osuus näistä väitteistä on totta?

Chaya Teekaupan pitäjä Co Tran puolustaa teen terveysvaikutuksia, mutta tietyin varauksin:

”Teen terveellisistä vaikutuksista on tehty monia tutkimuksia, ja tulokset ovat lupaavia. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan.”

Tranin mielipide vastaa tutkijoiden konsensusta. Teessä on kiistatta hyödyllisiä ainesosia, mutta emme tiedä vielä, kuinka paljon ne loppujen lopuksi kohentavat ihmisen terveyttä. Kokosimme alle listan eri terveyden osa-alueista, joihin teen väitetään vaikuttavan, ja selvitimme, pitävätkö väitteet paikkansa.

Sydän ja verisuonet

Ainakin mustan teen nauttimisella näyttää olevan myönteisiä vaikutuksia sydämelle. Tee vähentää ainakin tietyissä oloissa vaarallisen LDL-kolesterolin tasoja veressä. Se parantaa verisuonten hyvinvointia, madaltaa verenpainetta ja vähentää sydänkohtauksen vaaraa. Teen on kuitenkin osoitettu tepsivän ainoastaan kevyesti korottuneeseen verenpaineeseen. Se ei siis missään tapauksessa korvaa lääkärin määräämiä verenpainelääkkeitä.

Aivojen hyvinvointi

Vihreä tee saattaa ehkäistä tiettyjä neurologisia sairauksia, kuten Parkinsonin tautia ja Alzheimerin tautia. Toisaalta joidenkin teelaatujen korkeat alumiinipitoisuudet voivat myös altistaa Alzheimerin taudille.

Tuoreen sveitsiläisen tutkimuksen mukaan vihreän teen ainesosat saattavat myös parantaa työmuistia ja tehostaa tiedon välittymistä aivolohkojen välillä.

Syövät

Eräät tutkimukset ovat viitanneet siihen suuntaan, että tee saattaa ehkäistä tiettyjen syöpälaatujen, kuten rintasyövän, eturauhasyövän ja suusyövän, kehittymistä. Tulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia. Oikeastaan näkyviä tuloksia on saatu aikaan ainoastaan laboratoriokokeissa, joissa teestä valmistetuilla uutteilla on pystytty kontrolloiduissa oloissa hidastamaan syöpäsolujen jakaantumista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vielä sitä, että teen juomisella olisi mitään vaikutusta kehossa esiintyviin syöpäsoluihin. Tarvitaan lisää lääketieteellistä tutkimusta.

Ihon UV-suoja

Runsaasti antioksidantteja sisältävät teelaadut, kuten vihreä ja valkoinen tee, parantavat ihon hyvinvointia ja vähentävät auringon haittavaikutuksia, kuten ihon ikääntymistä ja ihosyövän riskiä. Säännöllinen teen nauttiminen ei kuitenkaan riitä suojaamaan ihoa UV-säteilyltä, vaan aurinkovoiteet ovat yhä tarpeen.

Suun hyvinvointi

Sekä japanilaisten että saksalaisten väestötutkimusten mukaan vihreän teen antibakteeriset ominaisuudet saattavat parantaa ikenien hyvinvointia ja vähentää hampaiden reikiintymistä. Pätevää lääketieteellistä todistusaineistoa odotetaan yhä. Vihreä tee myös vähentää pahanhajuista hengitystä.

Luusto

Teessä on runsaasti fluoria, etenkin vanhoissa lehdissä. Fluori parantaa luuston hyvinvointia pienissä määrin nautittuna, mutta voi äärimmäisissä tapauksissa johtaa päinvastoin luuston heikkenemiseen. Siksi halpaa ja huonolaatuista teetä ei pitäisi juoda liikaa, vaan mieluummin sijoittaa rahaa korkealaatuisempaan teehen.

Tee lisää suosiotaan Suomessa

Mikä osuus teen terveysvaikutuksista sitten onkaan totta, kiinnostus teetä kohtaan kasvaa. Suomalaiset nauttivat keskimäärin noin sata kuppia teetä vuodessa, tosin keskiarvoa nostavat huomattavasti yksittäiset teen suurkuluttajat. Samaan aikaan monet suomalaiset eivät koske teehen pitkällä tikullakaan.

”Teen ystävät ovat intohimoisia teetä kohtaan ja juovat sitä enemmän kuin suurimmat kahvinjuojat juovat kahvia”, kertoo Chaya Teekaupan pitäjä Co Tran.

Tran on itsekin intohimoinen teeharrastaja ja nauttii noin 2-5 kupillista teetä päivittäin.

Teen ystävien Pirkko Arstila kommentoi taannoin Karjalaisessa, että suomalaisen teekulttuurin kehittymistä hidastaa osaamisen puute. Ravintola-alalla opetetaan viinejä, kahvia ja suklaata, mutta teehen suhtaudutaan yhä hieman vähätellen. Hyvässäkin ravintolassa saattaa tarjolla olla vain muutama halpa marketin teepussi. Arstila vertaa pussiteetä tölkkiviiniin. Jos tee otettaisiin vakavasti, sen suosio myös kasvaisi huomattavasti.

Kolme ammattilaisen vinkkiä hyvän teen valmistamiseen

Tässä teekauppias Co Tranin takuuvinkit hyvän teen valmistamiseen:

Annostelu

Käytä 1 g teelehtiä jokaista 1 dl vettä kohden. Huom! Yhdessä teelusikallisessa on noin 1-1,5 grammaa teetä.

Veden lämpötila

Monet teet eivät kestä korkeaa haudutuslämpötilaa. Esimerkiksi vihreälle teelle sopii lämpötilaksi n. 80 ºC. Kätevä keino viilentää 100-asteinen vesi 80-asteiseksi on lisätä siihen yksi viidesosa kylmää vettä.

Haudutusaika

Älä ylihauduta teetä. Mitä kauemmin teetä hauduttaa, sen kitkerämpää siitä tulee. Älä jätä haudutuksessa olevaa teetä vartioimatta, vaan seuraa haudutusta esimerkiksi ajastimella. Kaksi tai kolme minuuttia on hyvä yleissääntö kaikkien teelaatujen haudutusajaksi.

Lue lisää aiheesta:
Teen suosio kasvaa (Karjalainen)
Maista maailmaa (Teekauppa.fi)
Health effects of tea (Wikipedia)
Types of teas and their health benefits (WebMD)