Se aspekti treenaamisessa, jota useimmiten ylenkatsotaan on ehdottomasti lepo. Ilman lepoa ei tapahdu kehitystä, mutta siltä hämmentävän moni treenaaja tuntuu lepäävän aivan liian vähän. Ja kun puhun lepäämisestä puhun todellakin lepäämisestä – eli unesta.

Työ, yöelämä ja opiseklu tuntuvat jatkuvasti olevan ristiriidassa unirytmin kanssa. Palautumista taas ei tapahdu mikäli et nuku tarpeeksi – eli on turha treenata jos ei ehdi nukkua.

Syy siihen, miksi uni on niin tärkeää liittyy HGH kasvuhormooniin, jonka tasot kehossa nousevat huomattavasti noin tunti nukahtamisen jälkeen.

Se, kuinka paljon unta tarvitsee, rippuu huomattavasti yksilöstä – yleensä määrä on jotain 6-12 tunnin väliltä. Kunhan sinulla on levännyt olo seuraavana päivnä olet nukkunut tarpeeksi.

Luin joskus joistain, että jos saat tarpeeksi unta, et tarvitse herätyskelloa. Olen myös kuullut, että jos nukkuu pari kolme tuntia ennen puolta yötä on uni laadukkaampaa. Mutta mitä voit tehdä, kun herätyskelloosi on kauhea herätä joka aamu?

Jos et nukkunut hyvin viime yönä, kompensoi seuraavana. Pari tuntia ylimääräistä riittää. Jos on aivan pakko valvoa, nuku päiväunia – noin 20 minuutin päiväuni vastaa muutamaa tuntia unta.

Älä juo kahvia tai vettä ennen nukkumaanmenoa. Kofeiinia kannattaa välttää kuuden jälkeen illalla – vettä taas noin tunti pari ennen nukkumaan menoa. Jos on pakko juoda jotain, juo lämmintä maitoa. Surullista mutta totta, lämmin maito auttaa nukahtamaan johtuen sen sisältämistä kemikaaleista. Lämmin suihku saattaa myös auttaa.

Jotkut myös väittävät, että ZMA parantaa unenlaatua, mikä saattaa hyvin olla tottakin.

ps. Termogeenit tuskin auttavat sinun nukahtamistasi – jos käytät, käytä aamuisin.