Asiantuntijat eivät nykyään suosittele lainkaan perinteisiä vatsalihasliikkeitä, koska niiden on havaittu vahingoittavan selkää. Tässä on joukko turvallisia vaihtoehtoja. Lue ja säästy selkävaivoilta.

Tällä tapaa vatsalihasliike vahingoittaa selkääsi

Monet asiantuntijat peräänkuuluttavat tällä hetkellä perinteisten vatsalihasliikkeiden poistamista treeniohjelmista. Viesti on selkeä niin fysiologien kuin vaikkapa sotilaseksperttienkin taholta: vatsalihasliike asettaa selkärangan jopa satojen naulojen paineen alle. Tämä tarkoittaa, että välilevyt puristuvat. Vatsalihasliike voi johtaa pahimmillaan välilevypullistumaan.

Muun muassa University of Waterloon professori Stuart McGill vetoaa kunto-ohjelmien kehittäjiin, että vanhat vatsalihasliikkeet korvattaisiin uudenaikaisemmilla ja selkärangalle terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Myös suositun ja säälimättömänä tunnetun P90X-kunto-ohjelman kehittäjä Tony Horton on liittynyt vatsalihasliikkeitä kritisoivaan kuoroon.

Katso alta, millä vatsalihasliikkeet kannattaa korvata.

Vaihtoehtoiset liikkeet, jotka ovat parempia selälle

Näillä liikkeillä saat timmin vatsan yhtä tehokkaasti tai jopa tehokkaamminkin kuin perinteisillä istuma-asentoon nousuilla:

1. Lankku

Lankku on kenties aliarvostetuin vaihtoehto perinteisille vatsalihasliikkeille. Todellisuudessa lankku on ylivertainen treeniliike. Lankku harjoittaa paitsi syviä vatsalihaksia myös monipuolisesti muita vartalon lihaksia.

Lankussa asetutaan punnerrusten kaltaiseen asentoon, mutta kyynärvarsien varaan. Varpaat pidetään tukevasti maassa. Napaa vedetään voimakkaasti kohti selkärankaa. Vartalon on oltava suora, ei notkolla. Rauhallinen hengitys on tarkoitus säilyttää koko liikkeen ajan. Pysy asennossa vähintään viisi sekuntia ja toista liike useasti aina pienen levon jälkeen. Vaihtoehtoisesti voit pyrkiä pysymään lankussa niin pitkään kuin pystyt ja toistaa liikkeen pari kolme kertaa.

2. Vatsarutistus jalkojen avulla

Tämä liike suoritetaan selinmakuulta. Kädet asetetaan rennosti vartalon vierelle ja jalat koukistetaan vatsan päälle, polvet rintaa kohti. Sitten lantio rutistetaan vatsalihaksilla ylös lattiasta ja jalat ojennetaan kohti kattoa. Asennossa on tarkoitus pysyä hetken aikaa. Lantion laskeminen tapahtuu hitaasti niin, että jalat ovat koukussa ja jalkapohjat hipaisevat alustaa. Toista.

3. Pyöräilyliike

Myös pyöräily tapahtuu selinmakuulla. Kädet pannaan niskan taakse ja polvet koukistetaan vatsan päälle. Ojenna vuoroin oikeaa ja vuoroin vasenta jalkaa suoraksi ikään kuin pyöräilisit. Samalla kierrä aina vastakkaisen puolen kyynärpäätä koukistuvaa polvea kohden. Rutista vatsalihaksia koko ajan tiukaksi. Suorita pyöräilyliike rauhallisesti.

Lue lisää:
Kuntogurut luopumassa perinteisistä vatsalihasliikkeistä (Iltalehti)
Vatsalihasliikkeiden Top 3 (Kauneus ja terveys)
Why you can stop doing sit-ups (The Wall Street Journal)