Vaikka monien ihmisten mielikuvissa kuntosali saattaa yhä nykyään yhdistyä vain hikeen ja ähkintään ja pullisteleviin lihaksiin, on nykyaikainen kuntosaliharjoittelu paljon muutakin. Personal trainerit, monipuoliset liikuntaharjoitukset ja ravintopuolen ohjaus ovat tärkeä osa innostavaa ja energisoivaa kuntosaliharjoittelua. Lue lisää.

Personal trainer auttaa kokonaisvaltaisessa harjoittelussa

Yhä useampi kuntosaliharjoittelusta innostunut liikkuja hakee syvyyttä harrastukseensa personal trainerin avulla. Personal trainer auttaa kehittämään kunto-ohjelmaa liikkujan omiin tarpeisiin ja parhaiten sopivaksi. Personal trainerin käyttämisen etuna on myös se, että yksityinen ohjaaja pystyy helpommin pitämään treenin mielenkiintoisena. Harrastaja juuttuu niin kovin helposti toistamaan samoja vanhoja harjoituksia eikä tule kokeilleeksi vaihtoehtoja. Tällöin kuntosalilla käynti voi alkaa pian maistua puulta. On syytä aina yrittää uudistaa omaa ohjelmaansa ja tähän personal trainer on omiaan.

Personal trainer myös auttaa ruokavalion suunnittelussa. Solana Fitness -kuntosalin ohjaaja kertoo Helsingin Uutisissa sen minkä tiesimmekin jo: Puhdas ja monipuolinen ruoka on erottomaton osa liikuntaharrastusta. Ateriarytmin pitäisi olla terveellinen. Lisäravinteita ei ole pakko käyttää, mutta niillä on mahdollista varmistaa tarvittavien vitamiinien ja hivenaineiden saanti kovassa treenissä.

Millä tapaa ruokavaliolla voi tukea kuntosaliharjoittelua?

Liiallinen kalorien laskeskelu ei kuulu lihaskuntoa kohottavaan harjoitteluun. Ennen treeniä on hyvä nauttia runsaasti hiilihydraatteja, jotka tuovat jaksamista. Katso kuitenkin, ettet syö liikaa juuri ennen liikuntaa, muuten vatsaan voi iskeä kipuja tai lihaksiin kramppeja.

Lihastreenin jälkeen riittävä proteiininsaanti on taattava. Lihansyöjä varmistaa tämän omalla tavallaan, mutta myöskään kasvissyöjälle proteiininsaanti ei ole ongelma. Ja myös lihansyöjä hyötyy kasvisproteiinin lisäämisestä ruokaan esimerkiksi soijaproteiinin muodossa. Älä kuitenkaan syö heti treenin jälkeen liian raskasta ateriaa, sillä tämä heikentää palautumista. Kohtuu kaikessa.

Jos yrität kiinteyttää kehoa, tällöin liian vähäinen syöminen on erityisen vahingollista. Lihakset tuovat kiinteyttä, ja jos riittävää ravinnonsaantia ei taata, lihakset surkastuvat rasvakudoksen mukana. Tämä on tarkkaa tasapainoilua vaativa taitolaji, jossa kuntosaliohjaaja voi tarjota kysyttäessä apua.

Jos päämääränä harjoittelussa on ensisijaisesti painon pudottaminen, tällöin on tietenkin pakko syödä vähemmän kaloreita kuin kuluttaa. Silloin kalorilaskurit tulevat kyseeseen. Älä kuitenkaan koskaan jätä pakollisia hivenaineita pois lautaseltasi, äläkä liioittele kalorivahtaamisen kanssa. Jatkaaksesi liikuntaharrastusta sinun pitää antaa keholle riittävästi ravintoa, että se ylipäätään jaksaa raahautua sinne salille. Muista myös keskittyä ensisijaisesti aerobiseen kuntoiluun. Punttien nostelu ei ole parasta laihdutusliikuntaa.

Nukkuminen on myös todella tärkeässä roolissa. Riittävä unensaanti polttaa rasvaa ja kasvattaa lihaksia – näin on tutkimuksissa kiistatta osoitettu.

Salilla voi helpottaa jopa anoreksia

Taannoin Ilta-Sanomat kertoi nuoresta brittimiehestä, joka löysi itselleen pelastuksen kuntosaliharjoittelun kautta. 18-vuotiaana hän oli alle 40-kiloinen anorektikko. Hän kuitenkin marssi urheasti kuntosalille ja päätti aloittaa harjoittelun.

Neljä vuotta myöhemmin anorektikosta on sukeutunut 5000 kaloria päivässä nauttiva muhkea kilpakehonrakentaja.

”Kuntosaliharjoittelu pelasti henkeni”, toteaa mies.

Tämä on loistava esimerkki siitä, miten tasapainoinen ravitsemus on tärkeä osa terveellistä treeniä. Kuntosaliharjoittelu ei nykyään keskity vain liikuntaan, vaan kyse on kokonaisvaltaisesta terveyden ja hyvinvoinnin kohentamisesta!