Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 ääntä, keskiarvo: 4,50 kautta 5)
Loading...

L-leusiini on haaraketjuinen aminohappo, jonka toiminta perustuu antikatabolisuuteen eli aineenvaihdunnan stimuloimiseen. Antikatabolisuudella vältetään energian siirtyminen pois lihaksista, jolloin lihastreenistä saadaan kaikki hyöty irti. L-leusiinin on väitetty estävän ylikuntoa sekä lihasten purkautumista treenin jälkeen.

Felyynialaniinin, l-leusiinin sekä proteiinien on todettu joissakin tutkimuksissa estävän soluhengitystä ja parantavan rasvakoostumusta kehossa. Muutokset ovat kuitenkin olleet hyvin yksilökohtaisia. Joillakin testatuista arvot ovat vaihdelleet vain hädin tuskin huomattaviin, kun toisilla arvot ovat l-leusiinin nauttimisen jälkeen parantuneet huomattavasti.

Leusiini on elimistölle välttämätön aminohappo

L-leusiini on tiettävästi turvallinen ravintolisä. Vastoin joidenkin ihmisten esittämiä epäilyksiä, todennäköisesti leusiini ei estä muita haaraketjuisia aminohappoja toimimasta verenkierrossa.

On myös hyvä muistaa että ravintolisän lisäksi L-leusiini on yksi kahdestakymmenestä geneettisen koodiston aminohaposta. Täten se on välttämätön ihmisen elimistön toiminnan kannalta. Tämän aminohapon puute voi pahimmillaan aiheuttaa hypoglekemiaa, joka saattaa elimistön tilaan, jossa lihasten muodostuminen hidastuu huomattavasti.

Huomaa! Mikäli leusiinia syystä tai toisesta nauttii runsaasti, voi vastapainoksi ottaa B6-vitamiinia, joka vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tasaa l-leusiinin vaikutuksia. Näin ainakin teoriassa.

Leusiini kasvattaa suosiotaan

L-leusiini on ollut jo muutaman vuoden ravintolisänä saatavilla, ja sitä nautitaankin usein nykyään ennen treeniä sekoitettuna esimerkiksi juomaan. Jotkut vetävät jopa lusikallisen leusiinijauhetta suoraan suuhun ja nestettä perään. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä leusiini on hyvin hiutaleista ja hienojakoista, joten hengenahdistuksen välttämiseksi kannattaakin sekoittaa jauhe juomaan. Monet pitävät leusiinia huomattavasti glutamiinia parempana ja tehokkaampana palautumistuotteena. Halvemman hintansa vuoksi leusiini onkin saavuttamassa suurta suosiota kehonrakentajien keskuudessa.

Myös tutkimukset tukevat leusiinin ja muiden haaraketjuisten aminohappojen tehoa enemmän kuin glutamiinin.

Leusiini sopii sekä voimaharjoitteluun että kestävyyssuorituksiin

L-leusiini sopii sekä voimaharjoitteluun että kestävyyssuorituksiin. Ainakin teoriassa suorituskyvyn lisääntymisen taustalla on lihaksen kyky käyttää ainetta energiana suorituksen. Leusiinilla ladattu lihaskudos palautuu paremmin ja rakentuu nopeammin. Myös insuliinintuotannon nopeutuminen parantaa tuloksia. Harjoitusteho lisääntyykin mukavasti ja ainetta voi käyttää myös dieettien aikana jolloin se ehkäisee lihaskudoksen häviämistä.

Nämä ovat kaikki kuitenkin kyseenalaisia väitteitä, joihin ei kannata luottaa liikaa. Keho toki tarvitsee leusiinia, mutta leusiiniravintolisän teho on vielä tutkimatta.

Pidä annostus oikeana tulosten saavuttamiseksi

Yleisin annostus on 10 grammaa noin kolme varttia ennen treenin alkua. L-leusiinia kannattaa nauttia myös viiden gramman verran neljä kertaa vuorokaudessa. Sopivan annostuksen voi laskea myös elokilojen perusteella, 40mg/kg. Tämä on normaalin ihmisen annos. Urheilijat ja kehonrakentajat saattavat tarvita suuremman annostuksen. Sekoitettuna nesteeseen tai palautusjuomaan leusiini parantaa erityisesti insuliinin eritystä. 250 grammaa leusiinia maksaa noin 15-20 euroa.

L-leusiini on yksi haaraketjuisista aminohapoista. Sen väitetään toimivan antikatabolisesti, eli estävän lihaksen purkamista sekä estävän ylikuntoa. Käytännössä tämä näkyisi lisääntyneenä voimana sekä lihasmassana. Tämä näyttäisi olevan ainakin jossain määrin totta. Kolmessa tutkimuksessa on todettu l-leusiinin sekä proteiinin, l-leusiinin sekä felyynialaniinin sekä pelkän l-leusiinin jossain määrin parantaneen kehon koostumusta (rasva – lihas suhdetta) placeboryhmään verrattuna. Muutokset ovat vaihdelleet varsin vakuuttavista tuskin mitattavissa oleviin. Yksi tutkimus oli tehty rotilla.[1-4] L-leusiini on yksi haaraketjuisista aminohapoista, joiden on todettu olevan hyödyllisiä urheilijoilla.

Näyttäisi myös siltä, että pelkän leusiinin nauttiminen ei suinkaan ”ime” muita (haaraketjuisia) aminohappoja verenkierrosta [1].

L-leusiinin pitäisi ehkäistä ylikuntoa sekä suojata lihasta rasitukselta etenkin dieetillä. L-leusiini on turvallinen käyttää ja sopii kaikille kuntoilijoille ja kilpaurheilijoille.

Mistä ostaa?

Annostus
Harvassa tutkimuksessa käy ilme, kuinka suuria annoksia kannattaa käyttää. Suosituksemme on 5-10 grammaa 45min. ennen harjoitusta [1]

[1]Eur J Appl Physiol. 2006 Aug;97(6):664-72. Epub 2005 Oct 29.Click here to read Links
Effects of dietary leucine supplementation on exercise performance.
Crowe MJ, Weatherson JN, Bowden BF.
[2] Am J Physiol Endocrinol Metab. 2005 Apr;288(4):E645-53. Epub 2004 Nov 23. Combined ingestion of protein and free leucine with carbohydrate increases postexercise muscle protein synthesis in vivo in male subjects.
Koopman R, Wagenmakers AJ, Manders RJ, Zorenc AH, Senden JM, Gorselink M, Keizer HA, van Loon LJ.
[3] J Strength Cond Res. 2006 May;20(2):284-91. Effects of leucine and whey protein supplementation during eight weeks of unilateral resistance training.
Coburn JW, Housh DJ, Housh TJ, Malek MH, Beck TW, Cramer JT, Johnson GO, Donlin PE.
[4] Life Sci. 2007 Jun 13;81(1):31-9. Epub 2007 Apr 24.
Effects of leucine and phenylalanine supplementation during intermittent periods of food restriction and refeeding in adult rats.
Donato J Jr, Pedrosa RG, de Araújo JA Jr, Pires IS, Tirapegui J.