Mitkä lisäravinteet toimivat hyvän ruokavalion tukena ja mitkä ovat täyttä puppua? Me tutkimme. Lue lisää.

Ravintolisistä vain osa tehoaa

Urheilijoiden ravintolisät ovat kehittyneet huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tutkimus on syventynyt ja tiedämme paremmin, mistä lisäravinteesta on hyötyä kenellekin ja missä tilanteessa. Tämä on hyvä asia paitsi tehokkaan harjoittelun myös palautumisen kannalta. Ravintolisillä on helppo monipuolistaa ruokavaliota ja turvata kehityksen kannalta välttämättömien ravinteiden saanti.

Toisaalta lisäravinteiden kehittyminen on mennyt jo niin pitkälle, että asiaan perehtymättömien kuluttajien saattaa olla vaikeaa löytää itselleen sopivat tuotteet kaiken paljouden seasta.

Suurin osa lisäravinteista onkin täyttä huuhaata, ja lisäravinteet saattavat olla toisinaan täysin turhia ja toisinaan jopa vahingollisia.

Lisäravinteet ovat joissakin tapauksissa hyödyllisiä niin nuorille kuin vanhoille. Lisäravinteiden käytön tärkeys korostuu syksyn tullessa, ja moni huomaakin vireystilansa laskevan vähentyneen auringonvalon myötä. Tällöin etenkin D-vitamiinista on hyötyä. Lisäravinteista voi olla hyötyä myös, jos tekee raskasta työtä, odottaa lasta tai urheilee rankasti.

Nykyaikaisista ravintolisistä yleisimpiä saliharrastajien parissa ovat palautumisjuomat, ateriankorvikkeet, proteiinilisät, tehonlisääjät sekä vitamiini- ja hivenainevalmisteet. Seuraavaksi tietoa muutamista lisäravinteista.

Aloittelijan lisäravinteet

Aloittelijan lisäravinteet

Oletko vasta treenipolkusi alussa? Selvitä tästä, mitkä lisäravinteet sopivat sinulle!

Lisäravinteet naiselle

Lisäravinteet naiselle

Naisten tarpeet ovat hieman erilaiset kuin miesten. Lue lisää täältä!

Lisäravinteita voi ottaa ravinnon saannin tueksi, kun pelkkä ruokavalio ei enää tunnu riittävän. Ruokamäärien kasvaessa suuriksi, voi välipalan nauttiminen olla helpompaa proteiinijuoman tai muun lisäravinnejuoman avulla. Lisäravinteet, kuten nesteeseen sekoitettavat proteiinijauheet ja palautusjuomajauheet, ovat ruokaa, mutta helpommin nieltävässä muodossa.

Lisäravinteet eivät kuitenkaan tee ihmeitä. Terveellinen ruokavalio yhdistettynä treeniin ja riittävään lepoon on aina peruslähtökohta. Näitä kolmea pääasiaa ei pystytä sivuuttamaan millään erikoisvalmisteella.

Lue lisää tästä!
Lue lisää!

Lisäravinnearvostelut: Mitkä lisäravinteet toimivat?

Me olemme arvostelleet lähes kaikki lisäravinteet. Selvitä täältä, mitkä toimivat.

Urheiluravinne ja urheilulisäravinne

Lisäravinteet jaotellaan urheiluravinteisiin ja urheilulisäravinteisiin. Urheiluravinteisiin kuuluvat palautusjuomat, proteiinijauheet, hiilihydraattijauheet, muut ruoan kaltaiset valmisteet sekä patukat.

Urheilulisäravinteet ovat erikoisvalmisteita, kuten glutamiini- ja kreatiinijauheet, tehonlisääjät sekä aminohappovalmisteet. Teknologian kehittyessä on pystytty eristämään tiettyjä aminohappoja, esimerkiksi l-glutamiinia, jolla on joidenkin tutkijoiden mukaan yhteys palautumiseen, vastustuskykyyn sekä mahan toimintaan.

Yleisimmin käytetty lisäaine: palautusjuoma

Rankan harjoituksen aikana energia menee kaikkialle muualle kuin ruoansulatukseen. Tällöin ruoansulatusentsyymien teho heikkenee. Jos harjoituksen jälkeen syö suoraan kiinteää ruokaa, menee aikansa ennen kuin se rupeaa pilkkoutumaan elimistössä.

Palautusjuoman sisältämä proteiini ja hiilihydraatti ovat ainakin nopeasti imeytyvässä muodossa, joten ne imeytyvät treenin jälkeen kehoon kiinteää ruokaa nopeammin, ainakin teoriassa. Tutkimus tästäkin asiasta on tosin ristiriitaista.

Lisävalmisteiden nauttiminen on helppoa, mutta ne eivät koskaan saa korvata kunnon ruokaa. Urheiluravinteiden käyttäminen tavallisen ruoan tilalla tekee päivittäisestä ravinnosta liian yksipuolista, sillä useimmat jauheet eivät esimerkiksi sisällä kuituja.

  • Jotkut lisäravinteet, esimerkiksi yrttejä sisältävät tuotteet, eivät sovellu yhteen tiettyjen lääkeaineiden kanssa.
  • Tietyt yrttivalmisteita, guaranaa tai muuta vastaavaa piristävää ainetta sisältävät tehonlisääjät, saattavat näkyä positiivisena näytteenä dopingtestissä.
  • Ammattilainen voi lisätä ravinto-ohjelmaan lisäravinteita.
  • Urheiluravinneliikkeissä ei välttämättä tiedetä, mikä toimii tutkitusti ja mikä ei.
  • Lisäravinteita ei pidä sekoittaa kiellettyihin aineisiin.
  • Eri urheiluravinnevalmistajien internet-sivuilta löytyy tietoa valmisteista, mutta se on usein pelkkää mainospuppua.

Netistä löytyy monia hyviä verkkokauppoja, joiden kautta voi tilata tuotteet jopa kotiovelleen huomattavasti kivijalkamyymälöitä edullisimmin. Tässä esiteltynä muutama hyväksi havaittu lisäravinnekauppa netissä.

Aminopörssi

Aminopörssi on erikoistunut laadukkaiden urheiluravinteiden, kuntoiluvälineiden, kuntoilulaitteiden sekä superruokien ja luontaistuotteiden myyntiin. Aminopörssin vahvuuksia ovat erittäin kattava valikoima, edulliset hinnat ja nopeat toimitukset. Yli 79 € tilauksiin ilmainen toimitus lähimpään postitoimipaikkaan.

Fitnesstukku

Fitnesstukku.com Fitnesstukku.com on pohjoismaiden suurin lisäravinteita harjoitus-, liikunta- ja dieettituotteita myyvä verkkokauppa. Vuonna 2007 sen liikevaihto oli 110 miljoonaa kruunua (noin 11,5 miljoona euroa). Yritys on osa Modern Times Group:in omistamaa CDON.COM-verkkokauppaketjua.

Fitnesstukun valikoima on Pohjoismaiden laajin ja hintataso edullisin.

Tutustu kauppaan:  Fitnesstukku.fi

Hyvinvoinnin tavaratalo

Hyvinvoinnin tavaratalo on Suomen suurin hyvinvoinnin verkkokauppa. Yli 4 000 tuotteen valikoimistamme löytyy muun muassa luontaistuotteita ja -kosmetiikkaa, ekologisia pesu- ja puhdistusaineita, reilun kaupan tuotteita sekä luomuelintarvikkeita. Hyvinvoinnin Tavaratalon verkkokaupalle on myös myönnetty Avainlipun käyttöoikeus – ensimmäisenä suomalaisena luontaistuotteiden jälleenmyyjänä.

Tutustu kauppaan: Hyvinvoinnin tavaratalo

iHerb – ulkomaalainen lisäravinnekauppa

iHerb on yksi suurimmista lisäravinnekaupoista. Yhdysvalloissa sijaitseva verkkokauppa on erityisen suosittu ns. foodistien eli superfoodeja paljon nauttivien keskuudessa. Hinnat ovat hyvin edulliset ja valikoima todella laaja. iHerbistä saa tuotteita, joita Suomesta on hyvin vaikea hankkia, kuten fytoplanktonia.

Tilattaessa tulee kuitenkin olla varovainen sillä jotkut kaupan tuotteista sisältävät huimia lisäravinnepitoisuuksia ja esimerkiksi liian voimakkaat vitamiinit saattavat joutua tullilaboratorien kokeisiin ja niitä ei itselleen saa.

Koska tuotteet tulevat Euroopan talousalueen ulkopuolelta, joutuu yli 40 euron tilauksista maksamaan tullin eli arvonlisäveron. Muista, että ruoan arvonlisävero on 14% ja koska superfoodit ovat lakisääteisesti elintarvikkeita, ei niistä tarvitse maksaa 24% normaalia arvonlisävero, vaikka viranomaiset muuta väittäisivät. Postimaksuista sen sijaan joutuu maksamaan normaalin 24 prosentin arvonlisäveron.

Kaiken kaikkiaan loistava kauppa, mutta tilaaminen vaatii hieman kotimaisia kauppoja enemmän vaivannäköä.

Tutustu kauppaan: iHerb – Lisäravinteet

Xoco.fi – superfoodistien ostospaikka

Xoco.fi on varsin uusi kotimainen, Tampereella varastoansa pitävä kotimaisiin superfoodeihin sekä kahveihin erikoistunut verkkokauppa. Xoco on ainoa suomalainen kauppa, josta löytyy erittäin laadukkaita Big Tree Farms – tuotteita.

Kauppa on painottanut valikoimaansa kotimaisiin superfoodeihin, ja verkkokaupan hyllyiltä löytyy nokkosrouhetta, kylmäpuristettua hampunsiemenöljyä, Pohjois-Karjalan hunajaa, tyrniöljyä sekä klassista puolukkamehua. Lisäksi valikoimissa mm. mehiläistuotteita kuten siitepölyä, pakuria sekä kattava määrä kahveja.

Xocon toimitusajat ovat todella lyhyitä ja parhaimmillaan tuotteet tulevat perille tilausta seuraavana päivänä.

Xoco on hyvin sympaattinen, pieni verkkopuoti suppealla, mutta varmasti laadukkaalla kotimaisella valikoimalla. Yli 75 euron tilaukset veloituksetta. Suosittelemme

Tutustu kauppaan Xoco.fi

Lisäravinteet naisille

Lisäravinteet naiselle

Naisten tarpeet ovat hieman erilaiset kuin miesten. Lue lisää täältä!

Lisäravinnearvostelut

Lisäravinnearvostelut

Kattava lista lisäravinteista ja arvosteluista täällä!

Lisäravinnearvostelut

Lue lisää tästä!
Aloittelijan lisäravinteet!

Aloittelijan lisäravinteet

Tästä artikkelista on hyvä aloittaa. Selvitä, mitkä lisäravinteet sopivat aloittelijalle!

Anti-estrogeenit

Lue lisää tästä!
Lisäravinteet naisille!

Lisäravinteet naisille

Oletko aktiivinen nainen? Lue täältä, mitkä lisäravinteet sopivat naiselle

Lue lisää tästä!
Tehokkaat tehonlisääjät!

Tehokkaat tehonlisääjät

Selvitä, mitkä tehonlisääjät oikeasti toimivat.

Vitamiinit & mineraalit

Lue lisää tästä!
Parhaat rasvanpolttajat!

Parhaat rasvanpolttajat

Yleiskatsaus rasvanpolttajiin. Mikä toimii, mikä ei?

Lue lisää alan kirjallisuutta. Hyvä teos on esimerkiksi Pauliina Taluksen Elämäntapana fitness. Kattavasta kirjasta löytyy tietoa niin treenaamisesta, ruokavaliosta kuin lisäravinteistakin.

Artikkelin asiantuntijana toimi IFBB Finland ry:n päävalmentaja Maija Elovaara. Elovaaralla on 20 vuoden treenitausta. Koulutukseltaan hän on kemisti ja opiskellut mm. biokemiaa sekä ravitsemustiedettä.