Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 ääntä, keskiarvo: 4,00 kautta 5)
Loading...

CLA on lyhennys aineen englanninkielisestä nimestä conjugated linolic acid, joka on suomeksi konjugoitu linolihappo. CLA on monityydyttämätön rasvahappo, ja sana konjugoitu viittaa rasvahapon kemiallisen rakenteeseen: CLA-rasvahapossa olevien kahden kaksoissidoksen välissä on vain yksi hiiliatomi, kun yleensä rasvahapon kaksoissidoksen välissä on kaksi hiiliatomia.

CLA:ta on rasvaisissa maitotuotteissa ja naudanlihassa. Länsimaissa CLA:n saanti ravinnosta on keskimäärin 100–400 mg päivässä. CLA:n esiintyminen maidossa ja lihassa on tiedetty vuosikymmeniä, mutta vasta 1980-luvulla lääketieteen ja ravitsemustieteen tutkijat kiinnostuivat aineesta. Tällöin eläimillä tehdyissä syöpätutkimuksissa todettiin sattumalta, että naudanlihan sisältämä CLA ehkäisi syövän kehittymistä hiirille.


CLA
CLA Advanced, 90 caps Star Nutrition – vain 16,90€ tästä!

Ravintolisien sisältämä CLA eroaa luonnossa esiintyvästä CLA:sta. Ravintolisien CLA on kemiallinen seos, joka sisältää luonnossa esiintyvän CLA:n lisäksi CLA:n synteettisiä johdoksia. Luonnossa esiintyvällä CLA:lla ja ravintolisien sisältämillä CLA-seoksilla voi olla erilaiset vaikutukset. Useimmat tutkimukset on tehty ravintolisien sisältämillä CLA-seoksilla.

CLAta käytetään lähinnä koska sen uskotaan nopeuttavan rasvanpalamista ja suojaavaan lihasta dietillä.

Eläimillä suuret annokset CLA:ta vähentävät kehon rasvakudosta ja lisäävät lihaskudoksen määrää. [1] Sama vaikutus on todettu myös ihmisissä. [2] CLAn todettiin vähentäneen rasvakudoksenmäärään plaseboryhmään verrattuna 12 viikon ajalla. Koehenkilöt olivat terveitä henkilöitä, jotka harjoittelivat kuntosalilla 3 kertaa viikossa 90 minuutin ajan. Tämä vaikutus on ainoastaan rasvanmäärää vähentävä, ei kokonaispainoa. Vaikutusta on havaittavissa lähinnä terveissä, urheilua harjoittavissa ihmisissä. Näiden tutkimuksien koehenkilöiden diettiä ei kontrolloitu, mikä saattaa vääristää tuloksia.
Kuitenkaan tutkimuksissa, joissa urheilun lisäksi myös dieetti on kontrolloitu, ei CLAlla ole ollut vastaavaa vaikutusta.[4,5]

Mistä ostaa?

Annostus
Lainatuissa tutkimuksissa käytetty noin 3 g annoksia jaettuna pitkin päivää. CLAta kannattaa käyttää varoen, sillä sillä voi olla joitankin sivuvaikutukisa isoilla annoksilla. [3]

Lähteet
[1] Conjugated linoleic acid reduces hepatic steatosis, improves liver function, and favorably modifies lipid metabolism in obese insulin-resistant rats.
[2] Thom E, Wadstein J, Gudmundsen O. (Sep-Oct 2001). ”Conjugated linoleic acid reduces body fat in healthy exercising humans.”. The Journal of International Medical Research 29 (5): 392-396. PMID 11725826. Retrieved on 2006-05-27. 
[3]Risérus U, Smedman A, Basu S, Vessby B (2003). ”CLA and body weight regulation in humans”. Lipids 38 (2): 133-7. PMID 12733745.
[4]
Conjugated linoleic acid supplementation in humans: effects on body composition and energy expenditure.
[5 ]Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y does not prevent weight or body fat regain.

Tuotteita jotka sisältävät arvosteltua ainetta
EAS CLA Pro
Clarinol CLA
Leader CLA+ STRONG