Nimerkki Veemu aloitti mielenkiintoisen threadin UFS foorumeilla (http://forum.ufs.fi/showthread.php?p=175122&posted=1#post175122)

Tässä hänen alustuksensa:
Tämän forumin muutamasta uusimmasta keskustelusta juolahti mieleen ajatus siitä, mitä ihmiset lisä- ja urheiluravinteilta oikein odottavat? Mielipiteitä erilaisten lisäravinteiden toimivuudesta on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Yksi uskoo palautusjuomaan, toinen testoboostereihin, kolmas rasvahappoihin, neljännen mielestä kaikki ovat yhtä tyhjän kanssa. Minkälaisia realistisia odotuksia sinulla on lisä- ja urheiluravinteita kohtaan? Millä perusteella valitset tuotteet käyttöösi tai käytät tiettyä tuotetta säännöllisesti? Toisaalta taas miksi et käytä jotain tiettyä tuotetta tai miksi et yhtään mitään? Perustuuko arviosi tutkimustuloksiin, agressiiviseen mainontaan, kaverien – tai internetin keskustelupalstojen suosituksiin siitä mikä on hot ja mikä on not? Tuleeko koskaan tunne, että asetat tietylle tuotteelle liian suuria odotuksia? Vertaatko tuotteiden vaikutuksia omiin- tai muiden kokemuksiin lääkeaineista, jotka on kielletty urheilussa?

 

Usein tuntuu, että ihmiset eivät oikein ymmärrä mistä lisäravinteissa on kyse.
Moni tuntuu odottavan joltain testoboosterilta samanlaisia tuloksia kuin anabolisilta. Tämä taitaa johtua lähinnä todella yliampuvasta mainonnasta.

Toinen kummallinen ajatus on se, että lisäravinteiden hyöty olisi näkyvillä selvästi esimerkiksi kuukauden käytön jälkeen (tämä näkyy mielestäni siinä, että suurin osa pakkauksista sisältää noin kuukauden annoksen). Esimerkiksi BCAA on varsin toimiva tuote, mutta eihän hyötyä kuukaudessa huomaa. Erot olisivat havaittavissa, mikäli ottaisimme kaksi samalla tavalla syövää ja urheilevaa henkilöä ja seuraisimme kehitystä vuoden.

Palautusjuomien, lisäproteiinien ja muiden todellista hyöytyä omassa kehossa on todella vaikea havaita. Hyöydyn huomaisi luultavasti vain, mikäli voisi samaan aikaa käyttää ja olla käyttämättä.

Tästä päästäänkin mukavasti seuraavaan isoon vaikuttajaan ihmisten osto- ja käyttökäyttäytymisessä. Kun joku ammattibodari tai muu iso auktoriteetti foorumeilla sanoo, että tuote toimii, niin pakkohan sen on toimia. Or not. Ehkä ko. henkilö vain sattui syömään hyvin, tai sai lisää motivaatiota treenaamiseen kun se animal stak on niin hienossa purkissa. Eikä plasebon voimaa pidä ikinä aliarvioida.
Luulisin, että kaverit ja auktoriteetit vaikuttavat ihmisten ostopäätöksiin todella paljon, vaikka nämä tahot ovat (tahattomasti tosin) juuri niitä huonoimpia lähteitä. Tietenkin jos 80% porukasta vaikka UFS foorumeilla sanoo, että tuote potkiin, niin todennäköisesti kyse ei ole vain placebosta. Oli esimerkiksi hauskaa, että luin beeta-alaniista ensimmäistä kertaa muistaakseni pakkotoiston foorumeilla, jossa tuotetta hehkutti todella moni käyttäjä. Sitten kun asiaa rupesin tutkimaan, niin kyllähän se aina tutkitusti tuntuu toimivan.
Toisaalta taas usein ne tuotteet jotka eivät toimi (esim l-arginiini), jakavat mielipiteet foorumikeskusteluissa todella rankasti. Tässä näkyy, että kyllä se plasebo potkii!

Hanki turvalliset lisäravinteet ja luontaistuotteet Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupasta!

Itse yritän pohjata (vähäiset) ostopäätökseni tutkittuun tietoon. Minulla sitä sattuu olemaan, koska harrastuksiini kuuluu tuon lisaravinne info sivun pyörittely. Mutta on todella ymmärettävää, että porukka ei jaksa sitä pubmediä selailla ja selvittää onko methoxysta oikeasti mitään iloa.

Mielestäni on tärkeää muistaa, että a) suurin osa tuotteista on melko huuhaata b) ne tuotteet jotka toimivat eivät tuo sinulle 40kg lihasta ja uutta ihonväriä kuukaudessa c) jos jaksaa yhtään tutkimuksia (tai muiden referaatteja tutkimuksista) lukea, saattaa jäädä monta turhaa tuotetta ostamatta.
Ja ennen kaikkea, älkää suoralta kädeltä uskoko mitään, mikä lukee jonkun lisäravinne firman sivuilla. Niillä sivuilla on paljon faktaakin, mutta kannattaa aina varmistaa ko. faktat ei-kaupallisilta sivuilta. Lisäravinnefirmoilla kun on aina taloudelliset intressit asiassa, joka väistämättä vaikuttaa mielipiteisiin.