Uuden tutkimuksen mukaan osa lisäravinteista voi lisätä syöpäriskiä. Tutkimuksesta raportoi Terve.fi-verkkosivu. Katso tästä tarkempia tietoja siitä, miten riskiä voi välttää.

Lisäravinteiden popsijoilla esiintyy enemmän kivessyöpää

Yalen yliopiston laatiman tutkimuksen mukaan miehet, jotka hyödynsivät toistuvasti kreatiini-, proteiini- ja androstenediodiravintolisiä kärsivät 65 prosenttia muita useammin kivessyövästä.

Tarkka syy-yhteys lisäravinteiden ja syövän välillä on hämärän peitossa. Tutkijat eivät usko, että itse kreatiini, lisäproteiini tai muut ravintolisät sellaisenaan aiheuttaisivat syöpää. Sen sijaan joissakin ravintolisissä on seassa epäterveellisiä, syövälle altistavia ainesosia. Näitä ainesosia ei tarvitse olla kuin pienessä osassa kauppojen ravintolisistä, jotta saadaan aikaan näkyvä nousu syöpälukuihin.

Tästä syystä ihmisten ei tarvitse lopettaa ravintolisien syömistä, mutta miettiä, mitä ravintolisiä syö ja luottaako valmistajien olevan ainesosiensa tasalla. Isot brändit saattavat olla keskimäärin turvallisempia kuin pienet valmistajat, tosin tähänkin sääntöön löytyy poikkeuksia.

Tarkkoja aineita, jotka syövän aiheuttivat, on käytännössä mahdotonta selvittää edes jatkotutkimuksissa, sillä ravintolisiä on erittäin montaa lajia ja niissä on vahvasti toisistaan poikkeavat kemialliset koostumukset.

Kuka vastaa ravintolisien terveellisyydestä?

Suomessa ravintolisien ainesosien terveellisyyttä valvoo Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA. Kaikki ravintolisät kuuluvat myös elintarvikelainsäädännön piiriin. Lain mukaan vastuussa ravintolisän turvallisuudesta ovat valmistajat, maahantuojat, jälleenmyyjät ja markkinoijat.

Joidenkin tutkijoiden mielestä lisäravinteiden pitäisi olla ennemmin lääke- kuin elintarvikelakien alaisia, sillä tämä lisäisi valvonnan tarkkuutta.

Nykyisellään ravintolisän pitää täyttää seuraavat vaatimukset Suomen lain mukaan:

  • Yritys on tehnyt ilmoituksen elintarviketoiminnan aloittamisesta.
  • Tuotteen valmistus ja myynti noudattavat julkisesti elintarvikelakia ja hygieniaohjeita.
  • Tuote ei sisällä vaarallisia määriä vierasaineita eikä uuselintarvikkeita, joita ei ole vielä hyväksytty. Raaka-aineet pitää pystyä jäljittämään alkulähteilleen.
  • Pakkausmerkinnät ovat riittävän kattavat eikä markkinoinnissa käytetä perusteettomia terveysväittämiä.

Suomalaiset syövät runsaasti ravintolisiä

Jopa 87 prosenttia suomalaisista käyttää ravintolisiä. Luku on myös kasvamassa. Ravintolisiä käytetään usein turhaan, sillä monipuolinen ravinto ei kaipaa lisäkseen pillereitä. Yleensä lisät ovat todistetusti hyödyllisiä vain tietyissä puutostiloissa, mutta eivät pysty korvaamaan luonnollisten ruoasta saatavien ravintoaineiden positiivisia vaikutuksia normaalissa terveessä ihmisessä.

Yalen tutkimus ei ole myöskään ainoa, joka on yhdistänyt runsaan ravintolisien popsimisen erilaisiin terveysongelmiin. Muun muassa kalsiumlisät voivat joissakin tapauksissa rasittaa maksaa.

D-vitamiini lienee selvimmin osoitettu hyödylliseksi suomalaisissa oloissa elävälle ihmiselle, ainakin talven pimeydessä. Toisaalta etenkin ikääntyville naisille kalsium on tärkeää – ja B12-vitamiini vegaaneille.

Lisää aiheesta:
Lihasmassaa kasvattavat lisäravinteet saattavat lisätä kivessyövän riskiä (Terve.fi)