Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 ääntä, keskiarvo: 4,50 kautta 5)
Loading...

Raakakaakao on eräs maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Sen käyttö edistää terveyttä ja ehkäisee tehokkaasti erityisesti sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi raakakaakao on loistava lähde muun muassa magnesiumille, raudalle, mangaanille, kromille, rikille ja sinkille. Lisäksi kaakaossa on paljon hyviä kuituja. Lue tästä lisää kaakaon myönteisistä terveysvaikutuksista.

 

Raaka kaakao verrattuna ”tavalliseen”

raakakaakaoKun kaakaosta tehdään ihan niin sanottua ”tavallista suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta”, joudutaan raaka kaakoa kuumentamaan erittäin korkeissa, noin 120-130 asteen, lämpötiloissa. Tämän jälkeen kaakaoon lisätään maitojauhetta, lisäaineita, sokeria, soijalesitiiniä ja kemikaaleja. Raa’an kaakaon kemialliset ominaisuudet muuttuvat kuumennuksen aikana merkittävästi. Niin sanottu ”tavallinen kaakao” ei sisälläkään yhtä paljon tärkeitä ja hyödyllisiä ravintoaineita kuin alkuperäinen raaka kaakao. Suklaan tapauksessa mielenkiintoista on, että yleensä suklaatehtaiden työntekijät eivät ole koskaan edes nähneet raakaa kaakaopapua. Tuote on pitkälle jalostettu.

Hyötyjä

Raakakaakao on erittäin ravinnerikas ruoka-aine. Se sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja on pullollaan antioksidantteja. Tutkimusten mukaan jopa 10 prosenttia raa’an kaakaon painosta on antioksidantteja. Näin ollen raaka kaakao on antioksidanttien lähteenä aivan omassa luokassaan. Kaakaon polyfenolit todennäköisesti ehkäisevät LDL-kolesterolin hapettumista, mikä suojaa kehoamme mm. sydäntaudeilta.

Screen Shot 2014-01-08 at 19.20.11Raakakaakaojauhe ja muut kaakaotuotteet täältä!

Haittoja

Useat kaakaopavut sisältävät toksiineja ja alkaloideja, jotka ovat ihmiskeholle suurinä määrinä myrkyllisiä. Kaakaon liiallista nauttimista tulisi siis välttää. Lisäksi kaakaon sisältämä arginiini saattaa aiheuttaa suurina määrinä arkuutta suun alueella. Kaakao sisältää lisäksi oksaalihappoa, joka sitoo kehostamme kalsiumia. Kaakaon kanssa tuleekin pitää huolta kalsiumin riittävästä saannista. Raaka kaakao sisältää kuitenkin selkeästi (noin 2-6) kertaa vähemmän oksaalihappoa kuin esimerkiksi raparperi.

Kaakaon terveyshyödyt ovat kuitenkin verrattomat.

Kuinka raakaa kaakaota käytetään?

Kaakaota voidaan käyttää useissa eri muodoissa. Helpointa se lienee kuitenkin kaakaojauheen tai kaakaonibsien muodossa. Kaakaovoi ja -massa soveltuvat lähinnä suklaan valmistamiseen.

 1. Lisää kaakaonibsejä (eli murskattuja paloja) eväisiisi, kuten puuroon, viiliin, soijarahkaan tai mysliin.
 2. Lisää kaakaojauhetta soijajugurtin, puuron tai pirtelöiden sekaan.
 3. Ripottele kaakaojauhetta jäätelösi päälle.
 4. Valmista itse terveellistä raakasuklaata!

Kuinka paljon kaakaota tulee päivittäin käyttää?

Suositeltu kaakaon käyttömäärä on noin 10-20 papua. Nibseinä tämä vastaa noin 4-5 ruokalusikallista eli 20-25 grammaa. Mikäli olet isokokoisempi tai olet käyttänyt raakaa kaakaota jo pitkään, saattaa määrä nousta jopa 50-70 papuun päivässä. Jauhetta suositellaan käytettävän noin 1-3 ruokalusikallista eli 6-18 grammaa päivässä. Mikäli nautit jauhetta hajautetusti pitkin päivää, voit nauttia enimmillään jopa 40 grammaa.

Yleisimmät kaakaolajikkeet

 • Crillo (theobroma cacao, theobroma aromica)
 • Forastero (theobroma cacao sphaerocarpum)
 • Trinitario (theobroma cacao trinitario)

Kaakaosta käytettyjä nimiä

Cacao, Cocoa, Chocolate, Cacaoyer

Muutama helppo resepti

Yksinkertainen kaakaovälipala (snack)

 • 1 luomubanaani
 • 1 rkl kaakaonibsejä

Halkaise banaani veitsellä pituussuunnassa kahtia. Ripottele banaanin sisäosalle kaakaonibsejä ja yhdistä banaaninpuolikkaat. Nauti välipalana tai kuorruta hunajalla ja tarjoile jälkiruokana!

Helppo raakasuklaa (n. 10 jääpalan kokoista suklaanpalaa)

Ainekset:

 • 1 dl kaakaovoita (raastettuna)
 • 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
 • 2 kukkurallista teelusikallista raakaa kaakaojauhetta
 • 1/2 dl kaakao nibsejä (murskattuna)
 • 1 tl maca-jauhetta
 • 1/2 dl goji-marjoja
 • 1 rkl lucuma-jauhetta
 • 2 rkl kotimaista luomuhunajaa

Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvät kuitenkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme. Raaka kaakao onkin hyvä lisä terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Suomalaiset nauttivat muutenkin turhan vähän superfoodeja, raa’asta kaakaosta on helppo aloittaa!

Screen Shot 2014-01-08 at 19.20.11
Raakakaakaojauhe ja muut kaakaotuotteet täältä!

Tilaa netistä