Asiantuntijat suosittelevat venyttelyä, vaikka sen hyödyistä monissa tilanteissa on hyvin vähän näyttöä. Lue lisää.

Venyttely tuntuu mukavalta, mutta hyödyistä ei näyttöä

Perinteisesti meitä on muistutettu jatkuvasti, miten hyödyllistä venytteleminen on. Venyttely on esitetty jopa kaikkia liikuntasuorituksia edeltävänä ja seuraavana ihmelääkkeenä, jota ilman keho vaurioituu ja lihakset eivät kasva.

Jyväskylän yliopiston tutkija toteaa kuitenkin, ettei venyttelyn hyödyistä ole juuri tieteellistä näyttöä. Venyttely ei esimerkiksi tiettävästi estä lihasten kipeytymistä rankan urheilusuorituksen jälkeen. Ilman venyttelyä pärjää aivan hyvin.

Eri asia on, että joistakin ihmisistä jäykän ja kipeytyneen lihaksen venyttäminen voi tuntua yksinkertaisesti hyvältä. Eikä siinä mitään väärää ole. Siitä vain venyttelemään.

Aktiivinen venyttely on parempaa kuin passiivinen

Tehokkaimpina venyttelyharjoituksina toimivat muun muassa tietyt joogalajit ja pilates. Näissä harjoituksissa lihas venyy samalla, kun se tekee töitä. Tätä kutsutaan aktiiviseksi venyttelyksi. Huomaa, että vanhuksilla jo pelkkä aktiivinen venyttely voi olla kylliksi lihasvoiman lisäämiseksi.

Lämmittely ennen venyttelyä

Ennen vaativaa treeniä lihasten lämmitteleminen voi olla tärkeää. Näin ehkäistään revähtymiä ja parannetaan urheilusuoritusta. Myös ennen venyttelyharjoitusta lämmitteleminen voi tulla kyseeseen.

Esimerkiksi ennen juoksulenkkiä voi olla hyvä hölkötellä rauhallisesti jonkin aikaa tai vaikkapa nostella polvia vauhdikkaasti paikallaan juosten. Vastaavasti ennen lihasharjoituksia salilla muutaman minuutin lämmittely on eduksi. Venyttely sen sijaan ei ole tarpeen ennen useimpia kuntoharjoituksia. Pahimmillaan väärällä hetkellä suoritettu venyttely voi altistaa mikrorevähtymille.

Venyttely ei korjaa tietokoneen ääressä kykkimistä

Usein yritämme peitota tietokoneen ääressä kykkimisen vaikutuksia pienellä hartiavenyttelyllä. Tietokonetyön haittavaikutuksia ei voi kuitenkaan korjata pelkällä venyttelyllä, vaan siihen tarvitaan aktiivista lihasten käyttämistä – siis kunnon liikuntaa. Toisaalta myös pieni liikuskelu tunnin tai puolen tunnin välein torjuu jonkin verran istumatyön haittoja.

Todelliset venyttelyharjoitukset kasvattavat liikerataa

Lyhyiden venyttelysessioiden sijaan pitkillä ja hyvin suunnitelluilla venyttelyharjoituksilla voi olla merkittäviäkin vaikutuksia esimerkiksi tanssijoiden kykyyn toteuttaa tiettyjä liikkeitä. Vastaavasti muissa lajeissa, joissa liikeratojen laajuus on hyödyksi – kuten vaikkapa jalkapallossa – venyttelytreeni voi olla eduksi.

Sen sijaan lyhyet venyttelytuokiot, joita ihmiset yleensä harjoittavat, eivät tällaista hyötyä tuo mukanaan.

Lue lisää:
Venyttelystä ei ole välttämättä mitään hyötyä (Helsingin Sanomat)