Hauikset ovat ihmiskehon yksi turhimmista lihaksista, eikä niitä treenata hyödyn, vaan ulkonäön vuoki. Hauista pidetään usein voiman merkkinä.Hauis koostuu pitkästä ja lyhyestä päästä, eli on “kaksipäinen” olkalihas. Hauis on vastuussa kyynärpään taivutuksesta, sekä olkapään taivutuksesta vähissä määrin.
Sen lisäksi, että voisit näyttää hyvältä hihattomassa paidassa, on hauislihaksen treenaamisesta hyötyä myös muulle yläkropalle, sillä se on mukana monissa käsien toiminnoissa.
Koskaan ei tulisi pitää pelkkää “hauis treenipäivää”, jossa keskitytään vain käsiin. Oikeasti riittää, kun teet muun treenin ohessa vähintään kaksi erilaista hauistreeni – sarjaa. Muista, että hauislihakset ovat hyvin pieniä, joten niitä ei saa harjoittaa yhtä suurilla painoilla, kuin esimerkiksi rintaa tai selkää.
Älä treenaa hauislihaksia liikaa, vaikka kuinka haluaisit niiden kasvavan nopeasti! Kuuntele kehoasi, ja pidä välipäiviä. Levänneet lihakset jaksavat taas seuraavan treenin paremmin.

Hauiskääntö

Yksinkertaisin, sekä yleisin hauiksen treenaus menetelmä. Liike kasvattaa lihaksia, ja parantaa niiden kestävyyttä.
Haiuskääntöä voi tehdä monella eri tavalla, riippuen mitä keinoja haluaa käyttää. Parhaita välineitä ovat käsipainot, levytanko, alatalja, sekä kahvakuula.

Hauiskääntö käsipainoilla

1. Alkuasento: Ota valitsemasi käsipainot. Seiso selkä suorana, vartalo pystyssä. Pidä kyynärpäät lähellä vartaloasi, ja kämmenet vartalon edessä.
2. Pitäen olkivarsi paikoillaan, koukista kättä eteen niin, että paino on suunilleen olkapään korkeudella. Hengitä sisään tämän liikkeen aikana. Huom! Ainoastaan käsivarsien tulee liikkua. 3. Tuo hitaasti painot takaisin, hengittäen samalla ulos.
4. Toista toisella kädellä. Jatka vuorotellen haluamasi määrän toistoja.
5. Liikettä voi muunnella paljonkin. Voit esimerkiksi istua, ja tehdä liikkeet vaikka tv:tä katsoessasi. Voit myös nostella käsiä yhtäaikaa, aivan kuten haluat!

Hauiskääntö alataljalla

1. Alkuasento: Mene kyykkyyn, ja ota käsillä kiinni alataljasta. Pidä kädet niin, että kyynärpääsi ovat alaspäin.
2. Vedä taljasta, niin että nyrkkisi (melkein) koskettavat olkapäitäsi.
3. Toista haluamasi määrä.

Hauistreeni kotona

Kotitreenaajan kannattaa hankkia avukseen valitsemiaan painoja, jumppakuminauha, tai leuanveto – tanko.

Leuanvedot

Leuanvedot ovat mitä yksinkertaisin ja helpoin tapa treenata hauiksia. Leukojen teko on myös hyvin raskasta, mutta harjoitus tekee mestarin! Aloittelijat karttavatkin yleensä tätä menetelmää, juuri sen raskauden takia.

Käsipainot

Aloittelijan tulee aloittaa pienillä painoilla. Jos käsipainoja ei ole heti saatavilla, voit myös täyttää ison limupullon vedellä, ja nostella sitä. Käsipainoilla voi tehdä mitä vain mielikuvitus keksiikään! Pidä huoli että käytät itsellesi sopivia painoja, jotta vältyt lihasvammoilta.

Hauistreeni kuminauhalla

Jumppakuminauha on monikäyttöinen väline, ja hyvä väline hauistreeniin.1. Alkuaento: Aseta kuminauha jalkasi alle.
2. Pidä keskivartalo tiukkana, sekä selkä ja ranne suorana.
3. Koukista kyynärpäätä, ja hengitä samalla ulos.
4.Pidä olkavarsi kiinni vartalossa.
5.Palaa alkuasentoon, ja hengitä samalla sisään.
Food Detective ruokayliherkkyys -testi