Onko aina töihin mennessä jo valmiiksi uupunut ja väsynyt olo? Tuleeko huimauksia ja pyörtymistiloja ennen puolta päivää? Ongelma voi olla helpommin ratkaistu kuin luuletkaan. Nykyihmisen aamiainen on usein kahvi tyhjään vatsaan ja muutama hedelmä. Virheellisesti luullaan että painonpudotus on tehokkaampaa kun jättää yhden aterian välistä. Päivän ensimmäisen aterian eli aamiaisen merkitystä vähätellään. Aamupala on kuitenkin ehkäpä päivän tärkein ateria, eikä sitä tulisi jättää välistä. Aamiaisen tärkeys on todennettu jopa painonpudotusta tutkivissa tutkimuksissa. Aineenvaihdunta ja elimistö voi hyvin, kun päivä aloitetaan terveellisellä aamiaisella, ja päivän mittaan tapahtuva napostelukin pysyy kurissa, kun tuntee itsensä kylläiseksi.

Aamiainen päivän tärkein ateria

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Se käynnistää työpäiväsi. Mikäli et syö ravitsevaa aamiaista, päädyt syömään enemmän kuin pitäisi lounaalla, joka taas saa olotilan uupuneeksi ja työteho hidastuu. 5-6 pientä ateriaa onkin niin työtehokkuuden kuin painonhallinnan kannalta parempi kuin 1-2 suuren suurta.

Ravitseva aamiainen

Ravitseva aamiainen koostuu sopivasta määrästä kuituja, vitamiineja ja energiaa. Kahvi päivän aloittajana ei ole totaalisen huono valinta, mutta vältä kahvin liikakäyttöä, sillä se aiheuttaa närästystä ja vatsankivistyksiä. Kahvin mukana tulee paljon piiloenergiaa, mikäli käyttää kahvin kanssa rasvaista maitoa ja sokeria. Laihduttajien kannattaakin harkita siirtymistä makeutusaineisiin ja rasvattomaan maitoon. Kahvi kannattaakin korvata välillä teellä. Eritysesti vihreä tee pitää huolta elimistösi aineenvaihdunnasta ja sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön immuniteettia ja suojaavat mm. syövältä. Kahvin ja teen yhteydessä on hyvä nauttia lasillinen vettä, sillä nämä piristeet ovat dehydraatteja eli kuivattavat elimistöä. Ennen aamukahvia on suositeltavaa nauttia lasillinen tai kaksi raikasta vettä. Päivän aikana tulisi juoda noin 2 litraa vettä.

Yksi parhaista päivänaloittajista ovat smoothiet eli pirtelöt. Lisää joukkoon Suomen luonnon omaa superfoodia mustikkaa pakasteena sekä muita marjoja. Lisää energiaa, vitamiineja ja hyödyllisiä rasvahappoja saa, kun mukaan sekoittaa saksanpähkinöitä, hampunsiemeniä ja pienen määrän esimerkiksi rypsiöljyä. Näin myös omega 3 rasvahappojen saanti on taattu!

Niin aamiaiseksi kuin työpaikallekin mukaankin kannattaa paloitella valmiiksi hedelmiä sekä vihanneksia, esimerkiksi porkkanoita.
Puuro on yksi voitehista parhaimpia, ja pitää taatusti kylläisenä lounaaseen saakka. Suosi ohra-, ruis- ja täysjyväpuuroja. Mauntakaajiksi voi laittaa terveellistä omenapyrettä tai vaikkapa raakasuklaata! Myös terveelliset myslit ovat hyvä tapa aloittaa päivä. Vältä kuitenkin sokeroituja muroja, sillä ne tuovat piiloenergiaa. Myös viilit, rahkat ja luonnonjugurtti ovat hyviä ja ruokaisia päivänaloittajia.

Paljon parjatut kananmunat ovat maineestaan huolimatta oiva aamiainen. Paljon hyvää energiaa sisältävinä ne sopivat mainiosti aamuun. Vähäkolesterolisen munakkaan voit tehdä 1 keltuaisesta ja kahdesta valkuaisesta. Lihojen ystäville maistuvat vähärasvaiset leikkeet munakkaan kylkiäisenä. Leikkeiden ja juustojen tulisi sisältää enintään 17% rasvaa, jotta kilot pysyvät kurissa.

Aamiainen onkin erityisen tärkeä ateria paljon työtä tekeville sekä omista linjoistaan kiinnipitäville. Aamiaisen voi tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi jolloin ravitseva startti päivälle on mahdollisimman mutkaton!