Talvella monen liikuntaharrastus lopahtaa kurjan sään vuoksi. Asiantuntijoilla on kuitenkin monia vinkkejä ulkoliikunnan jälkeiseen vilutukseen. Lue tästä Hesarin julkaisemat parhaat avut.

Miksi talvisen lenkin jälkeen tulee vilu?

Ulkona liikuttaessa pintaverenkierto hidastuu. Tällöin parin sentin syvyydellä veri viilenee. Samalla kuitenkin liikunta pitää kehon sisälämpötilan tasaisena. Kun liikunta loppuu ja pintaverisuonet alkavat taas toimia, viileäksi jäähtynyt veri humahtaa kaikkialle elimistöön. Tämä kylmettää kehoa. Siitä palautuminen voi kestää sisätiloissa jopa puoli tuntia.

Ateriointi liikunnan jälkeen voi heikentää entisestään verenkiertoa ja lisätä vilun tunnetta.

 

 

Muista juominen ja energiansaanti pitkässä treenissä

Pitkässä harjoituksessa kehon energiataso laskee. Tämä pahentaa kehon kylmenemistä, sillä keho polttaa runsaasti kaloreita yrittäessään pysyä lämpimänä. Toisaalta kylmässä liikuttaessa unohdamme helposti juoda tarpeeksi vettä. Tämä myös heikentää kehon omaa lämmöntuotantoa.

Lämmin suihku, sauna ja pään kuivaaminen auttavat

Ulkotreenin jälkeen kehoa voi auttaa palautumaan normaaliin tilaan lämpimällä suihkulla tai saunalla. Tärkeää on hiusten kuivaaminen tai ainakin peittäminen, sillä runsaasti energiaa karkaa viileän pään kautta. Pidä myös huolta, että sinulla on ylläsi kuivat ja lämpimät vaatteet.

Nauti kuumaa keittoa tai juomaa – tai punaviiniä

Kuuma juoma tai keitto nostavat tehokkaasti kehon sisälämpötilaa. Ääreisverenkiertoa voi helpottaa liottamalla lämpimässä vedessä. Tätä vinkkiä ei kuitenkaan kannata noudattaa, jos kärsii sydänongelmista. Myös pieni määrä parantaa verenkiertoa – mutta vain lämpimissä sisätiloissa.

Näin ehkäiset ennalta palelemista

Liikunta kannattaa talvisissa oloissa ajoittaa klo 14-18 kohdille, sillä tällöin kehon lämpötila on luonnollisesti korkeimmillaan. Aamuyöllä ja aamulla keho on viileimmillään.

Väsyneenä harjoiteltaessa treenin teho voi jäädä niin heikoksi, ettei liikunta tuotakaan tarpeeksi kuumuutta pitääkseen kehonlämmön tasaisena. Kannattaa siis liikkua ensisijaisesti hyvissä voimissa.

Keho myös sopeutuu kylmään lämpötilaan. Parin kolmen viikon totuttelulla kylmyyden tunne vähenee, kun lämmönsäätely oppii reagoimaan pakkaseen oikealla tavalla.

Ikävä kyllä kokonaan ulkotreenin jälkeistä vilua ei voi torjua, sillä kylmettyminen on osittain perinnöllistä. Toisaalta vanhemmiten kylmettymisen riski kasvaa. Myös sisäelinten toiminta ja hormonitasapaino vaikuttavat asiaan.

Lue aiheesta enemmän:
Horkassa ulkoilun jälkeen? Näin karkoitat vilutuksen (Helsingin Sanomat)