Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5 ääntä, keskiarvo: 3,60 kautta 5)
Loading...

spirulinajauheSpirulina on sinilevien Cyanophyta kaareen ja sinivihreiden levien Oscillatoriaceae heimoon kuuluva suku.

Spirulina-levän poikkeuksellisen korkeasta ravintoarvosta huolimatta nykyään lääketieteen tutkijat ovat kiinnostuneempia tästä levästä kuin ravinto-oppineet. Tämä johtunee siitä, että viime vuosina on julkaistu muutamia tutkimuksia, jotka ovat vasta olleet alustavia, ovat antaneet tuloksia, joissa spirulinalevä on estänyt virusten lisääntymisen, vahvistanut immuuni-puolustusjärjestelmää ja aiheuttanut syövän hoidossa regressiota tai jopa estänyt syövän kasvua.

Tämä superruoka on täynnä todella arvokkaita ravinteita, jotka auttavat etenkin urheilijoita ja kasvissyöjiä. Se on eräs maailman parhaista proteiininlähteistä ja se on täynnä vitamiineja, mineraaleja ja rautaa.

Screen Shot 2014-01-08 at 19.16.17

Tilaa tabletit tästä!

Paljon korkealaatuista proteiinia

Spirulinasta jopa yli 60 prosenttia on korkealaatuista ja helposti imeytyvää proteiinia. Kasvimaailmassa kyseessä onkin ehdoton ykkönen proteiinin lähteenä. Ihminen tarvitsee kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa. Spirulinalevässä on näitä kaikkia ja lisäksi yhdeksän muuta aminohappoa.

Spirulinassa on enemmän proteiinia kuin kananamunassa, mutta sen rasva- ja kolesterolipitoisuus ovat minimaaliset verrattuna eläinmaailmasta saataviin proteiineihin. Se onkin proteiinin lähteenä uskomattoman hyvä.

Vitamiinit
Spriulina sisältää kaikki tärkeät vitamiinit, C-vitamiinia lukuunottamatta (jota on helppo saada muualtakin riittävästi). Siitä löytyvät kaikki tärkeaät B-vitaaminien yhdisteet. Kasvikunnan muihin edustajiin verrattuna, Spirulinan etu on sen sisältämä B12-vitamiini. B12 on ihmiselle välttämätöntä, mutta sitä esiintyy erittäin harvoissa kasveissa. Se sisältää myös suuren määrän betakaroteenia ja sopivasti E-vitamiinia.

Rauta
Rauta ja vitamiinit yhdessä mahdollistavat B-vitamiinien muutoksen punaisiksi verisoluiksi ja hapen kuljetuksen verisuonistossa. Etenkin laihdutuksen aikana raudan puute on eräs suurimmista syistä anemiaan.

Mineraalit
Ihmiskeho ei kykene itse tuottamaan mineraaleja. Spirulina sisältää kuitenkin kaikki kehollemme elintärkeät mineraalit, mm. seleeni, jodi, kalsium ja rikki.

Lehtivihreä
Hampun lisäksi spirulina on eräs ainoista kasveista, jotka sisältävät paljon syötäväksi kelpaavaa lehtivihreää ihmiselle sopivassa muodossa. Lehtivihreä on hyväksi maksalle ja se puhdistaa lisäksi verta ja parantaa raudan imeytymistä.

Karotenoidit
Karotenoidit ovat väripigmenttejä, joita saat yleensä porkkanoista, appelsiineistä ja muista oranssin värisistä hedelmistä ja vihanneksista. Se sisältää myös paljon karotenoideja, joista tärkein on betakaroteeni. Betakaroteeni suojelee ihoa UV-säteitä vastaan ja nopeuttaa ruskettumista auringossa.

Fykosyasiini
Fykosyasiini on väripigmentti, joka kerää itseensä paljon auringon energiaa. Yhdessä lehtivihreän kanssa fykosyaniini antaa spirulinalle sen sinivihreän värin. Fykosyaniini on erittäin vahva antioksidantti. Se tunnetaan parhaiten sen maksaa ja munuaisia auttavista ominaisuuksista. Fykosuaniini tiettävästi auttaa maksaa suojautumaan vapailta radikaaleilta ja näin helpottaa maksan puhdistustyötä.

Kuinka spirulinaa tulisi käyttää

Spirulinapuristeet ovat helppo tapa nauttia proteiinia ja tärkeitä ravinteita pitkin päivää. Jauhettuna spirulina sopii keittoihin, salaatinkastikkeisiin, salaattiin, puuroihin, jugurtteihin ja pirtelöihin. Voit myös nauttia jauhetta suoraan veden tai mehun kera. Spirulinan väriä ei kannata säikähtää, vaikka se saattaakin ensin alkuun tuntua hieman pelottavalta.

Spirulina on ruokaa, joten sen käyttöä ei tarvitse pelätä. Se ei ole lääke, vaikka sillä onkin parantavia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ainoa sivuvaikutus spirulinan syömisessä saattaa olla tiheytynyt virtsaamisen tarve. Jos syömme muutaman spirulinapuristeen päivässä saamme noin gramman spirulinaa, mikä on vain 10% päivittäisestä saantisuosituksesta. Eli vaikka spirulinapurkkien kyljessä lukeekin usein ”annostusta ei saa ylittää” on hyvä ymmärtää, ettei muutamalla spirulinapuristeella saavuteta terapeuttisia annostusmääriä. Spirulinalla on viilentävä ja kosteuttava vaikutus kehossamme, jonka johdosta se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi kuumiin ja kuiviin olosuhteisiin.

Käytön haitat

Spirulinan on todettu olevan turvallista ihmiskäyttöön ja eläinkokeissa sen on todettu sopivan myös raskauden aikaiseen käyttöön. Spirulinaa viljellään erillisissä viljelyaltaissa, eikä se kasva epäpuhtaassa meressä tai saastuneessa ympäristössä. Tuotteesta saattaa olla apua allergioiden hoidossa.

Yleisimmät lajikkeet

Lajikkeita on useita, mutta nämä ovat ihmiskeholle sopivimmat.

  • maxima
  • platensis
  • pacifica
  • azteca

Tilaa netistä

Screen Shot 2014-01-08 at 19.16.17

Tilaa Spirulina-tabletit tästä!