Kreatiini on sekä käyttäjien että tiedeyhteisön mielestä tehokkain lisäravinne. Koska se on myös yksi ehdottomasti edullisimmasta lisäravinteista, jos olet tosissasi treenisi kanssa, suosittelemme, että otat kreatiinin käyttöön heti. Maailman suosituimman lisäravinnekaupan Bodybuilding.comin 50 suosituimmasta tuotteesta 15 oli erilaisia kreatiinituotteita. Ottaen huomioon, että kaupassa on myynnissä tuhansia eri vaikuttavia aineita, on kreatiinin suoritus varsin kunnioitettava. Kreatiini on myös koko Punttis.net-sivuston historian ajan säilyttänyt 5 tähteä käyttäjiemme arvosteluissa.

Ps. tarkistimme uusimmat tutkimukset 31.10.2014 ja kyllä, kreatiini on edelleen parhaiten toimiva lisäravinne. Kannattaa kuitenkin tutustua myös beta-alaniiniin

Tämä ei vielä riitä todisteeksi aineen toimivuudesta, mutta korkeatasoiset tutkimukset jo 1990-luvun lopusta ovat todistaneet kreatiinin nostavan voimatasoja lyhytkestoisessa suorituksessa 5% – 15%. Maksimivoimaa (eli esimerkiksi 1-2 toiston sarjat kuntosalilla) vaativissa harjoituksissa käyttäjät hyötyivät hieman vähemmän, mutta kuitenkin merkittävästi. Tuoreemmat (2006) tutkimukset taas ovat osoittaneet, että kreatiini lisää lihaksen kykyä palautua harjoittelusta. Kreatiini on myös laajasti osoitettu turvalliseksi kohtuullisilla annoksilla (5g-20g päivässä). Vaikka se voi joissain käyttäjissä aiheuttaa kramppeja, muita vakavia sivuvaikutuksia ei ole havaittu.

Jos käytät tavallista kreatiinimonohydraattia, tankkaa kreatiinia 10-20 grammaa päivässä viikon ajan jonka jälkeen ylläpida tasoja 5 grammalla päivässä. Jos käytät tehokkaampia kreatiinimuotoja, ei tankkaamista tarvita.

Toinen sija aminohapoille ja proteiinille

Lähes yhtä hyödyllistä urheilijalle on nauttia tarpeeksi hyvälaatuista proteeinia. Vaikka ensisijainen proteiininlähde on tietenkin monipuolinen ja riittävä ruokavalio, ovat useammat tutkimukset havainneet harjoittelun jälkeen nautitun proteiinilisän nopeuttavan palautumista ja edistävän lihaskasvua. Jos keholla ei ole treenin jälkeen tarpeeksi proteiinia käytössä, menee treeni käytännössä hukkaan ja saattaa jopa aiheuttaa kataboliaa, kun keho purkaa lihaskudosta paikatakseen sitä toisaalla. 

Proteiinilisä on erityisen hyödyllinen jos yrität pitää kalorit aisoissa ja tiputtaa painoa. Tällöin kehosi ei välttämättä saa riittävästi proteiinia, mikä on ensisijaisen tärkeää, jos haluat palautua harjoittelusta nopeasti. Nauttimalla harjoittelun jälkeen 20-30g proteiinilisän varmistat, että kehollasi on riittävästi rakennusaineita treenin aikana syntyneiden vahinkojen korjaamiseen eli siis lihasten rakentamiseen. Riittävä proteiininsaanti varmistaa, että palaudut treenistä nopeasti ja, että lihaksesi pysyvät terveinä ja vahvoina.

Haluatko hifistellä? Nämä aminohappotuotteet auttavat

Selkeästi suosituin lisäravinneryhmä perusproteiinivalmisteiden ja kreatiinin rinnalla ovat ns. pre-workout tuotteet. Ne sisältävät yleensä haaraketjuisia-aminohappoja, kofeiinia, kreatiinia ja muita erityisvalmisteita. Näiden tuotteiden tarkoitus on piristää ja herättää keho ennen treeniä, jotta jaksat antaa kuntosalilla kaikkesi. Tuotteet ovat uskomattoman suosittuja ja niiden sisältämät ainesosat ovat enimmäkseen varsin päteviä, vaikka tieteellistä tutkimusta ei aina ole tarpeeksi. Käyttäjien kokemukset ovat kuitenkin foorumeilla olleet hyvin positiivisia. Nämä tuotteet kuuluvat ehdottomasti suosituimpien lisäravinteiden joukkoon, ja niiden sisältämät glutamiini, arginiini, karnitiini ja kreatiini on todettu monessa tutkimuksessa hyödylliseksi.

Tällä kolmikolla kaikki irti treenistä – jokaikinen kerta

Tällä tuotekolmikolla asia ei jää arvailun varaan. Nämä tuotteet perustuvat tieteellisesti toimiviin ainesosiin – ja ne ovat maailman suosituimpia lisäravinteita. Creacore varmistaa, että kehosi saa tarpeeksi kreatiinia ja nostaa voimatasojasi keskipitkillä sarjoilla (n. 10 toistoa) jopa 15 prosenttia. NO-Xplode antaa uskomattoman pumpin ennen treeniä ja parantaa suorituskykyäsi treenin aikana – älä lusmuile enää ikinä. Phase8 taas auttaa kehoasi palautumaan. Näin saat kaiken irti rankoista treeneistäsi. Klikaa tuotetta lukeaksesi lisää ja ostaaksesi. 

  • Creacore on Muscletechin tehokas kreatiinituote, joka sisältää voimakkainta HCl-kreatiinimuotoa. Voimanlisäykseen ja lihaskasvun tehostamiseen.
  • NO-Xplode ™ 2.0 auttaa sinua ottamaan kaiken irti treenistä ja saavuttamaan haluamasi tuloksia nopeammin kuin ennen. 
  • Muscletechin Phase8 on kehittynyt proteiiniyhdistelmä, joka varmistaa lihasten jatkuvan proteiininsaannin jopa 8 tuntia nauttimisen jälkeen!
Screen Shot 2014-02-18 at 22.14.26
Screen Shot 2014-02-18 at 22.16.01
Tehokas palautumisjuoma

Lue lisää kreatiinistaaminohapoista tai NO-Explode tuotteesta.

  • Kreider R, Rasmussen C, Ransom J, Almada AL. (1998). ”Effects of creatine supplementation during training on the incidence of muscle cramping, injuries and GI distress”. Journal of Strength Conditioning Research 12 (275).
  • Engelhardt, Martin; Neumann, Georg; Berbalk, Anneliese; Reuter, Iris (1998). ”Creatine supplementation in endurance sports”. Medicine & Science in Sports & Exercise 30 (7): 1123. doi:10.1097/00005768-199807000-00016.
  • Powers, ME; Arnold, BL; Weltman, AL; Perrin, DH; Mistry, D; Kahler, DM; Kraemer, W; Volek, J (2003). ”Creatine Supplementation Increases Total Body Water Without Altering Fluid Distribution”. Journal of athletic training 38 (1): 44–50. PMC 155510. PMID 12937471.
  • Hespel, P; Eijnde, BO; Derave, W; Richter, EA (2001). ”Creatine supplementation: Exploring the role of the creatine kinase/phosphocreatine system in human muscle”. Canadian journal of applied physiology = Revue canadienne de physiologie appliquee. 26 Suppl: S79–102. doi:10.1139/h2001-045. PMID 11897886.