Usein keskustellaan siitä, voiko vegaani kasvattaa lihasta, saati sitten harrastaa tosissaan kehonrakennusta. Tätä ihmetellään siksi, että sekäsyöjä kehonrakentajat hankkivat proteiininsa pääosin lihasta, kanasta, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista. Eläinkunnasta peräisin olevan proteiinin väitetään olevan parempaa lihasten rakennusaineeksi, kuin kasvikunnasta olevan. Kehonrakennusta kuitenkin pystyy harrastamaan vegaanikin, ja tästä on monia todisteita ja urheilijoita, jotka ovat jo onnistuneet siinä. Mitä vegaanin tulisi siis tehdä kasvattaakseen massaa?

Näin aloitat vegaanisen kehonrakennuksen

Mieti ensin, millaista vartaloa tavoittelet, ja millainen sinun on mahdollista saada. Jokaisen vartalon muokkaaminen riippuu myös omasta luonnollisesta kehonrakenteesta.
Ruokavaliossa tärkeintä on tietenkin proteiinin saanti. Vegaaneille on olemassa kolmea eri proteiinin lähdettä, ne ovat pähkinä, soija ja palkokasvit. Jokaisella aterialla ei ole pakko saada kaikkia proteiineja, vaan niitä voi sekoitella valitsemalla 2 proteiin lähdettä, eli esimerkiksi syömällä papuja (palkokasvi) soijarouhekastikkeessa (soija). Yhdistely on loppujen lopuksi helppoa, kun mielikuvitusta riittää. Kuitujen ja hyvien hiilihydraattien saanti on myös tärkeää, esimerkiksi puuron ja kokojyväleivän muodossa. Erilaisten proteiinipitoisten juomien nauttiminen tekee hyvää, tehosekoittimeen voi heittää terveellisiä hedelmiä, sekä erilaisia siemeniä ja pähkinöitä.

Vegaaniset kehonrakennuksen ruoka-aineet

Tarpeelliset ruoka-aineet kiteytettynä:Palkokasvit, eli herneet, pavut, soijapavut, kikherneet, linssit.
Pähkinät, kuten maapähkinä, hasselpähkinä, pekaanipähkinä, cashewpähkinä, parapähkinä, manteli ja kastanja.
Soijatuotteet, kuten soijarouhe, soijajauhe, soijasuikaleet, soijajuoma, soijaöljy.
Hyvät hiilihydraatit, eli riisi, pasta, peruna ja kokojyväviljatuotteet.
Kasvirasvat, eli kasvimargariinit ja -öljyt.
Kasvikset ja hedelmät, joita tulisi syödä joka päivä. Varsinkin C-vitamiinin saanti on vegaani kehonrakentajalle tärkeää, sillä se auttaa kehoa muodostamaan rautaa, josta kasvissyöjillä on usein puutetta.

Vegaanisen kehonrakennuksen vitamiinit

Muita ravintoaineita olisi hyvä hankkia lisäravinteiden/vitamiinien muodossa. B12-vitamiini on tärkeää vegaanille. On tehty monia tutkimuksia, joiden perusteella on todettu, että ilman B12-vitaminoitua ravintoa, kasvissyöjien B12-vitamiinitasot ovat paljon alhaisemmat, kuin sekasyöjien. Puutoksen huomaa usein oireista, joista yleisin on väsymys. Tällöin tulisi lisätä B12-vitamiinia ruokavalioonsa. Jodin saanti on myös tärkeää. Esimerkiksi merilevä sisältää jodia. Sitä on niin harvassa ruoka-aineessa, joten se olisi hyvä hankkia purkista.Kreatiinia kannattaa kokeilla. Se on varmasti vegaani kehonrakentajan tärkein lisäravinne. Kreatiini auttaa energiaa varastoitumaan lihassoluihin. Se on kehon luonnollinen yhdiste, jota saadaan useimmiten lihasta ja kalasta. Vegaanin on siis hankittava aine purkista.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet kreatiinilla olevan mahdollista vaikutusta lihasmassan ja voimatason parantumiseen voimaharjoittelun yhteydessä.

Usein kysytty kysymys on milloin ja miten usein tulisi syödä. Kehonrakentajilla on tapana syödä 6-8 ateriaa päivässä, johon kuuluu siis 3-4 isoa ateriaa, ja 3-4 välipalaa. Noin kahden tunnin väli on riittävä. Pidä huoli että syöt ravintorikkaita aterioita, ei siis roskaruokaa. Hyvä tapa on pitää välipaloja/aterioita mukana, jotta vältytään huonoilta ruoilta. Tehdessäsi ruokaa, laita sitä esimerkiksi pakkaseen, jottei kokoajan tarvitse olla kokkaamassa.
Vedenjuonti on hyvin tärkeää! Vettä ei oikeastaan voi juoda liikaa (järkeä käyttäen), joten juo paljon.