kofeiini

Kofeiinin oletetaan parantavan suorituskykyä voimaharjoittelussa ja tehotyyppisessä urheilussa. Tätä väitettä tukemaan ei kuitenkaan juurikaan löydy tutkimuksia, ja voidaan kohtuullisella varmuudella sanoa, että kofeiinillä ei ole vaikutusta maksimaaliseen voiman tuotantoon, räjähtävään voimaan tai anaerobiseen kestävyyteen (Laakso 2006, 27).

 

Kofeiini on kuitenkin lähinnä keskushermostoon eikä fyysiseen suorituskykyyn vaikuttava piriste. Kofeiinin avulla on mahdollista lisätä valppautta ja vireyttä mutta vaikutus on hyvin yksilöllinen. Vaikutus kestää muutamasta tunnista jopa kymmeneen riippuen nautitusta määrästä ja aineenvaihdunnasta (Evira). Tähän liittyen kofeiini todennäköisesti parantaa reaktionopeutta. (Laakso 2006, 27)

 

Kofeiinin on myös todettu lisäävän yksilön kykyä kestävyyttä vaativissa urheilulajeissa. Vuonna 1979 tehdyn tutkimuksen mukaan kofeiini pidensi kahdessa tunnissa pyöräiltyä matkaa 7% (Ivy, JL; Costill, DL; Fink, WJ; Lower, RW (1979). ja toisessa, tuoreemmassa tutkimuksessa kofeiinin väitettiin lisänneen matkaa 29% (Trice, I; Haymes, EM 1995). Näiden tutkimuksien tuloksiin kannattaa kutenkin suhtautua varauksella.

Kohtuullisen kofeiinimäärän nauttimista voidaan todennäköisesti pitää hyödyllisenä kestävyysurheilijoille, kuten pitkänmatkan juoksijoille ja pyöräilijöille. Lyhytkestoisissa urheilusuorituksissa kofeiinista ei ilmeisesti ole hyötyä.

 

Kahvinkeitin treenikassiin?

Kahvinkeitin ei siis välttämättä ole urheilijalle välttämätön lisä treenikassiin. Niiden urheilijoiden, joiden laji vaatii pitkää kestävyyssuoritusta kannattaa kuitenkin harkita 100mg-200mg kofeiinia ennen urheilusuoritusta, joko pilleireiden tai ihan perinteisen kahvin muodossa.

Aiheeseen liittyvää