Rasvanpolttajat ovat luultavasti suosituin tai ainakin parhaiten myyvä lisäravinnetyyppi. Tuotteita on satoja, ja vaikuttavia aineita tuhansia. Suomessa myydyistä rasvanpolttajista suurin osa perustuu ihmisen aineenvaihdunnan nopeuttamiseen. Useimmiten tällaiset tuotteet sisältävät kofeiinia, guaranaa, tauriinia sekä erilaisia pippuri- ja teeuutteita. Tämän lisäksi suomessa myydään CLAta sekä l-karnitiinia, mutta ne ovat arvosteltu muualla. Myös rasvahappojen on väitetty tehostavan rasvan palamista. Rasvanpolttovalmisteet sisältävät usein myös tiettyjä aminohappoja.

 

Ensinnäkin todettakoon, että teoria tälläisten tuotteiden takana on varsin ontuvaa. Usein (kuten l-karnitiinin ja tauriinin kohdalla) mitään vakuuttavaa teoriaa niiden vaikutustavasta ei edes ole. Tauriini on solujen välittäjäaineena toimiva aminohappo. Miten ihmeessä se vaikuttaa rasvanpolttoon? Eräässä tutkimuksessa aineenvaihduntaa lisäävän tuotteen oli todettu lisäävän energiankulutusta 90kj päivässä. Tämä tarkoittaa 20 kaloria. Rasvanpolttovalmisteilla saavutettavat tulokset ovat todennäköisesti hyvin marginaalisia sekä tuotteet ovat usein hämmentävän kalliitta.

Pitkäketjuisten rasvahappojen nauttiminen saattaa vähentää kehonrasvavarastoja. Tämä on todettu ainakin yhdessä tutkimuksessa. [1]

Suurin osa rasvanpolttajista sisältää jotain kasvia jossain muodossa. Tarhapavulla, yohimbinella, sekä eräällä tuotteella, joka sisälsi parsaa, mustapippuria, teeuutteita sekä härkäpapua on todettu olevan rasvanpolttoa edistäviä vaikutuksia ylipainoisissa ihmisissä.
Tarhapapu uutteen todettiin vähentäneen 30 päivän aikana rasvan määrää merkittävästi plaseboryhmään verrattuna. [2] Tämä koe oli tehty hieman ylipainoisilla ihmisillä 30 päivän ajan.
Yohimbinen vaikutukset 21 päivää kestävissä jalkapalloilijoille tehdyssä kokeissa osoittivat sen vähentävän kehon rasvaa 2,2% enemmän plaseboon verrattuna. [3] Teeuute, pippuriuute, parsa, härkäpapu tuote laski myös kehon rasvanmäärää vaikuttamatta painoon. Myös tämä koe oli tehty ylipainoisilla henkilöillä.

Myös tuote, joka sisälsi kofeiinin ja tyrosiinin lisäksi teeuutteesta johdettuja aktiivisia aineita, sekä pippurin aktiivisia aineita, vaikutti kalorienkulukseen sekä kehon rasvanmäärään. Tämä tuote lisäsi kulutusta peräti 130 kalorilla päivässä. [5]

Yhteenvetona sanottakoon, että rasvanpolttajien toimivuudesta on selkeää näyttöä. Hyöyty on kuitenkin niin marginaalista (jätä yksi paahtoleipä pois, niin saat saman tuloksen), että on kyseenalaista, kannattaako rasvanpolttajiin laittaa rahaa. Laihdutus saattaa niiden avulla onnistua nopeammin, mutta samalla laihtuu lompakkokin.

9 Ruokaa jotka polttavat rasvaa

Huomaa, että moni rasvanpolttaja on oikeastaan vain erilaisia hedelmiä tai niiden ainesosia pillerimuodossa. Rasvanpolttajat ovat kalliita ja on muutenkin terveellistä syödä vihanneksia, joten rasvanpolttajien popsimisen sijaan kannattaa ehkä panostaa ruokavalioon, joka sisältää paljon seuraavia rasvaapolttavia hedelmiä ja vihanneksia:

Greippi. Greippimehu dieetti on ikivanha (eli 1980-luvulta) ja typerä idea pudottaa painoa. Greippiä ei kuitenkaan kannata tyrmätä täysin, sillä Nutrition & Metabolism lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lasillinen 100% greippimehua ennen jokaista ateriaa auttaa painon pudottamisessa ja on muutenkin terveellistä.

Musta pippuri. Monessa rasvanpolttajassa on mukana mustaa pippuria eikä syyttä: tutkijat ovat osoittaneet Journal of Agricultural and Food Chemistry lehdessä, että pippurin syöminen saattaa estää uusien rasvasolujen muodostumisen kehossa.

Kaneli. Penn State Yliopiston tutkimuksen mukaan kaneli ja kurkuma saattavat vähentää rasvapitoisen ruuan nauttimisesta aiheutuneita negatiivissa vaikutuksia kehossa. Pekoni kannattaa siis jatkossa maustaa kanelilla ja kurkumalla.

Omenat. Syö omenasi jatkossa kuorien kanssa. Miksi? Koska omenan kuoressa on paljon ainesosaa, jota löytyy myös monista rasvanpolttajista. Se on osoitettu auttavan rasvan polttamisessa.

Vihreä tee. Vihreä tee uute on rasvanpolttajien yleisin ainesosa, ja se on osoitettu vähentävän kakkostyypin diabetesta sekä auttavan merkittävästi painon hallinnassa.

Mustikka. Vanha kunnon mustikka sisältää paljon antioksidantteja ja vitamiineja mutta myös vähentää kolesterolitasoja ja auttaa polttamaan rasvaa.

Lue koko artikkeli täältä.

Mistä ostaa rasvanpolttajat?

Selaa rasvanpolttajia Fitnesstukun sivuilla. Kannattaa tutustua myös Aminopörssin rasvanpolttovalmisteisiin.

 

Lähteet, rasvanpolttajat
[1] Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors.
[2] A Dietary supplement containing standardized Phaseolus vulgaris extract influences body composition of overweight men and women.
[3] Yohimbine: the effects on body composition and exercise performance in soccer players.
[4] Efficacy of 12 weeks supplementation of a botanical extract-based weight loss formula on body weight, body composition and blood chemistry in healthy, overweight subjects–a randomised double-blind plasebo-controlled clinical trial.
[5]Body fat loss achieved by stimulation of thermogenesis by a combination of bioactive food ingredients: a plasebo-controlled, double-blind 8-week intervention in obese subjects

Lähteet, ruoka 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24757634 Exercise Training and Grape Seed Extract Co-Administration Improves Lipid Profile, Weight Loss, Bradycardia, and Hypotension of STZ-Induced Diabetic Rats. Badavi M1, Abedi HA2, Dianat M1, Sarkaki AR1.’

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/10/1/51  Grape seed proanthocyanidins ameliorate pancreatic beta-cell dysfunction and death in low-dose streptozotocin- and high-carbohydrate/high-fat diet-induced diabetic rats partially by regulating endoplasmic reticulum stress 

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/78 Effects of dihydrocapsiate on adaptive and diet-induced thermogenesis with a high protein very low calorie diet: a randomized control trial

Tuotteita jotka sisältävät arvosteltuja aineita:
EAS ThermoDynamX
Leader C4 SYSTEM
Leader Hydro Tech
Universal Nutrition Animal Cuts
EAS Diet Capsules
Muscletech Hydroxycut HC
MET-Rx Thermo SURGE
L-Carnitine Xtreme
PROLAB Metabolic Thyrolea