Vanhenevien ihmisten tulee huomioida liikuntaharrastuksen aloittamisessa enemmän muuttujia kuin nuorten. Vammojen torjuminen on erityisen tärkeää. Tämä on monelle seniorille este kuntosaliliikunnan aloittamiselle tai jatkamiselle – siitä huolimatta, että lihastreenillä voi lisätä toimintakykyään, torjua sairauksia ja pidentää elinikää. Katso tästä, mitä seniorin kannattaa huomioida kuntosaliliikuntaa aloittaessa.

1. Seniori tarvitsee voimaharjoittelua

Kyllä, ikääntyvät ihmiset tarvitsevat voimaharjoittelua. Lihasvoima alkaa huveta 60-vuotiaana, naisilla nopeammin kuin miehillä. Pidemmän päälle lihasten katoaminen näkyy arjen jaksamisessa. Lopulta perusasioitakaan ei jaksa tehdä. Tämä vaikuttaa moniulotteisesti elämänlaatuun, hyvinvointiin ja jopa elinikään.

kuntosaliohjelma

2. Ikäihmisten kuntosaliohjelmat keskittyvät etenkin jalkoihin

Jalkojen vahvistaminen on kaikkein tärkeintä ikäihmisillä, vaikka myös muita kehon osia pitää tietenkin harjoittaa. Yleensä kannattaa käydä treenaamassa kuntosalilla, sillä siellä on tarjolla kaikkiin liikkeisiin soveltuvat välineet. Kotioloissa on vaikea harjoitella monipuolisesti. Usein ainakin polven ojennus, jalkojen loitonnus ja jalkaprässi ovat hyviä liikkeitä. Silti ei pidä myöskään unohtaa käsiä, selkää ja vatsaa.

3. Näin ikäihminen aloittaa voimaharjoittelun

Harjoittelu aloitetaan pienillä vastuksilla. Liikaa ei saa revitellä tai seurauksena on jopa pysyviä vammoja. Ensimmäisten totuttelutreenien jälkeen testataan harjoittelijan voimataso ja siirrytään varsinaiseen kunto-ohjelmaan. Fysioterapeutti auttaa ohjelman laatimisessa. Varsinainenkaan ohjelma ei saa olla liian raskas. Niin nuoret kuin vanhatkin kuntoilijat haksahtavat usein puskemaan liikaa äärirajoilla. Tämä ei ole millään tapaa hyödyllistä muille kuin kilpaurheilijoille.

4. Säännöllinen harjoittelu kerran viikossa riittää

Peruskunnon säilyttämiseksi kuntosalilla ei tarvitse ravata koko ajan. Tärkeintä on säännöllisyys. Kerta viikossa salilla tunnin tai puolentoista ajan riittää. Jos treeni lopetetaan, tulokset katoavat noin kolmessa kuukaudessa.

5. Voimaharjoittelu sopii melkein kenelle vain

Usein voimaharjoittelulla on suotta huono maine. Oikein toteutettuna se on turvallista ja sopii kaikenlaisille ihmisille. Ikä ei todellakaan ole este. Jopa liki satavuotiaiden tiedetään hyötyneen salitreenistä. Seniorin kunto-ohjelma tulee toki suunnitella huomioiden mahdolliset kivut ja vaivat. Lääkärin kanssa keskusteleminen on suotavaa.

Näin voimaharjoittelun tulokset näkyvät ikäihmisen elämässä

Voimaharjoittelulla voi päästä eroon kävelykepeistä ja rollattoreista. Monet voivat kuntosalin ansiosta päästä takaisin lenkkipoluille tai laduille. Etenkin vanhimmilla ihmisillä jopa kauppaan pääseminen voi vaatia saliharjoittelua. Lihaskunto lisää vapautta ja kykeneväisyyttä.

Lue lisää:
Ohjeita seniorien kuntoliikuntaan (ET)