Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 ääntä, keskiarvo: 5,00 kautta 5)
Loading...

Kun lähdimme tutkimaan typpioksidi tuotteita, valitsimme Bodybuilding.comin parhaiten myyvät tai tunnetuimmat typpioksidi tuotteet: NaNO Vapor, Dymatize Xpand, BSN NO-Xplode, BSN Nitrix, Animal stak 2 sekä Nox3.

Kaikissa tuotteissa löytyi arginiinia sen jossain muodossa.

  • L-Argiiini AKG
  • L-Argiini Ethyl Ester HCL (L-arginiinin etyyli esteri muoto)
  • L-Argiini

Melkein kaikissa:

  • L-Sitrulliini
  • B vitamiineja
  • Ornitiini

Moni NO tuote sisälsi myös kreatiinia jossain sen muodossa. (Creatine Ethyl Ester Malate, Tricreatine Citrate, Creatine Ester Phosphate Sodium, Creatine AKG) Tutkimistamme tuotteista ainostaan animal stak 2 sekä nox3 ei sisältänyt kreatiinia)

Typpioksidi tuotteiden teoria on se, että aminohappo l-arginiini lisää typpioksidin tuotantoa. Kehossa typpioksidi toimii kehossa välittäjä aineena lukuisissa prosesseissa.

Typpioksidi laajentaa verisuonia ja edesauttaa verenvirtauksen lisääntymistä. Tämä taas johtaa siihen, että lihakset saavat lisää happea ja ravinteita nopeammin. NO tuotteiden typpioksidia lisäävän vaikutuksen väitetään näkyvän voimistuneena verenvirtauksena lihaksiin, mikä taas johtaisi kovempan ”pumppiin” ja sitä kautta lisääntyneeseen lihaskasvuun ja kestävyyteen, kun lihakset saavat enemmän ravinteita ja happea.

Useassa paikassa puhutaan Texasissa, Baylorin yliopistolla tehdystä tutkimuksesta, jossa typpioksidi boosteri paransi urheilutuloksia plaseboryhmään verrattuna. Emme ole saaneet kyseistä tutkimusta käsiimme. Muutenkin tämän tuoteryhmän arvostelun suuri ongelma on se, että emme yksinkertaisesti löydä tutkittua tietoa. Sitrulliini malaatti (citrulline malate) jota tuotteet myös usein sisältävät saattaa parantaa aerobista kestävyyttä [1]

Käyttäjäkokemukset tämän tyyppisistä tuotteista ovat olleet positiivisia. Kuten edellä mainittu, moni sisältää kreatiinia, joka saattaa osittain olla vastuussa positiivista vaikutuksista. Ei kuitenkaan tule tyrmätä ajatusta tämän tyyppisten tuotteiden hyödyllisyydestä. Tutkimuksen puutteessa, emme kuitenkaan uskalla väittää tuotteen toimivan.

Tuotteita jotka sisältävät arvosteltua ainetta

Lähteet:
[1] Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle.

BSN No Xplode ja San V-12 Turbo

BSN No XplodeTässä kaksi varsin saman tyyppistä tuottetta, jotka ovat saaneet valtavasti positiivista palautetta sekä kansainvälisillä että suomalaisilla foorumeilla.

No Xplodea on kehuttu nousseista voimatasoista sekä intensiivisemmästä ja pidemmästä treenistä, V-12 Turbo on saanut kehuja myös voimatasojen noususta mutta etenkin älyttömistä pumpeista.

Käyttäjäpalautteen perusteella nämä ovat ilmeisen toimivia tuotteita, mutta mistä niissä on oikeastaan kyse? Lyhyt vastaus lienee kreatiini. Molemmat tuotteet sisältävät kreatiinia, hifi muodoissa (etyyli esteri, tri mallaatti) mutta kreatiinia kaikesta huolimatta. Kreatiini selittänee näiden tuotteiden kyvyn nostaa sarjapainoja. No Xplode sisältää tämän lisäksi beeta-alaniinia mikä todennäköisesti selittää pidemmät sarjat ja treenit, sillä beeta-alaniinilla on kyky vähentää maitohapon muodostumista lihaksissa karnosiinitasoja nostamalla. Kreatiini ja beeta-alaniini ovat aineita, jotka ovat monta kertaa todettu toimiviksi sekä käytännössä että tutkimuksissa.

Tuotteiden pumppia lisäävät vaikutukset selitetään tuoteselostuksessa ja hypessä arginiini AKGn ja
Screen Shot 2014-01-08 at 20.13.27sitrulliini malaattin esiintymisellä. Arginiinin pumppia lisäävästä vaikutuksesta on kiistelty pitkään, mutta näiden tuotteiden myötä on ilmeisesti kyynikonkin uskottava, että arginiini AKG yhdessö sitrulliini mallaatin kanssa on erittäin potentti pumpin kasvattaja.

No-Xploden kykyä nostaa energiatasoja, keskittymiskykyä ja henkistä jaksamista on kehuttu enemmän kuin V-12 turbo. Molemmat tuotteet sisältävät tauriinia, mutta tauriini tunnetusti ei ole piristävä aine, vaikka toisin luullaan. No Xploden kyky piristää perustunee pitkälti kofeiiniin.

Sanottua V-12 Turbosta: ”Ikinä aiemmin en ole saanut mm. takareisiä pumppiin, nyt ne meni niin että hyvä kun pääsin jalkapäivän viimeisten sarjojen jälkeen laitteista pois. Tosi omituinen fiilis, kun ero oli niin huomattava. Kaikissa treeneissä tämän kyllä huomasi. Käsitreenin aikana ehkä selvimmin, kun puolessa välissä treeniä tuntui että MP3-soittimen hihna repeää hauiksen ympärillä.”

No Xplodesta: ”Itse keskittyminenkin treeniin ja fiilis treenin ajan on tarkempi. Suurempaa pumpin lisäystä en itse treenin aikana ole huomannut, mutta lihakset tuntuu pysyvän jonkinlaisessa pumpissa pidempään treenin jälkeen kuin ilman.”

San V-12 Turbon makua on kehuttu paljon, BSN No-Xplode taas on tässä suhteessa saanut melkoisen huonoa palautetta.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että molemmat tuotteet ovat erittäin toimivia lisäravinteita. Kuitenkin, jos haluaa säästää, niin ehkä on järkevintä ostaa kreatiinia, sitrulliinia, arginiini AKGta, beeta-alaniinia sekä kofeiinia ja hoitaa sekoitus itse. Toisaalta nykyisillä Suomenkaan hinnoilla (noin 40€) ei tuo välttämättä ole järkevää.

Mistä ostaa?