Lihasvoimaharjoittelulla on tutkimuksissa todettu useita myönteisiä terveysvaikutuksia. Kuntoilu & Fitness -lehti kokosi uusimmassa numerossaan yhteen niistä tärkeimmät. Tällaisia etuja heidän toimittajansa listasi. Lue lisää.

Sydän ja verisuonet

Lihasvoimailulla on vastaava sydäntä ja verenkiertojärjestelmää vahvistava ja ylläpitävä vaikutus kuin kestävyysliikunnalla. Tämä edellyttää kuitenkin kyllin intensiivistä lihastreeniä. Lihasvoimaharjoittelulla on myös positiivisia vaikutuksia verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin.

Tuki- ja liikuntaelimistö

Vahvat lihakset vähentävät nivelten kulumista, tukevat luustoa ja vähentävät yleistä vammautumisen riskiä. Lihasvoimaharjoittelu myös ehkäisee selkäkipuja ja muita istumatyön aiheuttamia vaivoja. Sopivat lihasvoimaharjoittelut auttavat palautumaan jalkoja ja käsiä koskevista leikkauksista, kunhan ne tehdään fysioterapeutin asiantuntevan ohjeistuksen mukaan.
kuntosaliohjelma

Diabetes ja ylipaino

Voimakkaat lihakset auttavat pitämään yllä ihannepainoa. Tämä johtuu siitä, että lihas kuluttaa levossakin huomattavasti enemmän energiaa kuin rasvakudos. Vaikka lihastreeni ei pudottaisi painoa kiloakaan tai jopa nostaisi painoa, se on silti eduksi terveydelle.

Lihasmassan kasvu parantaa myös elimistön sokerin sietoa. Tämä tarkoittaa, että insuliiniherkkyys kasvaa. Tyypin 2 diabeetikot hyötyvät lihasvoimaharjoittelusta, se parantaa heidän sokeritasapainoaan.

Ikääntymisen aiheuttama lihaskato

Ihmisen lihasvoima on keskimäärin korkeimmillaan 30 ikävuoden kohdilla. Sen jälkeen se alkaa hiljalleen hiipua vuosi vuodelta. Pidemmän päälle jokapäiväiset toiminnot, kuten esineiden nostaminen, kauppakassien kantaminen ja portaiden nouseminen muuttuvat haastaviksi. Iäkkäillä ihmisillä perustoiminnot vaativat suhteessa tuplasti enemmän voimaa kuin nuorilla. Lihasvoiman säilyttäminen on siksi erittäin tärkeää ikäihmisillä. Perustoimintakyvyn säilyttäminen edellyttää säännöllistä harjoittelua. Etuna on parantunut elämänlaatu, laajempi toimintakyky ja lisäelinvuodet. Pelkästään muutaman kuukauden säännöllisellä lihasvoimaharjoittelulla iäkkäiden voima kasvaa 10-30 %, niin miehillä kuin naisillakin.

Luukato

Toinen ikääntymisen myötä uhkaava vaiva on luukato eli osteoporoosi. Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen luukudos alkaa haurastua. Etenkin naisille osteoporoosi on suuri uhka ja siksi vaihdevuosien jälkeen naisten pitäisi harrastaa voimatreeniä.

Luuston haurastumisen voi kääntää tai sitä voi ainakin hidastaa voimaa vaativalla liikunnalla. Impakteja sisältävä liikunta, kuten pallo- ja mailapelit ovat tehokkaita. Luukadon vaikutuksia torjuu myös tukilihasmassan ylläpitäminen ja voimistaminen. Lihastreenissä kannattaa käyttää raskaita painoja luuston vahvistamiseksi.

Lihasvoimaharjoittelu on tehokkain esteettinen liikuntalaji

Lihasvoimaharjoittelu on terveysvaikutusten lisäksi tehokkain tapa muokata kehoa esteettisesti haluamaansa suuntaan. Tämä on edullista mielenterveydelle ja yleiselle hyvinvoinnille. Ihmisen kehonkuva pysyy myönteisenä ja itsevarmuus kohdillaan, kun keho näyttää juuri siltä, kuin ihminen itse haluaa.

Lue lisää:
K&F-lehti 7/2015 (pdf)