Joulun kiireissä ja loman aikana moni unohtaa kuntoilun. Kuitenkin jo kahden viikon treenitauon aikana kunto alkaa laskea. Lue tästä, miten romahduksen voi välttää.

Kaksi viikkoa taukoa – näin torjut haittavaikutukset

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan jo parin viikon tauko kuntoilusta heikentää suorituskykyä. Säännöllisen kuntoliikunnan totaalinen lopettaminen kahdeksi viikoksi vähentää kestävyyskunnon kannalta tärkeää hapenottokykyä noin kymmenellä prosentilla. Ensimmäinen muutos koskee sydämen kykyä pumpata verta. Tämä liittyy ensisijaisesti veren määrän vähenemiseen elimistössä treenaamisen loputtua. Vähitellen lihasten kyky ottaa happea verestä heikkenee. Keho alkaa väsyä nopeammin ja vähäisemmässä rasituksessa.

Huojentavaa kyllä, parin viikon tauolla ei ole vääjäämättä dramaattisia vaikutuksia. Vastalääkkeeksi kunnon ja suorituskyvyn heikkenemiselle riittää tavallinen arkiliikunta: rappusten nouseminen, iltakävelyt ja lumen luominen auttavat pitämään kuntotasoa yllä.

 

 

Kuukausien kuluessa kunto romahtaa – mutta ei pysyvästi

Kun treenitauko kestää yli kaksi viikkoa, kunto laskee tasaisesti, kunnes noin kolmen kuukauden jälkeen saavutetaan pohjakosketus. Tällöin kunto on pudonnut sohvaperunan tasolle.

Kunto ei kuitenkaan normaalisti palaudu yhtä nopeasti kuin se on laskenut. Kuukauden treenitauon seuraukset kumoutuvat parin kuukauden harjoittelulla. Tosin ikääntyvillä ihmisillä palautuminen on tätäkin hitaampaa. Esimerkiksi 90-vuotiailla naisilla voimataso laskee yli 30 prosenttia kuussa. Mitä enemmän ikää tulee, sitä rajumpaa pudotus treenin loputtua on.

Toisaalta aiemmin runsaasti treenannut pystyy helposti nousemaan tältä tasolta takaisin hyvään kuntoon, sillä kehossa vaikuttaa niin sanottu lihasmuisti. Kova harjoittelu lisää lihastumien määrää ja säätelee lihasten kasvua. Vaikka kuntoilija ei enää liikukaan, tumat pysyvät lihaksissa ja auttavat myöhemmin lihaksia kehittymään nopeammin. Harjoittelu ei siksi mene ikinä hukkaan.

Joulukilot ovat pelkkä myytti

Jos päätät pitää muutaman viikon taukoa kuntoilusta, muista kaloritason muutos. Kun liikunta loppuu, energiankulutuksesi laskee. Et siis tarvitse yhtä paljon ruokaa kuin aiemmin. Keho ei välttämättä tajua tätä, joten joudut kenties valvomaan ruokavaliotasi enemmän kuin normaalisti.

Toisaalta joulukilot sinällään ovat pelkkä myytti. Muutaman päivän syömingit ja juomingit eivät todellisuudessa lisää kehon rasvavarantoja merkittävästi. On siis tarpeetonta esimerkiksi laihduttaa ennen tai jälkeen joulun. Itseään ei pidä ruoskia. Sen sijaan järkevää on nauttia ruoasta, mutta ei ahmia. Ja jättää treenitauot kohtuullisen lyhyiksi lomienkin aikana.

Lue lisää aiheesta:
Kunto laskee jo kahden viikon treenitauon aikana (Helsingin Sanomat)