Yleisen taloustilanteen heikentyminen ei ole vaikuttanut ravintolisien menekkiin. Suomalaiset ostavat runsaasti ravintolisiä – ja syövät niitä myös paljon enemmän kuin olisi tarpeen. Lue tästä lisää aiheesta.

Ravintolisät kiinnostavat suomalaisia kuluttajia

Luontaistuoteala on menestynyt muuta vähittäiskauppaa paremmin taantumasta huolimatta, raportoi Yle. Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton mukaan alan liikevaihto kasvoi viime vuonna 0,5 prosenttia, vaikka muuten vähittäiskauppa kääntyi laskuun. Yhteensä ravintolisiä myydään vuosittain noin 500 miljoonan euron edestä.

Ravintolisiä myydään kaiken ikäisille. Yli 60 prosenttia ostajista on naisia. S-ryhmän mukaan tavalliset kuntoilijat nostavat myyntiä kuitenkin kaikkein eniten, sillä urheilun harrastajat käyttävät nykyään runsaasti ravintolisiä.

Nämä ravintolisät myyvät parhaiten – vaikka tutkimusnäyttö ei ole aina vahvaa

Suomen markkinoilla on tällä hetkellä yli 3000 ravintolisätuotetta. Koska kuntoilijat syövät yhä enemmän ravintolisiä, kysyntä on siirtynyt vuoden sisällä enemmän jauheista ja tableteista juomiin ja patukoihin. Proteiinivalmisteet ovat tärkeä osa etenkin nuorten ja nuorten aikuisten liikuntaharrastuksia.

Suosituimpia ravintolisiä ovat kuitenkin kirkkaasti omega-3-kalaöljy, D-vitamiini ja maitohappo. Tämän kolmikon asemaa ei uhkaa oikeastaan mikään muu tuote.

Kiinnostavaa on, että esimerkiksi omega-3-valmisteiden terveysvaikutuksista ei ole metatutkimusten perusteella näyttöä, mutta silti suomalaiset syövät kalaöljykapseleita mielin määrin. Kalaöjyn väitetyt hyvät terveysvaikutukset liittyvät ilmeisesti todellisuudessa muihin kalan ominaisuuksiin, ehkä proteiineihin. Omega-3-kapseleiden sijaan kannattaisikin syödä oikeaa kalaa.

D-vitamiinin positiivisista vaikutuksista on hieman vahvempi näyttö, ja etenkin Suomen talvessa D-vitamiini on monella tapaa hyödyllinen lisä. Sekin kannattaisi kuitenkin mieluiten hankkia monipuolisen ravinnon kautta.

Maitohappojen terveysvaikutuksista on jonkin verran näyttöä, mutta ei kylliksi, että viranomaiset sallisivat vaikutusten julkisen toitottamisen. Lähinnä maitohappojen pitkäaikainen nauttiminen auttaa vatsaa selviytymään tietyistä kriiseistä, kuten ripulitaudista, tavallista tehokkaammin.

Suomalaiset syövät ravintolisiä kritiikittömästi

Naiset ostavat ravintolisiä yleensä ruokavalionsa täydentämiseksi, kun taas miehet popsivat niitä kuntoilun ja urheilun edistämiseksi. Ruokavalion täydentäminen ravintolisillä on ainakin teoriassa hyvä idea, koska harva meistä syö kyllin monipuolisesti. Ongelmana on, että tutkimukset eivät yksiselitteisesti osoita ravintolisien pystyvän todellisuudessa paikkaamaan puutteita ravinnossa. Kannattaa odottaa jatkotutkimuksia, ennen kuin heittäytyy ravintolisien varaan.

Kuntoilupuolella käydään myös kädenvääntöä erilaisten ravintolisien eduista. Onko l-argininiinista hyötyä? Entä kreatiinista? Onko proteiinipuuroja pakko vetää, jos syö muuten terveellisesti? Nämä ovat kiistoja, joihin kenelläkään ei ole oikeastaan vastausta. Siitä näkökulmasta on yllättävää, miten innokkaasti suomalaiset kuntoilijat popsivat esimerkiksi proteiinipatukoita. Meillä ei ole tässä vaiheessa varmuutta, onko näistä lisistä yhtään mitään hyötyä liikkujalle.

Lue lisää:
Ravintolisäkauppa käy myös laman keskellä (Yle)