Treenitaukojen pitäminen voi olla innokkaalle saliharrastajalle hermoja riipivä paikka. Mitä jos kaikki työ valuukin hukkaan ja patti kutistuu? Lihastohtorinakin tunnettu Juha Hulmi kertoi kuitenkin äskettäin Helsingin Sanomissa, että parin viikon tauko intensiivisestä treenistä voi olla hyväksi. Lue tästä lisää treenitauon vaikutuksista kehoon ja mieleen.

Lomalla treenirytmi kärsii – se ei ole välttämättä paha asia

Usein lomalla tavallinen harjoitusrutiini saattaa häiriintyä. Tämä koskee niin kesä- kuin joululomiakin. Kun tiettyyn viikko- ja päivärytmiin tottunut harjoittelija lähtee vapaalle, ei sopivaa harjoitusajankohtaa välttämättä löydykään yhtä helposti kuin arkena.

Tämä tietysti koskee vain osaa kuntoilijoista. Toiset treenaavat lomalla entistäkin innokkaammin ja saattavat jopa käydä urheilulomilla. Loma on hyvä keino saada vaihtelua normaaliin treeniin kokeilemalla uusia lajeja. Tämä on paitsi viihdyttävää myös hyväksi keholle. Tavallisen treenirasituksen vaihtuminen toisenlaiseksi auttaa harrastajaa löytämään uusia puolia itsestään.

Uudenlaiset liikkeet ja lajit ovat myös atleettisesta näkökulmasta hyödyllisiä. Etenkin lihaskasvuun panostavat harrastajat voivat helposti päätyä keskittymään eristäviin liikkeisiin, jotka ovat tosielämässä vähemmän hyödyllisiä. Kun lihaskimppu lomalla käy vaikkapa sukeltamassa, laskettelemassa, uimassa ja pelaamassa jalkapalloa, salitreenin kasvattamat patit oppivat tekemään uudella tapaa yhteistyötä. Tämä parantaa kehon kokonaissuorituskykyä.

Puolitoista viikkoa taukoa ei heikennä kuntoa

Helsingin Sanomat julkaisi äskettäin akatemiatutkija Juha Hulmin kommentteja koskien treenitaukoja. Hulmin mukaan puolitoista viikkoa on sellainen aika, jolloin sen enempää kestävyyskunto kuin maksimivoimakaan ei ehdi tippua. Voimaharjoittelijoille tiedoksi, että etenkin maksimivoima pysyy yllä helposti. Toisin sanoen saliharjoittelussa lyhyet toistosarjat onnistuvat tauon jälkeen entisellä tavalla, kun taas pitkät sarjat voivat ajaa nopeammin hapoille.

Mitä pidempi harjoittelutausta ihmisellä on, sitä vähemmän laskua tapahtuu. Jos henkilö on harjoitellut vuosia, lasku on vähäistä. Sen sijaan vain muutaman kuukauden treenanneella pudotus aiempaan kuntoon tapahtuu suunnilleen samassa ajassa, jonka verran treeniä on ehditty pitää yllä.
kuntosaliohjelma

Pieni lepo on hyväksi

Intensiivisesti treenaavilla kuntoilijoilla tai saliharrastajilla on tarvetta välillä pidemmälle tauolle. Viikon tauko auttaa hermostoa ja muutenkin elimistöä palautumaan jatkuvasta rasituksesta. Se on myös hyväksi mielelle ja auttaa keräämään tahdonvoimaa. Tällaisena lepojaksona voi harrastaa kevyttä liikuntaa, mutta jättää päämäärätietoisen rehkimisen pois.

Kovaa treenaavilla harrastajilla on myös usein jotakin pientä vaivaa jossakin päin kehoa. Treenitauko antaa paitsi lihaksille myös nivelille niiden kipeästi kaipaamaa lepoa. Tauko on hyvä tilaisuus venytellä, kohentaa ryhtiä ja huolehtia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Ja rautaa pumppaaville äijille tiedoksi: kokonaisvaltainen hyvinvointi ei ole vain naisten juttu. Kannattaa huolehtia muistakin elämän osa-alueista kuin lihasten koosta. Tällä tapaa pystyt paitsi elämään onnellisempana ja terveempänä ja pidempään, myös treenaamaan tehokkaammin ja vielä vanhemmallakin iällä. Pidä arvossa mielenterveyttäsi, elimistösi toimintakykyä ja monipuolista ravitsemusta. Tällaisten asioiden miettimistä varten treenitauko on parasta aikaa.

Yli kahden viikon treenitauko voi silti olla liikaa

Jos treenitauko kestää kaksi viikkoa tai yli, sillä alkaa olla vaikutusta kestävyyskuntoon. Ensimmäisenä heikkenee sydämen kyky pumpata verta, sillä veren määrä elimistössä vähenee treenin loputtua. Asteittain myös lihasten hapenottokyky heikkenee ja keho väsähtää yhä vähäisemmästä rasituksesta.

Onneksi kerran hankittu lihaskunto on useimmille ihmisille helpompi palauttaa. Tämä johtuu paitsi aiemmin hankitusta psykologisesta treenirutiinista myös siitä, että lihaksilla on muisti. Vanhat hermoyhteydet aktivoituvat ja elimistö on nopeasti taas toiminnassa. Samoin tumat pysyvät lihaksissa ja auttavat myöhemmin lihaksia kehittymään nopeammin.

Noin kolmen kuukauden tauon jälkeen kunto tippuu pohjille, sohvaperunan tasolle.

Kunnon ylläpitäminen on lomalla helppoa

Kunnon ylläpitäminen on helpompaa kuin sen kohentaminen. Lomalla voi riittää, että käy salilla kerran viikossa. Harjoituksen pitäisi kuitenkin olla normaalilla tapaa intensiivinen. Muuten kunto helposti tippuu.

Miten harjoittelu aloitetaan tauon jälkeen?

Mitä pidemmästä tauosta on kyse, sitä rauhallisemmin treeni pitää aloittaa. Jo parin viikon tauon jälkeen kannattaa salilla lähteä liikkeelle tunnustellen. Tämä johtuu paitsi mahdollisesta kunnon heikkenemisestä myös ”tatsin” puuttumisesta. Jos heti alkuun lähtee revittelemään, loukkaantumisriski on normaalia suurempi. Keho ei ole tottunut tiettyihin liikkeisiin, jolloin niiden muoto kärsii.

Jos tauko kestää kuukauden, siitä toipuminen kestää pari kuukautta. Vastaavasti parin kuukauden tauosta palautuu huipputasolle neljässä kuukaudessa.

Mikäli tauko on ollut kolme kuukautta, kestävyyskunto ehtii pudota lähelle nollaa. Tällöin rauhallinen alku on erityisen tärkeä. Mitä vanhemmasta ihmisestä on kyse, sitä nopeammin kunto laskee. 90-vuotiaille naisilla voimataso tippuu yli 30 prosenttia kuukaudessa.

Lue lisää:
Lihastohtori: Treenaamisesta voi huoletta pitää parin viikon tauon (HS)