Kuntosaliharjoittelu voi tarkoittaa monenlaista treeniä venyttelystä ja kevyestä aerobisesta liikunnasta aina voimanoston ja kehonrakennuksen kaltaisiin rajuihin voimalajeihin. Eri ihmisille kuntosali palvelee eri tarkoitusta.

Tälle sivulle olemme koonnet tärkeimmät vinkit niin kuntosaliharjoittelua aloittavalle kuin saliveteraanillekin. Jatka selaamista ja löydä itseäsi eniten kiinnostava aihe.

Saliharjoittelun aloittaminen

Salitreenin voi aloittaa melkein kuka tahansa, joka haluaa parantaa omaa kuntoaan ja lihaskestävyyttään, kasvattaa lihasmassaa, päästä eroon ylipainoisuudesta tai kasvattaa maksimi- ja nopeusvoimaa. Salitreeni on myös hyvä lisä monenlaisten muiden liikuntalajien tueksi. Oikein toteutettuna salitreenistä saa yllämainitut edut ja lisäksi hyvän mielen.

Hyvä pohjakunto on hyödyllinen, kun aloitetaan kuntosaliharjoittelua. Pohjakunnon voi kuitenkin hankkia myös kuntosalilla. Huonokuntoinen huomaa pian, että salilla rehkiminen muuttuu kerta toisensa jälkeen helpommaksi.

Aloittelijoiden tulisi ylipäätään totuttaa nivelet, hermosto ja lihakset hiljalleen treeniin. Ei kannata asettaa kehoa liian kovalle rasitukselle ensimmäisten parin kuukauden aikana, sillä se voi johtaa vammoihin, ylikuntoon ja harrastuksen loppumiseen.

Alkuvaiheessa on hyvä käydä noin kolmesti viikossa salilla ja joka kerta tehdä yhtä tai kahta erilaista liikettä jokaiselle lihasryhmälle. Jokaisessa liikkeessä tehdään 2-4 sarjaa ja jokaisessa sarjassa 10-15 toistoa. Painot valitaan niin, että mikään sarja ei tuota vaikeuksia viedä loppuun saakka. Keho oppii hiljalleen liikkeiden oikeat suoritustekniikat sekä liikeradat ja näin loukkaantumisriski pienenee. Vähitellen vastusta voi nostaa, kun olo on itsevarmempi.

Kuntosaliharjoittelun turvalliset ikärajat

Saliharjoittelun voi aloittaa jo 13-16-vuotiaana, jolloin on kuitenkin treenattava kevyemmin. Etenkin selkärankaan kohdistuvissa liikkeissä nuorten harrastajien kannattaa olla tarkkana. Selkärangan ns. epifyysilinjat eivät kasvuikäisillä ole vielä sulkeutuneet ja kova painoharjoittelu voi pahimmillaan pysäyttää pituuskasvun. Murrosikäisenä voi siis treenata salillakin, mutta suositeltavaa on tehdä se kevyesti ja enemmänkin harjoittaa peruskuntoa paremmaksi aerobisilla lajeilla. Hyvästä pohjakunnosta on suuri hyöty myöhemmin, kunhan keho on valmis kovempaan lihastreeniin.

Vastoin yleistä käsitystä voimaharjoittelu on turvallista ja erittäin hyödyllistä myös vanhuksille. Etenkin vanhempien naisten kannattaisi harkita saliharjoittelua. Jos sinulla kuitenkin on peruskuntoon vaikuttavia sairauksia tai vammoja, keskustele ensin lääkärin kanssa. Tällä tapaa saat selville, minkä liikkeiden kanssa sinun tulisi olla erityisen varovainen. Jokaisella on omat heikot kohtansa ja niiden tunteminen ja kunnioittaminen on niin nuorella kuin vanhallakin treenaajalla tärkeää.

Ravintopas

Ravinto-opas

Hyvä ruoka on yhtä tärkeää kuin treeni. Lue ravinto-oppaamme täältä!

Lisäravinteet tukena

Lisäravinteet tukena

Osa lisäravinteista todella tehoaa. Selvitä ne tästä!

Kuntosaliharjoittelun hyödyt

Hyväkuntoinen lihaksisto pitää vartalon ryhdikkäänä, auttaa jaksamaan töissä ja arjessa ja useimpien ihmisten mielestä myös näyttää hyvältä. Tätä kautta treeni vaikuttaa myös itsetuntoon ja parantaa yleistä hyvinvointia.

Ennen kuin avaat kuntosalin oven, mieti mikä on lähtötasosi.

Määritä toistot, sarjat ja painot oman tasosi ja tavoitteidesi mukaan. Haluatko lisää kestävyysvoimaa, maksimivoimaa vai räjähtävää voimaa? Esimerkiksi jos haluat pysyä hyvässä peruskunnossa ja hankkia kiinteät lihakset, tavoitteenasi on kestävyysvoima.

Moni salilla treenaava haluaa parantaa kuntoaan, nostaa lihasmassaa, parantaa kestävyyttä tai vähentää kehon rasvan määrää. Voimanostajat haluavat erityisesti korottaa jatkuvasti treenipainoja.

Huomaa, että salitreeni on myös loistava tapa tukea muita urheiluharrastuksia, kuten juoksua tai jalkapalloa.

Hyvä treeniohjelma

Hyvä treeniohjelma

Hyvä treeniohjelma ottaa huomioon kuntoilijan lähtötilanteen ja tavoitteet. Täältä löydät kattavan valikoiman ilmaisia treeniohjelmia lihasmassan kasvattamiseen, voimaan, peruskuntoon ja laihduttamiseen.

Näin pidät treenimotivaation yllä ylä- ja alamäissä

Hyvä motivaatio on välttämätön, mikäli harrastusta halutaan jatkaa pidempään kuin parin salikäynnin verran. Kuntosaliharjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. On helppoa käydä silloin tällöin salilla, mutta mikäli halutaan todellisia tuloksia, täytyy myös muilla elämän alueilla tapahtua muutosta. Ravinto ja riittävä lepo ovat välttämättömiä.

Treenatessa täytyy myös välillä pitää kevennettyjä viikkoja sekä huolehtia venyttelystä. Esimerkiksi käymällä muutama kerta viikossa koko kroppa läpi lihakset voivat paremmin ja joustavuus kasvaa.

Pidä aina maltti mukana kuntosalitreenissä. Tärkeää kehittymisen kannalta on, ettet jää junnaamaan kuukausiksi samoihin painoihin vaan rikot elimistön tasapainotilan pyrkimällä tekemään vaihtelevaa treeniä niin liikkeiden, sarjamäärien kuin sarjapituuksienkin osalta. Kuntosaliharjoittelu onnistuu parhaiten, kun uskaltaa haastaa kehoaan yhä raskaampiin ja raskaampiin treeneihin – ja samalla muistaa levon.

Lepo on aivan yhtä tärkeää kuin treeni

Kun aloitat kuntosaliharjoittelun, joudut todennäkisesti myös muuttamaan unirytmiäsi, sillä riittävä lepo on hyvin tärkeää. Lihas ei kasva salilla. Sen sijaan suurin osa kasvuhormonin tuotannosta tapahtuu hieman nukahtamisen jälkeen, eli kasvat nukkuessasi.

Lihaksesi ovat niin sanotussa anabolisessa eli kasvavassa vaiheessa aina parin treeniä seuraavan päivän ajan. Jos olet tottunut nukkumaan päiväunet vaikkapa päivän pääaterian jälkeen on se kannaltasi hyvä asia. Ei ole tärkeää paljonko yön aikana saa unta, vaan se kuinka paljon saat lepoa koko vuorokauden aikana. Yöunen tarve vaihtelee yksilöittäin hyvin paljon. Toiset tulevat toimeen 6 tunnilla ja toiset tarvitsevat 8 tuntia tunteakseen itsensä levänneeksi.

Liian pitkään nukkumisen on senkin todettu olevan haitallista monessa suhteessa. Tutkimusten mukaan yli 9 tuntia yössä nukkuvat sairastelevat enemmän ja ovat väsyneempiä kuin 7-8 tuntia nukkuneet. Tietyn nukkumisajan jälkeen lihakset menevät kataboliseen eli lihaskudosta hajoittavaan tilaan. Se johtuu elimistön stressihormonin eli kortisolin tuotannon kiihtymisestä. Samasta syystä vanhat ihmiset ovat alttiimpia juuri leponsa viimeisinä tunteina saamaan sydänkohtauksen.

Vain oikeaan ravintoon yhdistettynä treenillä on tehoa

Toinen tärkeä seikka levon lisäksi on riittävä energian saanti. Joudut rytmittämään syömisesi niin, että saat riittävästi proteiinia (1,5-2,5 g/kg/vrk), hiilihydraattia (3,5-4,5g /kg/vrk) ja rasvaa (0,8-1,2 g/kg/vrk) vuorokauden kuluessa. Hyvä nyrkkisääntö on muistaa syödä noin kahden tai kolmen tunnin välein. Pieni välipalakin on tuolloin riittävä. Tiuhaan syömisessä on etuna sekin, että elimistön rasvanpoltto kiihtyy ja lihaksilla on riittävästi rakennuspalikoita lihasmassan kasvattamiseksi. Syöminen, kuten lepo, on jopa tärkeämpää kuin itse kuntosalilla rehkiminen. Mikäli et syö, treeni vain vahingoittaa sinua.

Tutustu Hyvinvoinnin tavaratalon valikoimaan!

Kuntosaliohjelma räätälöidään yksilöllisesti

Jokaiselle oikea kuntosaliohjelma kannattaa valita ensinnäkin sen mukaan, kuinka usein viikossa on mahdollista treenata ja haluaako kasvattaa voimaa tai lihasmassaa vai laihduttaa tai nostaa yleiskuntoa. Oman kuntosaliohjelman voi räätälöidä itse netistä löytyvän tiedon avulla mutta parempi on luottaa ammattilaisen apuun. Yksilöllinen treeniohjelma on mahdollista tilata netistä tai pyytää omalta kuntosalilta.

Huomaa, että raskaana olevien naisten ja tietyistä sairauksista tai vammoista kärsivien tulee noudattaa heille erityisesti soveltuvaa treeniohjelmaa.

Kuinka paljon voin kehittyä kuntosalilla?

Kuntosaliharjoittelussa kuten muussakin liikunnassa kehityksen sanelee paitsi oikeaoppinen treenaaminen ja pitkäjänteisyys myös jossakin määrin geenit. Hyvän pohjakunnon omaava harrastaja voi kuntosalilla saada ensimmäisen vuoden aikana uskomattomia tuloksia. Esimerkiksi 10-15 kilon painonnousu lihasmassan kautta ei ole laisinkaan mahdotonta. Samoin hermoyhteyksien kehittyessä voivat käytetyt painot kaksin- tai jopa kolminkertaistua. Kehitys tasaantuu hiljalleen ja hyvä kehityksen tahti on pidempään treenanneilla henkilöillä noin 2-4 kiloa lihasmassaa vuodessa ja 10-20 % voiman nousua.

Pieni henkilökohtainen pohdinta saliharrastuksesta

Osa meistä on niitä, jotka nuorena tyttönä tai poikana tekivät yläasteen liikuntatunneilla penkkipunnerrusta ja hauiskääntöjä maailmanvalloittajan elkein. Aikuisena olemme oppineet, että asenne täytyy aina säilyttää nöyränä ja koskaan ei pidä luulla tietävänsä kaikesta kaikkea, jos kuntosalitreenissä haluaa kehittyä. Meiltä jokaiselta löytyy kavereita tai tuttuja, jotka kummaksuvat mahdollisesti toisten tapoja treenata tai syödä tai käyttää lisäravinteita. Todellisuudessa ei yksinkertaisesti ole olemassa juuri sitä yhtä oikeaa tapaa treenata. Olemme yksilöitä ja jokaisen meistä elimistö toimii aivan uniikilla tavalla.

Kutakuinkin kaikkeen luettuun ja kavereilta kuultuun tulee suhtautua kriittisesti. Mutta juntiksihan ei kukaan halua leimautua, joten se millä on sinulle itsellesi merkitystä on monelta eri taholta luettu tieto, vuosien myötä hankittu kokemus sekä kyky käyttää omaa järkeäsi asioita tarkasteltaessa. Viime kädessä jokaisen pitää tehdä nämä hankalat terveyttä koskevat päätökset itse ja kantaa niistä vastuu.

Sohvalla maaten ja kuntoilukirjaa lukien kunto ei juurikaan kohene, mutta silläkin tavoin voi päästä liikuntaharrastuksen alkuun. Jo ennestään kuntoileva saattaa myös löytää uuden liikuntalajin tai lisää tietoa ja vinkkejä omaan lajiinsa avaamalla kirjan.

Kehonrakennusharjoittelu on erittäin haastava ja kokonaisvaltainen laji. Harjoittelussa on tärkeää vaihtelevuus ja monipuolisuus. Lihaksen kehitys hidastuu, jos sitä rasitetaan jatkuvasti samantyyppisesti. Lihasten tottumisen ärsykkeeseen täytyy estää vaihtelemalla usein mm. harjoitusliikkeitä, suorituskulmia, painomääriä ja käyttämällä erikoistekniikoita.

Tästä syystä kuntosaliharrastus on myös älyllisesti haastavaa puuhaa, jos sen haluaa tehdä oikein. Aivoton örinä on toki osa saliharrastusta, mutta lopulta vain pieni osa koko monipuolisesta harrastuksesta. On löydettävä oman kehittymättömyyden syyt ja tehdä asiat paremmin.

Myös aerobiset harjoitteet ovat tarpeellisia kaikille, mutta etenkin laihduttajalle. Tuolloin kehonrakennuksessa on ideana pudottaa painoa ja tiukentaa kehoa polttamalla rasvaa pyrkien kuitenkin säilyttämään aiemmin vaivalla hankittu lihasmassa. Jokainen dieetillä ollut saliharrastaja tietää, ettei tämä ole helppoa. Hyvänä apuna niin dieetillä kuin jokapäiväisessä harjoittelussakin toimii treenipäiväkirja, jota kannattaa pitää yllä, olipa sitten kyseessä kuntoilija tai kilpailuihin tähtäävä harjoittelija.

Kilpailutasolla kehonrakennuksen arvostelukriteerinä on ensinnäkin fysiikan tasapainoinen kokonaisuus. Pakollisten asentojen vertailussa tuomari tarkkailee päälihasryhmiä, joita poseerauksessa on esillä. Tuomari arvostelee kilpailijan fysiikkaa kokonaan – aloittaen päästä ja siirtyen alaspäin. Tuomari ottaa arvostelussaan huomioon ensivaikutelman, lihasten koon ja paksuuden, tasasuhtaisen kehityksen, lihasten erottuvuuden ja fysiikan rasvattomuuden.

Perinteisesti voimailulajeista puhuttaessa kuntosali on se paikka, missä voimailulajien urheilijat ovat harjoitelleet. Kuntosaliharjoittelu on kuitenkin nykyään saavuttanut paljon suosiota myös kaikkien muidenkin urheilua harrastavien sekä aivan tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Kuntosalien yhteydessä on usein myös tarjolla ryhmäliikuntaa, vesiurheilua ja palloilulajeja, jotka kaikki edustavat aerobista liikuntamuotoa. Paikkaa, jossa on tarjolla saman katon alla sekä aerobisia liikuntamahdollisuuksia että raskasta rautaa, kutsutaan yleisemmin nimellä kuntoklubi tai kuntokesku.

Hyvä treeniohjelma

Hyvä treeniohjelma

Hyvä treeniohjelma ottaa huomioon kuntoilijan lähtötilanteen ja tavoitteet. Täältä löydät kattavan valikoiman ilmaisia treeniohjelmia lihasmassan kasvattamiseen, voimaan, peruskuntoon tai laihduttamiseen.

Yleisimmät laitteet ja liikkeet kuntosaliharjoittelussa

Alle olemme koonneet tiivistelmän yleisimmistä laitteista ja liikkeistä, joita kuntosaleilla käytetään. Lue läpi, niin opit perusteet. Löydät lisää tietoa kunkin liikkeen ja laitteen hyödyistä verkkosivuiltamme. Myös Youtubea kannattaa tutkia: Siellä on niin suomeksi kuin englanniksiksi paljon hyviä videoita, joilla ammattimaiset liikuntaohjaajat vääntävät rautalangasta, kuinka kukin laite ja liike toimii.

Kuntosaliharjoittelussa on helppo päästä alkuun!

Kuntosalilaitteet

Vapaiden painojen ohella kuntosaleilta löytyy suurempi tai pienempi kokoelma erilaisia laitteita. Lihaskunnon harjoittamiseen tarkoitettuja laitteita on paljon erilaisia, seuraavaksi kerromme lyhyesti joidenkin niiden käyttötarkoituksista.

Alatalja

Alataljan käyttö voi aluksi tuntua vaikealta ja hankalalta, mutta oikein tehtynä se on erittäin tehokas ja loistava väline. Se on pääosin yläselän lihaksille tarkoitettu kuntosalilaite. Siinä käydään istumaan kasvot laitteeseen päin ja yleensä kahdella kädellä vedetään taljaa itseään kohti. Alataljan käytössä kannattaa suosia kolmiokahvaa, koska silloin liike saadaan kohdistettua vyörätöön vatsan sijaan.

Ala- ja ylävinopenkki

Penkkipunnerrukset vinopenkissä vaativat optimaaliseksi kulmakseen yleisen käsityksen mukaan alle 45 astetta, muutoin rasitus voi käydä liian suureksi etuolkapäille. Vinopenkissä pätevät samat säännöt lapojen suhteen kuin tasapenkissäkin tehtäville punnerruksille. Penkkiote on tosin normaalia kapeampi vähän käsien pituudesta riippuen. 30 asteen kulma on suositeltava vinopenkkiin ja sen voi helposti toteuttaa säädettävällä penkillä.

Perinteisellä penkkipunnerruksella harjoitetaan voimakkaasti keskirintaa, ala- ja ylävinopenkillä taas harjoitetaan lihaksia millä tuetaan, jonka johdosta rintalihakset muotutuvat paremmin. Samoja lihasryhmiä voidaan harjoittaa myös käsipainoilla, jolloin keskittyminen kohdistuu pääosin rintalihaksiin.

Vinopenkki tuottaa useimmiten paljon suuremman poltteen kuin normaali penkkipunnerrus, joten suositeltavaa on pitää aina kaveri mukana liikkeitä tehdessä. Vinopenkkiä tehdessä myös painojen määrän kannattaa olla hillitympää kuin normaalissa tasapenkissä.

Tilaa Aminopörssistä lisäravinteet salitreeniin!

Dippiteline

Dippi vahvistaa rinta-, etuhartia- ja ojentajalihaksia. Dippiä voidaan myös harjoittaa kahden laakean tuolin avulla, joiden välissä punnerretaan omaa painoa nostaen ja laskien käsien varassa.

Jalkaprässi

Jalkaprässi on yleinen kuntosalilaite, jossa painoa työnnetään poispäin itsestä jalkojen avulla. Asento on aina istuva, jolloin liike saadaan kohdistettua tehokkaasti jalkalihaksiin ja etenkin reisien alueelle. Jalkaprässissä harjoitetaan nelipäistä reisilihasta, pakaralihasta sekä osittain kaksoiskantalihasta. Jalkaprässi löytyy useimmilta yksityisiltä ja kunnallisilta punttisaleilta.

Reisilihaslaitteet

Reisilihaksille on olemassa monia laitteita, useimmiten kuntosaleilta niistä löytyy ainakin pari erilaista. Näitä ovat reidenkoukistuslaite, reidenojennuslaite, reidenlähennyslaite sekä reidenloitonnuslaite. Reidenojennuksessa kannattaa olla tarkkana, ettei nosta painoja liian korkeiksi, muuten polvet joutuvat turhan kovalle rasitukselle.

Ojentajatalja ja ristikkäistalja

Laite keskittyy käsivarsien lihasten harjoittamiseen.

Ristikkäistalja on tarkoitettu osapuilleen samaan käyttötarkoitukseen, mutta henkilön seistessä kahden taljan välissä hän pystyy harjoittamaan enemmän koordinoidusti kummallakin kädellä samaa liikettä luoden suuremman poltteen.

Pohjelaite

Pohjelaitteita löytyy istuvassa, vinosti istuvassa sekä seisovassa mallissa. Käyttötarkoitus jokaisessa vaihtoehdossa on yksinkertainen ja helppo omaksua. Pohkeita pystyy myös harjoittamaan helposti ottamalla seinästä tukea ja nostamalla pelkästään omaa massaansa varpaiden varassa voimakkaasti ylös ja laskeutumalla sitten hitaasti alas.

Rekkitanko

Runsaasti mm. telinevoimistelussa käytetty väline, joka harjoittaa käytöstä riippuen kaikkia lihasryhmiä. Perinteiseen lihasharjoitteluun rekkitankoa hyödynnetään yleisesti erilaisilla leuanvedoilla. Tankoa hyödynnetään myös venyttelyssä, pitämällä tangosta kiinni ja roikkumalla vapaasti oman painon varassa.

Smith-laite

Laajalti tunnettu ja suosittu kuntosalilaite, jossa levytanko liikkuu alas ja ylös kiskojen varassa. Smith-laite sisältää mahdollisuuden harjoittaa samoja liikkeitä kuin vapaa levytanko, näistä esimerkkeinä jalkakyykky tai penkkipunnerrus. Aloittelijalle smith-laitteen käyttö on helpompaa kuin vapaalla tangolla. Vapaalla tangolla tehdyissä liikeradoissa liikerata on kuitenkin luonnollisempi ja kehittää enemmän koordinaatiota kuin smithissä.

Ylätalja

Jälleen yksi taljalaite. Sillä harjoitetaan eteenvedossa leveällä otteella pääosin yläselkää. Selkään kohdistuvissa harjoituksissa asento on istuva. Mitä kapeampi ote tangosta, sitä enemmän harjoitus keskittyy kylkiin ja hauikseen.

Monitoimilaitteet

Kuntosaleilla törmää usein myös monitoimilaitteisiin, jotka sisältävät useita laitetoimintoja. Tämä ei ole mitenkään harvinaista eikä aloittelijan kannata laitteita säikähtää. Hetken tarkkailun jälkeen usein huomaa mihin eri käyttötarkoituksiin laite soveltuu. Aina voi myös kysyä apua ja kysymyksiä kuuluukin esittää, jos laitteen käytössä on jotain epäselvyyksiä. Suurin osa lihasvammoista ja tapaturmista lihasharjoittelussa syntyy nimenomaan laitteiden väärinkäytöstä.

Vapaat painot

Kuntosaleilla perinteiset kuntosalivälineet ovat käsipainot sekä levytangot ja levypainot. Näille löytyy yleinen nimitys vapaat painot.

Vapailla painoilla pystytään harjoittamaan kaikkia lihasryhmiä. Lisäksi jalkakyykkyyn ja penkkipunnerrukseen tarvitaan yleensä kyykkyteline ja punnerruspenkki. Aloittelevalle kuntosaliharjoittelijalle vapaat painot voivat tuntua ensin pelottaville, mutta ne ovat turvallisin, tehokkain ja monipuolisin tapa treenata lihaksia. Siksi niihin kannattaa totutella jo varhain. Vapaissa painoissa koordinaatio kehittyy, koska liikerata niitä käyttäessä on luonnollisempi kuin salilaitteiden kanssa.

Levypainojen yleisimmät koot ovat 1,25 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg, 25 kg ja 50 kg. Iso levytanko painaa tavallisimmin 20 kg, pienet mutkatangot 5-10 kg. Levypainojen paikallaan pitämiseen tarkoitettavien lukkojen standardipaino on 2,5 kg. Käsipainoja on useilla kuntosaleilla kilon välein välillä 1–10 kg. Painavampia painoja löytyy 2,5 kg välein. Tavallisia ovat 12,5 kg, 15 kg, 17,5 kg, 20 kg jne. käsipainot.

Painot ovat usein standardivärisiä. Kilpailuja varten standardisoitu väri on:

  • 10 kg painolle vihreä
  • 15 kg painolle keltainen
  • 20 kg painolle sininen
  • 25 kg painolle punainen

Aerobinen liikunta ja venyttely

Vaikka punttisali onkin keskittynyt lihasvoiman harjoittamiseen, kannattaa myös muistuttaa itseään aerobisen liikunnan ja venyttelyn tärkeydestä. Se kasvattaa motoriikkaa, koordinaatiota sekä yleistä kuntoa hapenottokyvystä aina verenkiertoon. Aerobinen liikunta toimii hyvänä alkuveryttelynä ja alkulämmittelynä lihaskunnon harjoittamiselle. Se vähentää lihasrepeytymien ja -vammojen riskiä ja parantaa yleistä suorituskykyä.

Aerobisen kunnon harjoittamiseen tarkoitettuja laitteita ovat kuntopyörä, juoksumatto, soutulaite, crosstrainer ja stepperi.

Ravinto ja palauttavat

Vitamiinit

Lisäravinteet

Jos treenat paljon, kulutat myös enemmän vitamiineja ja muita ravinteita. Lisäravinteista saattaa olla apua. Lue oppaamme täältä!

Ravintoarvot

Ravinto-opas

Täältä löytyy sivumme ravintoarvotaulukko ja kattava opas ruokavalioon, ravintoon ja lisäravinteisiin. Katso tästä!

Lisäravinteet

Punttisaleilla voi nähdä monenlaisia juomia ja pulloja, varsinkin pukuhuoneessa. Kyseessä on erilaisia heti harjoittelun jälkeen nautittavia palautusjuomia, jotka sisältävät hiilihydraatteja ja proteiinia.

Päivittäisen kalorimäärän nostamiseksi voidaan hyödyntää myös massanlisääjää, joka on koostumukseltaan hyvin samanlainen kuin normaali palautusjuoma, mutta hiilihydraattien ja proteiinien suhde on eri, sekä juoma voi sisältää jossakin määrin myös rasvaa.

Kreatiini eli kreatiinimonohydraatti on elimistön luonnollinen yhdiste, joka auttaa varastoimaan energiaa lihassoluihin. Kreatiinin käyttö on lihasvoiman harjoittamisessa suosittua, koska se nostaa suorituskykyä varsinkin lyhytkestoisissa suorituksissa. Se on yksi harvoista ravintolisistä, joiden tiedetään olevan oikeasti hyödyllistä useimmille harrastajille.

Ylivoimaisesti suosituin lisäravinto kuntosaleilla on rasvanpolttaja. Suomessa myydyistä rasvanpolttajista suurin osa perustuu ihmisen aineenvaihdunnan nopeuttamiseen. Useimmiten tällaiset tuotteet sisältävät kofeiinia, guaranaa, tauriinia sekä erilaisia pippuri- ja tee-uutteita. Myös rasvahappojen on väitetty tehostavan rasvan palamista. Rasvanpolttovalmisteet sisältävät usein myös tiettyjä aminohappoja.

Usein palauttavien juomien käyttöä suositellaan ainoastaan kovien treenien jälkeiseksi tai jos salin jälkeen ei ehdi syömään mitään ainakaan tuntiin. Yleisimmin hyväksi koettu ravinto treenien jälkeen on ihan normaali kotiruoka. Jotkut kehittävät myös itselleen mieleisiä reseptejä tai palautusjuomia, mutta niitä löytyy yhtä moneen makuun kuin tekijöitäkin.


Hyvä treeniohjelma ottaa huomioon kuntoilijan lähtötilanteen ja tavoitteet. Lue lisää!

Hyvä ruoka on yhtä tärkeää kuin treeni. Lue ravinto-oppaamme täältä!

Osa lisäravinteista todella tehoaa. Selvitä faktat tästä!