Sinkki on yksi alkuaineista ja tärkeässä osassa ihmisen hyvinvointia. Vaikka se on neljänneksi käytetyin metalli teollisuudessa, se kuuluu myös kehomme tärkeisiin raaka-aineisiin, jolla keho rakentaa uusia entsyymeitä. Vaikka sinkin yliannostus voi aiheuttaa pahoinvointia ja jopa anemiaa, kärsii länsimaissa usea sinkin puutoksesta. Normaalin täysipainoisen ruokavalion mukana ihminen saa tarvittavan määrän sinkkiä, mutta sen puutostiloja voi esiintyä yksipuolista ruokaa syövillä, laihduttajille sekä vegaaneilla.

 

Sinkki on yksi elimistön raaka-aine

Elimistö tarvitsee sinkkiä entsyymien raaka-aineeksi. Sinkki vaikuttaa erityisesti hedelmällisyyteen ja ihmisen elimistön kehitystä muokkaavien entsyymien muodostuksessa. Tämän takia erityisesti kasvavien nuorten ja lasta toivovien sekä odottavan äidin riittävä sinkin saanti tulisi turvata. Lisäravinteena sinkkiä tulisi harkita myös imetyksen aikana.

Harkitse sinkkiä lisäravinteena mikäli kuulut riskiryhmään

Sinkillä on myös monia muita suotuisia vaikutuksia. Sitä suositellaan kroonisista taudeista kärsiville, leikkauksista ja palovammoista toipuville, raskasta fyysistä työtä tekeville tai urheilijoille jotka treenaavat päivittäin. Myös laihdutuksen aikana tämän metallin saanti tulee turvata mikäli epäilee ettei sitä saa riittävästi laihdutusruoan tai dieetin mukana. Riittävän sinkinsaannin on todettu vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sillä on merkittävä rooli a-vitamiinin imeytymisessä, insuliinin tuotannossa ja hormonitasapainon ylläpidossa. Mikäli syöt omega 3- valmisteita, huolehdi myös että saat tarpeeksi sinkkiä, jotta nämä aminohapot vaikuttavat tehokkaasti.

Sinkin puutos

Sinkin puute on vaikeasti diagnosoitavissa, sillä oireet voivat vaihdella yksilötasolla huikeasti, koska sinkki on yksi ihmisen elimistön perusrakennusaineista. Oireita voivat olla ruokahaluttomuus, elimistön vastustuskyvyn radikaali heikkeneminen, ripuli, impotenssi, huonosti voiva iho, silmävauriot, kehityksen häiriöt, heikentyneet aistit(erityisesti haju- ja makuaisti) sekä yleinen väsymys. Koska oireet voivat viitata moninaisuudessa useisiin muihin puutostiloihin, on sinkin puutostila vaikeasti havaittavissa. Paras keino onkin tarkkaila omaa ruokavaliota ja sitä kautta selvittää, onko sinkin suositussaanti turvattu.

Sinkin saantisuositukset

Yleisimmin sinkkiä saadaan ruokavalion mukana viljasta, maidosta ja lihasta. Sinkkiä tulisi saada 1,1mg vuorokaudessa ravinnosta saatavaa megajoulea kohti. Tämä tarkoittaa normaalipainoisella naisella 7mg annosta vuorokaudessa ja miehillä 9mg vuorokaudessa. Vegaanista ruokavaliota noudattavien tulisi nauttia sinkkiä 30% suositussaantia enemmän, sillä eläinperäinen proteiini edesauttaa sinkin imeytymistä. Paljon liha- ja maitotuotteita käyttävien ei tule sinkkiä lisäravinteena käyttää, sillä normaalia suomalaista ruokavaliota noudattava saa sinkkiä ravinnon mukana noin 13mg/vrk. Sinkkiä ei tule syödä lisäravinteena, mikäli epäilee saavansa sitä jo riittävästi. Yliannostuksena se ei kuitenkaan lisää riskiä sairastua syöpään eikä aiheuta sikiövaurioita. Teoreettinen annosmäärä joka aiheuttaa pitkällä aikavälillä anemian, on 150mg vuorokaudessa. Lisäravinteena nautittavissa tableteissa yleisin annoskoko on 15mg yhdessä tabletissa. Tämä on täysin riittävä määrä vuorokaudessa. Lisäravinnetta nauttivien on kuitenkin otettava huomioon että myös vegaanisen tai laihdutusruokavalion mukana tulee sinkkiä. Lisäravinteen kanssa vuorokauden sinkinsaanti voikin olla jopa 30 mg/vrk.