Joillekin meistä esteenä kuntoilun aloittamiselle on silkka tylsyys. Kaikkia ei kiinnosta oman huohotuksen kuunteleminen, ja treeniharrastuksen lopettaakin usein virikkeiden puute. Ratkaisuja tähän ongelmaan on kuitenkin tarjolla useita. Viimeisimpänä sellaisen esitteli Oulun kirjasto lukupyörän muodossa. Lue tästä, millä muilla keinoilla aivot voi tuoda kuntoiluun mukaan.

Lukupyörä – nyt Oulussa, pian ehkä muissakin kaupungeissa

Oulun kirjastoissa on ollut tarjolla lukutelineellä varustettuja kuntopyöriä jo viime vuodesta asti. Ensimmäisenä Suomessa sellainen ilmestyi Kastellin kirjastoon. Nyt innovaatio on leviämässä laajemmallekin.

Etenkin nuoret ovat innostuneet keksinnöstä. Lukupyörä mahdollistaa kevyen rullaamisen kuntopyörällä samalla, kun lukee kirjaa. Monien ihmisten on vaikea keskittyä liikuntaan sellaisenaan, koska mieli on niin yliaktiivinen. Tuomalla aivot mukaan puuhaan lukupyörä madaltaa tällaisten ihmisten kynnystä lähteä liikkeelle.

Äänikirjat ja musiikki sopivat kaikille

Vanha ja koeteltu keino aivojen viihdyttämiseksi löytyy äänikirjoista ja musiikista. Oma treenisoittolista on monien kuntoilijoiden vakivarusteita. Toisaalta äänikirja saattaa auttaa vielä paremmin irrottamaan ajatukset liikkumisesta. Tutkimusten mukaan ajatusten vapauttaminen itse liikunnasta vähentää hapenkulutusta ja parantaa urheilusuoritusta. Vain ammattilaisten pitäisi tuijottaa hengitystä tai ryhtiä joka hetki. Meille muilla siitä on lähinnä haittaa. Varmista vain, että urheilukuulokkeesi ovat kyllin laadukkaat, etteivät ne putoile korvista. Kuulokkeiden kanssa säheltäminen voi pilata treenitunnelman täysin.

Uudet sovellukset muuntavat juoksulenkin seikkailuksi

Uudet sovellukset, kuten esimerkiksi ”Teemo” ja ”Zombies, Run!”, voivat auttaa pitämään ajatukset virkeinä. Teemon avulla mielikuvituksekas liikkuja voi muuttaa juoksumatkansa reissuksi vaikkapa halki aavikon tai ylös Mount Everestin rinteitä.

Zombies, Run! puolestaan on jatkokertomus, joka etenee joka juoksulenkin jälkeen. Juostessa sovellus ilmoittaa toisinaan, että nyt perässä on zombilauma ja tällöin pitää kiristää tahtia. Yksinkertaista, mutta viihdyttävää.

Fitsby-palvelun avulla voit tehdä kuntoilusta rahapelin kavereidesi kanssa: Aina, kun skippaat treenin, menetät rahaa ja samaa palvelua käyttävät ystäväsi saavat sen itselleen – kunhan vain suoriutuvat omista kuntoiluistaan kunnialla.

Valitse kuntosali, jossa on televisio

Tämä on ehkä naurettavan alkeellinen keino, mutta joillakin kuntosaleilla pyörii tv-ohjelmaa syystä. Se voi auttaa liikkujia pitämään mielen pirteänä ja jaksamaan pusertaa läpi koko ohjelman tylsistymättä kuoliaaksi. Jos tykkäät katsoa televisiota, mieti, mikä sali voisi tarjota sinulle riittävästi ruutuja mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

Lue lisää aiheesta:
Kuntoilla voi myös kirjan äärellä (Kaleva)
How Can I Make My Workout Less Boring (Lifehacker.com)