Kehonrakennus on ulkonäköön liittyvä kilpalaji, jossa arvostellaan lihaksikkuutta, kehon rakennetta sekä lihasten symmetrisyyttä ja erottuvuutta. Keholajit, eli lajit joissa arvostellaan fysiikkaa, jaotellaan kehonrakennukseen sekä classic bodybuildingiin. Molemmissa lajeissa on sarjat naisille ja miehille. Classic bodybuildingissa on sekä pituus- että painorajat, kehonrakennuksessa on vain painorajat. Myös fitness ja body fitness kuuluvat keholajeihin.

Kuntosaliharjoittelu

Kuntosaliharjoittelu

Kehonrakentajat treenaavat pääosin kuntosalilla. Lue lisää treenistä tästä.

Voimaharjoittelu

Voimaharjoittelu

Lue voimaharjoittelu-oppaamme tästä!

Fitness

Fitness

Fitness on monella tapaa lähellä kehonrakennusta. Tutustu tästä!

Kehonrakennuksessa tarkoitus on saada lihakset kasvamaan. Tämä on helpointa saavuttaa käyttämällä painonvastuksia, eli nostamalla vapaita painoja, käyttämällä omaa kehovastusta tai treenaamalla saleilla koneiden avulla. Myös aerobinen treeni on tärkeää rasvan palamisen kannalta. Lajia harrastettaessa erityisesti nuorten on hyödyllistä yhdistää mukaan myös toiminnallinen liikunta, kuten lenkit ja pallolajien pelaaminen – lihashuoltoa unohtamatta.

Alkustartti kehonrakennusharjoittelulle

Kehonrakentajaksi haluavan on tärkeää oppia tuntemaan kroppansa ja tekemään liikkeet oikein. Lajista löytyy paljon tietoa kirjoista, lehdistä ja internetistä. Tietoa on kuitenkin monentasoista, eikä kaikki ole oikeaa. Vielä tänä päivänäkin moni hyödyllinen tieto kulkee vanhoilta kokeneilta kehonrakentajilta nuorille tulokkaille.

Kaikkiin vanhojen konkareiden salineuvoihinkaan ei tosin kannata luottaa. Moni ei päivitä tietämystään uusimman tutkimuksen mukaiseksi.

Ohjaajan hankkiminen ei ole välttämätöntä, mutta mikäli tahtoo tavoitteellisen treeniohjelman tai ravintoneuvoja, kannattaa kääntyä kehonrakennuslajeihin erikoistuneen body-valmentajan puoleen.

Kehonrakennus: harrastus vai elämäntapa?

Kehonrakennus on elämäntapa. Tavoitteellisen treenaajan arkeen laji vaikuttaa vahvasti, etenkin kilpailukaudella. Ahkera treenaaminen, energiamäärien ja ravintoaineiden laskeminen sekä tarkka ruokavalio asettavat keohn ja mielen rankan paineen alle ja kontrolloivat elämää. Yleisesti ajatellaan, että oikeanlainen ruokavalio ja liikunta, eli terveellinen elämä, on kehonrakennuksessa kaiken kaikkiaan suositeltava elämäntapa.

Kehonrakentajan dieetti

Kehonrakentaja ei pyri vain tiputtamaan mahdollisimman paljon painoa, vaan samalla myös säilyttämään lihakset. Painoa tiputetaan hitaasti, enintään puolesta kilosta kiloon viikossa. Dieetillä olon kesto riippuu treenaajan lähtötilanteesta: sen hetkisestä rasvaprosentista ja lihasmassan määrästä. Yleensä jakso kestää kuukaudesta puoleen vuoteen.

Kilpailukauden dieetti vaatii henkisesti paljon voimia, sillä vähärasvainen olotila on epäluonnollinen ja epämukava tila. Kilpailuhetken vähärasvaisuus on kuitenkin tarkoitettu vain hetkelliseksi olotilaksi, ei pysyväksi.

Tutustu Hyvinvoinnin Tavaratalon valikoimaan!

Kehonrakennus ja nuoret

Kehonrakennusta ei suositella nuorelle henkilölle, jonka murrosikä ja fyysinen kehitys ovat kesken, sillä murrosiän aikana dieetit ja rankka treenaaminen eivät ole hyväksi kehitykselle. Ne voivat jopa sekoittaa hormonitoimintaa. Myöhäisen aloitussuositusiän takia lajin nuorten sarjat jatkuvat aina 21 ikävuoteen saakka, mikä on korkea ikä verrattuna moniin muihin lajeihin.

Kilpailut

Kehonrakennuksesta kiinnostuneet ensikertalaiset voivat osallistua noviiseille tarkoitettuun kilpailuun. Keväisin järjestetään Kulttuuritalon kilpailut ja syksyisin SM-kilpailut. Näiden lisäksi järjestetään SM-kilpailuihin valmistava karsintakilpailu. Kansainväliselle puolelle lähetetään kilpailemaan yleensä SM- ja Kulttuuritalon kilpailuissa menestyneitä urheilijoita. Myös muiden liittojen kisoja on alettu järjestää Suomessa, mm. NABBA:n kisat keväällä.

Kilpailu koostuu seitsemästä pakollisesta poseerauksesta sekä vapaaohjelmasta, jonka määritelmä riippuu liitosta. Suomessa ohjelma on minuutin mittainen musiikillinen esitys, johon mielellään pitäisi sisällyttää perinteiset seitsemän pakollista asentoa.

  • Ei ole olemassa yleispätevää ja kaikille soveltuvaa treeniohjelmaa tai ruokavaliota.
  • Kaikki ohjelmat tulee laatia yksilöllisesti, henkilön tausta huomioon ottaen.
  • Classic bodybuilding -kilpailuissa järjestetään dopingtestit. Classic bodybuilding kuuluu Suomen antidopingtoimikunnan testien alaisuuteen.
  • Kehonrakennuksesta on hyvä lukea teoriaa, mutta käytännössä treenaamaan oppii vasta salilla. Alan lehtiä Suomessa ovat Bodauslehti, Pro Fitness ja Body-lehti, joka myös toimii lajin ilmoituslehtenä.
  • Lisätietoa saa Suomen kehonrakennusliitosta sekä Fitnessliitosta.
  • Tämän artikkelin asiantuntijana toimi käytännön kautta itseoppinut ohjaaja, vuoden 2007 Classic Bodybuildingin lyhyen sarjan SM-mestari Teemu Isoaho.

Teksti: Kati Dorsén