Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (8 ääntä, keskiarvo: 3,25 kautta 5)
Loading...

Maca on Perun Andeilta kotoisin ja kuuluu sinappikasveihin. Se on herättänyt suurta kiinnostusta etenkin kylmissä ilmanaloissa. Se on erittäin arvokas ravintokasvi, mutta sillä on lisäksi myös lääkinnällisiä vaikutuksia. Macaa tutkitaankin ympäri maailmaan sen monipuolisuutensa takia. Sitä on erittäin helppo kasvattaa ja se säilyy kuivattuna vuosikausia. Macalla ei ole todettu olevaan minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Tuotteena maca kuulostaa siis lähes täydelliseltä.

Screen Shot 2014-01-08 at 19.18.39

Tilaa maca-jauhe netistä tästä!

Hyödyt macan käytöstä

Ensinnäkin, maca on erittäin voimakas adaptogeeni, mikä tarkoittaa, että kyseisen kasvin avulla keho pystyy mukautumaan erittäin haastaviin olosuhteisiin. Näitä olosuhteita ovat muun muassa stressi, ravinnepuutokset ja raskaat rasitustilat. Macaa onkin käytetty paljon stressin lieventämiseen ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Adaptogeenien avulla ihmiskeho taistelee tehokkaasti muun muassa immuunijärjestelmän heikkenemistä vastaan. Perulainen biologi Gloria Chacon de Popovici uskoo, että maca vaikuttaa hypotalamuksen, lisämunuaisten ja aivolisäkkeen kautta. Hän on kehittänyt teorian, jonka mukaan maca lisää energiaa, elinvoimaa ja seksuaalista halukkuutta stimuloimalla näiden rauhasten toimintaa. Vuonna 1961 tehdyn tutkimuksen mukaan maca lisäsi hedelmällisyyttä rotilla. Tätä seurasivat tukimukset hamstereilla, pässeillä, lehmillä ja lopulta ihmisillä (18). Esimerkiksi pässeillä macan todettiin lisäävän siemennesteen laatua ja määrää. Osa vaikutuksesta perustuu varmasti macan korkeaan arginiinipitoisuuteen, jolla on kliinisesti todistettu olevan yhteys spermantuototon lisääntymiseen.

Toiseksi, maca lisää energisyyttä, kestävyyttä ja fyysistä suorituskykyä. Aineen avulla keho kykenee lisäämään hapen määrää veressä ja lisää aivojemme neurotransmittereiden tuotantoa. Joidenkin tutkimusten mukaan energisyys lisääntyy jopa 15 prosenttia, mutta tällaisten tutkimusten mittaustavat ovat yleensä kyseenalaistettavissa. Lienee kuitenkin totta, että maca auttaa fyysisissä suorituksissa. Macaa on usein käytetty myös lääkeaineiden (esim. steroidien) käytön yhteydessä, sillä se vähentää lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Macalla ollaan Perussa jo pitkään yritetty parantaa oppimista ja muistia. Tutkimukset osoittavat, että maca saattaa jossain määrin soveltua näihinkin tarkoituksiin. Siitä on myös hyötyä addiktioista irti pääsemisessä.

Macaa voidaan käyttää muun muassa seuraavien oireiden hoitoon:

– Stressi
– Muistin parannuskseen ja keskittymiseen
– Kilpirauhasvaivat
– Aliravitsemus
– Kuukautishäiriöt ja menopaussi
– Heikko muisti
– Uniongelmat
– Verenpaine ja kohonnut kolesteroli
– Seksuaalinen haluttomuus
– Tuberkuloosi
– Anemia
– Krooninen väsymys
– Masennus
– Vatsasyöpä
– Vastustuskyky

Käytöstä aiheutuvat haitat

Macalla ei ole yhdessäkään tutkimuksessa todettu olevan haitallisia vaikutuksia. Maca on lisäksi täysin sallittu aine myös kilpaurheilussa. Suuret määrät macaa saattavat lisätä suolistokaasujen tuotantoa, mutta tämä ei ole vaarallista.

Macaa voidaan lisäksi käyttää eturauhasen toiminnan tukemiseen. Tällöin macaa tulisi käyttää yhdessä diindometaanin kanssa. Yhteiskäytössä DIM ehkäisee testosteronin muuttumista estrogeeniksi ja maca tukee hormonitasapainon löytymistä.

Kuinka käyttää

Koko kasvi on syötävissä. 20 senttisistä pitkistä lehdistä voit tehdä vihannesruokia, salaatteja tai teetä. Mehevä juuri, joka on kasvin tärkein osa, on kuoreltaan vaihtelevan värinen, mutta sisukseltaan kellertävä. Maultaan maca on hieman macea.

Juuria voit syödä tuoreena, keitettynä, paahdettuna, keitoissa tai juomissa. Se sopii myös hyytelöihin, vanukkaisiin ja jugurtin kanssa nautittavaksi. Macasta tehdään myös säilykkeitä.

Kuivatuista juurista on helppo tehdä puuroa tai hilloa. Macajauhoa voit sekoittaa myös taikinoihin tai hunajaan. Lisäksi macasta voidaan tehdä alkoholijuomia.

Macan uusi tuleminen

Maca on juuri lyönyt itsensä läpi länsimaissa. Lääketeollisuudesta onkin tullut macan pääkäyttäjä. Perussa macaa kasvatetaan yksivuotisena; juuri on korjuukypsä 7-9 kuukauden kuluttua siementen kylvöstä. Myös meillä maca ehtii antaa sadon, mutta se on esikasvatettava sisällä. Toistaiseksi siemenet saa varmimmin ulkomailta.

Kotipuutarhoihin maca sopii myös erinomaisesti. Se on helppohoitoinen ja kokeilemisen arvoinen.

Tilaa netistä

Screen Shot 2014-01-08 at 19.18.39

Tilaa maca-jauhe netistä tästä!