Moni kuntoilija miettii mitä syödä rankan treenin jälkeen. Mitä pitkäkestoisemmasta harjoittelusta on kyse, sitä tärkeämpää on pitää energian tasapaino kunnossa.

Palautusjuomat

Heti treenin jälkeen ei kuitenkaan pidä syödä lämmintä ateriaa. Palautusjuomat sisältävät proteiinia ja hiilihydraatteja, jota suositellaan treenin jälkeen. Esimerkiksi rasvaton jogurtti, kaakao tai maito ovat hyviä vaihtoehtoja. Markkinoilla on myös monia palautusvalmisteita. Ne ovat yleensä valmisjuoman tai jauheen muodossa.Tavallisesti valmisteet sisältävät hiilihydraatteja ja proteiineja suhteessa 2:1 hiilihydraattien hyväksi. Ne ovat käteviä, sillä juoman kantaa helposti mukanaan treenipaikalle, ja niiden juomisen voi aloittaa jo treenin aikana tai välittömästi sen jälkeen. Jos päivän aikana syöminen on jäänyt vähäiseksi, voi palautusjuomaa tankata jo ennen treeniä, saadakseen tarpeeksi energiaa. Palautusjuoman avulla palautuminen käynnistyy nopeasti, jolloin muutkin palautumisen toimenpiteet jaksetaan tehdä paremmin.

 • Evolution Phase 3
 • Leader After -palautusjuoma. Sisältää kaksivaiheisia hiilihydraatteja, korkeatasoisia ja vähärasvaisia proteiini-isolaatteja, Creapuren-keratiinia ja L-glutamiinia, jotka takaavat parhaan mahdollisen palautumisen. Tuote auttaa palautumaan niin voimaharjoittelusta, kuin rankasta aerobisesta harjoittelustakin. Heti treenin jälkeen nautittuna juoma palauttaa energiatason, korjaa lihasten vaurioita, ja vähentää harjoittelun jälkeistä lihassärkyä.
 • Star Nutrition Gainer Pro Recovery on erittäin proteiinirikas palautusjuoma, henkilölle joka haluaa palautua nopeasti. Tuote sisältää 67% hiilihydraatteja ja 24% proteiineja. Sen sisältämät hiilihydraatit ovat nopeita ja hitaita, parasta nopeaa proteiinia ja eri vitamiineja sekä mineraaleja.
 • Mammoth 2500 on kehitetty luonnollisista aineista, joten se ei sisällä lisäaineita tai makeuttajia. Korkealuokkaista proteiinia, eli heraa, kaseiinia ja munaa. Mammothin luonnonmukaiset entsyymit auttavat sulatuksessa ja imeytymisessä.
 • Evolution.fi

Treenin jälkeinen ruoka

Heti treenin jälkeen ei tulisi syödä kiinteää ruokaa, sillä ruoansulatus ei onnistu liikunnan jälkeen, verenkierron keskittyessä lihaksistoon. Noin 1,5-2 h treenin jälkeen tulisi syödä ravitseva ateria. Sen tulisi olla monipuolinen, hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa sisältävä annos. Urheilijan lautasmalli sisältää ⅓ proteiinia, eli lihaa, kanaa, kalaa tai soijavalmisteita. ⅓ hiilihydraatteja, eli perunaa, riisiä tai pastaa. ⅓ kasviksia. Aterian lisäksi olisi hyvä syödä täysjyväleipää, jonka päällä kasvipohjaista rasvaa. Juomaksi sopii vesi tai maito.Treenin jälkeisiä ateria esimerkkejä:

 • Uunilohta, perunaa, salaattia.
 • Kanasalaatti, ruisleipä+vähärasvainen juusto.
 • Kasvissosekeitto, karjalanpiirakka+keitetty kananmuna.
 • Vähärasvainen pihvi, perunamuusi, vihreä salaatti, ruisleipä+kasvimargariini.
 • Tonnikalapasta, hedelmäinen salaatti, rieska+kasvimargariini.
 • Ohrapuuro ja mehukeitto, omena.
 • Ruis-kasvishampurilainen, marjakiisseliä.
 • Kananrintaa, täysjyvä riisiä, vihreä salaatti ja hedelmärahka.

Joskus treeni venyy myöhään iltaan, ja kotiin päästyään onkin jo todella väsynyt, joten ei viitsisi kovin raskaasti syödä. Nälkäisenä sänkyyn ei kuitenkaan pidä mennä, ja koska liikunta lisää ravinnon tarvetta jotain pitäisi syödä. Syö siis pieni annos hiilihydraatteja sisältäviä viljatuotteita, ja juo maitoa, se helpottaa unen tuloa.