Helsingin Sanomat listasi äskettäin uuden vuoden kuumimmat kuntoilutrendit. Lue tästä, mitä on odotettavissa kuntoilun maailmassa vuonna 2016.

Fitnessbuumi taittuu

Fitnessbuumi ja kaikenlaiset huippurajut lihastreenit, kuten HIIT, ovat olleet parin viime vuoden ajan kovassa huudossa. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että niiden suosio alkaa taittua. Ulkonäköön ja suorituskyvyn lisäämiseen tähtäävä rankka treeni vaihtuu kokonaisvaltaisempaan hyvinvoinnin ja terveyden tavoitteluun.

Fitnessbuumissa on ollut negatiivisena puolena se, että osa kuntoilijoista vie sen liian pitkälle. Esimerkiksi crossfitissä on tilastollisesti katsottuna hyvin korkea loukkaantumisriski. Monille sopisikin paremmin kevyempi liikunta.

Vuonna 2016 pilates, jooga, kävely ja muut stressiä poistavat pehmeät kuntoilumuodot nousevat esiin. Metsäjooga voi muodostua yhdeksi vuoden huipputrendeistä.

Samasta syystä myös palautumiseen aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Kunto-ohjelmiin lisätään ilmaa riittävän levon varmistamiseksi. Tämä on erityisen tärkeää työtätekevien ja kiireisten ihmisten tapauksessa.

kuntosaliohjelma

Mittarit edistyvät

Omaa kehoa on voinut analysoida mittaamalla jo pitkään. Mittareita on löytynyt niin sykettä ja askeleita kuin myös rasvaprosenttia ja unen laatua.

Vuonna 2016 aletaan kuitenkin mitata entistä enemmän hyvinvointia. Uudet sovellukset ja laitteet mahdollistavat vaikkapa palautumisasteen seuraamisen. Ammattilainen voi laatia jopa kokonaisvaltaisen hyvinvointianalyysin, joka auttaa hallitsemaan stressiä ja löytämään itselle sopivia liikuntamuotoja.

Koti- ja puistokuntoilu yleistyy

Ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän sellainen liikuntatoiminta, johon ei tarvitse sitoutua. Puistoissa järjestettävät joogat, epämuodollisesti järjestetyt kävelyretket ja kotitreeni lisäävät suosiotaan.

Kotitreenin osalta etenkin kehon painolla suoritettavat body weight -harjoitukset ovat alati yleisempiä. Body weight -harjoituksilla voi saada lihasvoiman kasvamaan tehokkaasti. Liikkeitä kannattaa kuitenkin harjoitella ja kehittää asteittain, sillä kehon painolla treenaaminen ei ole sen turvallisempaa nivelille ja lihaksille kuin kuntosalilla rehkiminen. Kotikuntoilun hyviä puolia on myös sen soveltuvuus matkustavaan elämään.

Yhä useampaan kotiin hankitaan myös pieniä liikuntavälineitä, kuten kahvakuula tai vastuskuminauha.

Myös juoksijat kasvattavat lihaksia

Aiemmin pitkän matkan juoksijat ovat välttäneet liiallista lihastreeniä. Lihasten harjoittamisesta salilla on kuitenkin nykynäytön mukaan huomattavaa hyötyä kaikenlaisille juoksijoille. Tämä on myös harrastajien keskuudessa huomattu. Yhä useammat juoksuharrastajat käyvät myös salilla.

Toinen juoksutrendi on polkujuoksu, jossa lenkki suoritetaan vaihtelevassa maastossa polkuja ja kallioita pitkin. Tämä vaatii enemmän lihasvoimaa, mutta samalla myös kehittää kehoa monipuolisemmin.

Personal trainerit pienille ryhmille

Monet haluaisivat saada opastusta personal traineriltä, mutta kaikilla ei ole henkilökohtaiseen kunto-ohjaukseen varaa. Onneksi personal trainerin voi tavata myös pienellä porukalla. Ryhmän ei kannata olla paljoa kahdeksaa ihmistä suurempi ja mieluiten selvästi pienempi. Muuten ohjauksen henkilökohtaisuus kärsii.

Lue lisää aiheesta:
Hyvinvointimittauksia ja salitreeniä (Helsingin Sanomat)
Pystytkö kyykkäämään yhdellä jalalla? (Helsingin Sanomat)