Ravintolisien syöminen on suosittua kovaa treenaavien parissa. Kuitenkin vain osasta ravintolisiä on hyötyä ja toisista voi liian suurina annoksina olla jopa haittaa. Etenkin munuaissairauksista kärsivien kannattaa miettiä tarkasti, kuinka paljon vaikeasti prosessoitavia lisäravinteita kehoonsa laittaa – ja millaisia.

Katso tästä, mikä on vaarallista, mikä haitallista ja mistä on oikeasti hyötyä.

Liika suuri antioksidanttimäärä saattaa lisätä syöpäriskiä

Suuret A- ja E-vitamiiniannokset voivat altistaa syövälle. Molemmat vitamiinit toimivat antioksidantteina. Kehon oksidatiivista stressiä hillitsevät antioksidantit voivat liian suurina annoksina lamauttaa soluissa syöpää vastaan taistelevan geenin, joten antioksidanttienkaan kanssa ei kannata liioitella.

Myös B6- ja B12-vitamiinien liikasaanti voi lisätä tuoreen tutkimuksen mukaan lisätä keuhkosyövän riskiä, mutta vaikutus koski tässä tutkimuksessa vain miehiä, eikä vaikutusmekanismia vielä ymmärretä.

Näissä tapauksissa puhutaan 5-20-kertaisista annoksista nähden suositeltuun päiväannokseen.

Myös liiallinen kalsiumin, seleenin ja beetakaroteenin saanti lisää joissakin tapauksissa syöpäriskiä.

Liiallinen A-vitamiinin saanti vaurioittaa maksaa ja heikentää luustoa

Liiallinen A-vitamiinin nauttiminen voi lisätä luunmurtumien riskiä vanhemmassa väestössä jopa seitsemänkertaiseksi.

Ylimääräinen A-vitamiini kerääntyy ajan myötä maksaan ja alkaa vähitellen heikentää elimen toimintaa. Tästä voi seurata monia aineenvaihduntaan ja kehon puhdistusmekanismeihin liittyviä ongelmia.

Ylisuuri C-vitamiiniannos saattaa hidastaa lihaskasvua

Yleisesti ottaen vesiliukoiset vitamiinit, kuten C-vitamiini, ovat turvallisia. Kuitenkin suositukset moninkertaisesti ylittävät C-vitamiinien määrät lisätä hieman munuaiskivien riskiä.

Toisaalta treenaajan kannalta liiallisilla C-vitamiiniannoksilla on alustavien tutkimusten mukaan toisenkinlaisia kielteisiä vaikutuksia. Ylettömät annokset C-vitamiinia voivat nimittäin heikentää hieman treenin jälkeistä lihaskasvua. Tarkkaa syytä tälle mekanismille ei tunneta ja tutkimusta tarvitaan lisää. Myös E-vitamiinilla vaikuttaa olevan vastaava efekti.

Sopivina annoksina C-vitamiini on erittäin hyväksi keholle ja välttämätön elimistön normaalille toiminnalle monella tapaa. Liioitella ei kuitenkaan pidä.

Ylimääräinen B6-vitamiini aiheuttaa hermosto-oireita

Moninkertaiset liika-annokset B6-vitamiinia voivat vaikuttaa haitallisesti hermoston toimintaan. Vahinkoa koituu erityisen helposti aivojen ja muun kehon väliselle viestijärjestelmälle. Tällöin etenkin tuntoaisti voi vaurioitua.

B6-vitamiinia ei tule nauttia enempää kuin 100 milligrammaa päivässä.

Rasvanpolttajat ovat vaarallisia

Rasvanpolttajissa on monenlaisia epämääräisiä ainesosia, joiden terveysvaikutuksia ei täysin tunneta. Pahimmillaan ne voivat hävittää lihasmassaa sekä vahingoittaa sydäntä, maksaa ja munuaisia. Niistä ei myöskään ole liiemmin hyötyä rasvan polttamisessa.

Vain näistä ravintolisistä on todistetusti hyötyä saliharrastajalle

 • Proteiinilisät voivat auttaa voimaharrastajaa ajoittamaan proteiininsaantia ja varmistamaan, että lihaksilla on käytössään koko ajan optimaalinen määrä rakennuspalikoita kasvua varten. Maksa- tai munuaissairauksista kärsivien tulee kuitenkin olla näidenkin lisien kanssa varovaisia.
 • Hiilihydraattilisät voivat auttaa treenin jälkeen palauttamaan kehon energiavarannot ennalleen. Kuitenkin myös banaani hoitaa saman asian. Lähinnä hiilarilisistä on hyötyä maratoonareille ja muille pitkäaikaista kestävyysliikuntaa harjoittaville.
 • Kreatiinimonohydraatti voi olla hyödyllinen lisä etenkin voimaa harjoittaville vegaaneille. Hyödyllinen vaikutus on vähäinen, mutta todellinen. Sopiva annos on noin kolme grammaa päivässä hieman painosta riippuen. Munuaissairauksista kärsivien pitää olla kreatiinin kanssa erityisen varovaisia.
 • BCAA, HMB, HICA, beeta-alaniini ja sitrulliinimalaatti saattavat olla marginaalisesti hyödyllisiä joillekin, mutta tutkimusta tarvitaan lisää.
 • Kofeiini parantaa kestävyyssuorituksia, kunhan se nautitaan noin tunti ennen suoritusta eikä kofeiinia ole nautittu samana eikä edellisenä päivänä.

Nämä suositut ravintolisät ovat tutkimusten mukaan turhia voimaharrastajalle

 • Karnitiinin hyödyistä fitness- ja voimaharrastajalle ei ole mitään näyttöä.
 • Sinkkiä otetaan joskus testosteronitasojen lisäämiseksi. Tämä toimii kuitenkin vain niissä harvoissa tapauksissa, joissa henkilöllä on sinkin puutos ennen ravintolisän ottamista.
 • Magnesiumia saatetaan ottaa kramppien torjumiseksi tai suorituskyvyn parantamiseksi. Ylimääräisestä magnesiumista ei todennäköisesti kuitenkaan ole hyötyä saliharrastajille nykyisen tiedon valossa.
 • ZMA-ravintolisäsekoituksen sisältämä sinkki poistuu imeytymättä ruoansulatuksen läpi ja magnesium on elimistölle vaarallisessa muodossa.
 • Myöskään glutamiiniravintolisästä ei ole empiiristen tutkimusten perusteella hyötyä.
 • CLA, EPA ja DHA ovat terveydelle hyödyllisiä rasvahappoja, mutta niistä ei ole mitään erityistä hyötyä voima- tai fitnessharrastajille.

Katso lisäksi tarpeellisten mineraalien oikeat annostukset tästä artikkelista!

Lue lisää aiheesta:
Liiallinen vitamiinien saanti voi lisätä jopa syövän riskiä (Helsingin Sanomat)
Harva ravintolisä on treenaajalle tarpeen (Helsingin Sanomat)
Olkaa tarkkana… (Lihastohtorin Facebook-päivitys rasvanpolttajista)
Tehoaako ravintolisä? (Punttis.net)