Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 ääntä, keskiarvo: 3,25 kautta 5)
Loading...

Yrtit yhdistetään usein hippeihin ja pilveen, mutta tiedemiehet tietävät niillä olevan valtavaa potentiaalia. Iso osa nykyajan lääkkeistä ovat oikeastaan vai uudelleen nimettyjä yrttejä ja uutteita.

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on viileillä alueilla kasvava maksaruohokasvien (Crassulaceae) heimoon kuuluva kasvi. Ruusujuurta viljellään koriste- ja lääkekasvina. Sitä käytetään yrttinä mm. vähentämään väsymystä ja masennusta. Se on myös koristekasviksi sopiva ruoho.

Sitä pidetään erittäin tehokaanaa mielialan parantajana, mikä johtunee sen aivojen serotoniini tasoja lisäävästä vaikutuksesta. Sen väitetään myös toimivan adaptogeeninä, eli parantavan kehon stressin sietokykyä. [1] Näin siitä voisi olla hyötyä kovassa harjoittelussa. Eräissä tutkimuksissa sen on myös todettu lisäävän proteiini synteesiä. [2-3]

Ruusunjuuren vaikutuksista on jonkin verran tieteellistä näyttöä, mutta erityisen vakuuttavaa se ei ole. Oikealla annostuksella on kuitenkin mahdollista saada positiisia tuloksia, ainakin mielialan suhteen. Adaptogeenit, joita rhodiola rosea edustaa, ovat mielenkiitoinen ryhmä aineita. Nämä aineet, kuten nimestä voi päätellä, auttavat kehoa sopeutumaan ja kestämään fyysistä sekä psyykkistä rasitusta ja stressiä.

Ei ole vaikea kuvitella, miksi tämä on hyödyllinen ominaisuus. Rhodiola Roseaa pidetään erittäin tehokkaana yrttinä ja sitä on käytetty pitkään. Sen ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että sen laadussa on valtavia eroja. Välillä se toimii, välillä ei. Merkistä ja lähes purkista riippuen – joten vedenpitäviä tuloksia ei tutkimuksissa ole saatu. Tämä oli totta sekä kokeissa että labratorioissa – ei tiedetty toimiiko yrtti vai ei – eikä tiedetä täysin varmasti vieläkään.

2000-luvulla tiedemiehet ovat kuitenkin erittäin lähellä ongelman ratkaisua – Rhodiola toimii mikäli siinä on tarpeeksi rosavins ainetta. Viimeaikoina marrkinoille on alkanut ilmaantua Rhodiola Roseaa jonka pitoisuudet ovat tarpeeksi korkeat, jotta se on hyödyllistä.

Mitä Rhodiola on?

Rhodiola rosea kasvaa erittäin kylmässä ja kovassa auringonpaisteessa. Se on historiallisesti ollut etenkin viikinkien suosiossa. Rhodiola on kuuluisa yrtti, ja positiivisten käyttäjäkokemusten lisäksi sen takana on myös melko paljon tieteellistä tutkimusta. Tutkimukset ovat osoittaaneet, että rhodiola ehkäisee ylikuntoa. Pystyt treenaamaan pidempään ja intensiivisemmin ilman ylikunnon vaaraa.

Vuonna 1968 Neuvostoliitossa määriteltiin Rhodiolan olevan adaptogeeni, mikä kuten aiemmin mainittiin, tarkoittaa sen kykyä auttaa kehoa selviytymään fyysisestä ja psyykkisestä stressistä. Neljäkymmentä vuotta ja lähes 200 tutkimusta myöhemmin yhä useampi tiedemies myös lännessä on alkanut uskoa tähän yrtiin.

Screen Shot 2014-01-08 at 20.16.30

Dynaforce tabletti, 60 tablettia 12,50€ tilaa tästä!

Miten Rhodiola vaikuttaa ihmisiin?

Perinteisesti yrittä on käytetty stimuloimaan keskustehermostoa vähentäen masennusta, tehostaen työtehoa, parantaen unenlaatua, vähentäen väsymystä ja auttaen vuoristotaudista kärsviviä. Vaikka lisää tutkimusta tarvitaan, vaikuttaisi viimeisimpien tutkimuksien valossa siltä, että tarpeeksi Rosaviiniejä sisältävät Rhodiola uutteet paratavat huomattavasti immuniteettiä, oppimiskykyä ja henkistäsuorituskykyä. Rhodiola tehostaa sekä henkistä että fyysistä suorituskykyä ja tehostaa palautumista intensiivisestä harjoittelusta.

Miten käytän Rhodiolaa?

Kliinisessä tutkimuksessa annokset vaihtelevat 6 mg ja 12 mg välillä rosaviinejä päivässä. Yli 60 mg annokset tuntuvat aiheuttavan vakavia nukahtamisvaikeuksia, ja noin 10mg tuntuu olevan riittävä annos.

Rhodiolaa kannattaa käyttää ainoastaan kovan treenin, stressin tai vaikkapa vuorikiipeilyn aikana. Kolme viikkoa käyttöä ja viikko käyttämättä vaikuttaa hyvältä sykliltä.

Muista aina selvittää paljon rosaviinejä ostamasi Rhodiola Rosea valmiste sisältää ja säädä annoksesi sen mukaan. Joudut todennäköisesti syömään noin 500mg-2000mg päivässä saadaksesi noin 10 mg rosaviinejä.

Annostus 
Noin 300mg-600mg uutetta joka sisältää 2%-3% rosavinia ja 0.8%-1% salidrosidea (vaikuttavat ainesosat).
Joidenkin lähteiden mukaan kannattaa välttää kiinalaista tavaraa, sillä siitä ei kyseisiä ainesosia löydy.

Lähteet:

[1] 257] Moerman. D. Native American Ethnobotany Timber Press. Oregon. 1998 ISBN 0-88192-453-9
[2] Maslova L.V. et al. (1994) ”The cardioprotective and antiadrenergic activity of an extract of Rhodiola rosea in stress” Eksp Klin Farmakol 57(6): 61-6
[3] Germano, C. et al. (1999) ”Arctic root. The powerful new ginseng alternative” Kensington Publ.Corp.

1. Brown RP, Gerbarg PL, and Z Ramazanov. Rhodiola rosea: A Phytomedicinal Overview. HerbalGram. 56:40-52, 2002.
2. Kelly GS. Rhodiola rosea: a possible plant adaptogen. Altern. Med. Rev. 6(3):293-302, 2001.
3. Abidov M, Crendal F, Grachev S, Seifulla RD, and TN Ziegenfuss. Effect of extracts from Rhodiola rosea and Rhodiola crenulata (Crassulaceae) roots on ATP content in mitochondria of skeletal muscles Bull. Exp. Biol. Med. 136(6):585-7, 2003.
4. Di Benedetto R, Varì R, Scazzocchio B, Filesi C, Santangelo C, Giovannini C, Matarrese P, D’Archivio M, Masella R. Tyrosol, the major extra virgin olive oil compound, restored intracellular antioxidant defences in spite of its weak antioxidative effectiveness. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Sep;17(7):535-45. Epub 2006 Aug 22.
5. Darbinyan V, Aslanyan G, Amroyan E, Gabrielyan E, Malmström C, Panossian A. Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression. Nord J Psychiatry. 2007;61(5):343-8. Erratum in: Nord J Psychiatry. 2007;61(6):503.
6. Shevtsov VA, Zholus BI, Shervarly VI, Vol’skij VB, Korovin YP, Khristich MP, Roslyakova NA, Wikman G. A randomized trial of two different doses of a SHR-5 Rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work. Phytomedicine. 2003 Mar;10(2-3):95-105.
7. Darbinyan V, Kteyan A, Panossian A, Gabrielian E, Wikman G, Wagner H. Rhodiola rosea in stress induced fatigue — a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine. 2000 Oct;7(5):365-71.
8. Spasov AA, Wikman GK, Mandrikov VB, Mironova IA, Neumoin VV. A double-blind, placebo-controlled pilot study of the stimulating and adaptogenic effect of Rhodiola rosea SHR-5 extract on the fatigue of students caused by stress during an examination period with a repeated low-dose regimen. Phytomedicine. 2000 Apr;7(2):85-9.
9. Walker TB, Robergs RA. Does Rhodiola rosea possess ergogenic properties? Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Jun;16(3):305-15. Review.
10. Kurkin VA, Zapesochnaya GG. Chemical composition and pharmacological characteristics of Rhodiola rosea [review]. Journal of Medicinal Plants, Russian Academy of Science, Moscow 1985;1231-445.

 Mistä ostaa?


Screen Shot 2014-01-08 at 20.16.30

 

Dynaforce tabletti, 60 tablettia 12,50€ tilaa tästä!