Ihmiskeho tarvitsee sinkkiä moniin toimintoihinsa. Lievä sinkin puutos on melko yleinen ongelma myös liikuntaa harrastavilla. Siksi sinkkiravintolisä saattaa joissakin tapauksissa tulla kyseeseen – tosin vielä parempi on, jos tarpeelliset kivennäisaineet saa oikeasta ruoasta. Katso tästä, mitä hyötyä sinkistä on ja miksi sen saannista huolehtiminen on tärkeää myös kuntoilijalle.

Sinkki vahvistaa kudosta ja tehostaa kudoksen kasvua

Sinkki näyttelee tärkeää roolia ihmisen kudoskasvussa. Luuston vahvistuminen ja lihasten kasvaminen vaativat taakseen riittävää hyvin imeytyvän sinkin saantia. Jos kuntoilija ei saa kylliksi sinkkiä, tästä voi seurata treenitulosten heikkeneminen ja pahimmassa tapauksessa jopa kehon heikkeneminen. Samalla logiikalla sinkki nopeuttaa haavojen ja vammojen paranemista.

 

Sinkki vahvistaa immuunijärjestelmää

Sinkki on mukana vaikuttamassa moniin ihmisen immuunijärjestelmän toimintoihin. Veren valkosolut tarvitsevat sinkkiä jäljittääkseen ja tuhotakseen bakteereita ja viruksia. Ilman sinkkiä valkosolujen tuotanto heikkenee. Sinkki saattaa vähentää monien infektiotautien riskiä. Joidenkin tutkimusten mukaan se myös auttaa krooniseen hepatiitti-C:hen ja vähentää huuliherpeksen puhkeamistodennäköisyyttä. Sinkkitableteilla voi lyhentää keuhkokuumeen sekä jopa ihan tavallisen flunssan kestoa.

Sinkki auttaa sydäntä ja verisuonia

Joidenkin väitteiden mukaan sinkki parantaa sydämen rytmiä ja vähentää sydänkohtauksen riskiä. Sinkin puutos saattaa altistaa sydämen rytmihäiriöille. Kuntoilijan näkökulmasta riittävä sinkin saaminen auttaa vähentämään yllättävien sydänvaivojen riskiä. Tämä lienee erityisen tärkeää lajeissa, jotka asettavat syämen kovan rasituksen alle. Tällaisia ovat esimerkiksi maraton ja triathlon.

Sinkin puute

Yleensä piilevään sinkin puutteeseen johtaa ruokahaluttomuus, yksipuolinen ruokavalio, imeytymishäiriöt ja unihäiriöt. Sinkin imeytymistä voi vaikeuttaa myös esimerkiksi liiallinen alkoholinkäyttöä. Runsaasti juovilla henkilöillä ja etenkin maksakirroosipotilailla on suurempi riskin sinkinpuutokseen. Toisaalta diabetes voi oltistaa sinkin puutteelle.

Sinkin vajaus voi ilmetä mm. aknena, kynsien ja hiuksien haurautena, makuaistin häiriöinä, infektioalttiutena, allergisuuteena, yleiskunnon heikkoutena.

Hyviä sinkinlähteitä

Ravintolisänä sinkkiä syödään yleensä imeskelytablettina.

Ravintolisien ohella hyviä lähteitä sinkille ovat muun muassa:

  • Vihreät vihannekset, esimerkiksi pinaatti ja parsakaali.
  • Soijatuotteet, myös tofu.
  • Tumma suklaa ja sataprosenttinen kaakaojauhe.
  • Monet siemenet ja pähkinä, kuten cashewpähkinä.
  • Täysjyväviljatuotteet, leseet.
  • Maitotuotteet.
  • Muikku, sardiini ja muut ruotoineen syötävät kalat.
  • Äyriäiset, mm. osterit.

Lue lisää sinkistä:
Sinkkiä flunssaan (Oriola.fi)
8 tapaa, joilla sinkki vaikuttaa kehoosi (Iltalehti)