Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 ääntä, keskiarvo: 5,00 kautta 5)
Loading...

 

HMB eli Beeta-hydroksi-beeta-metyylibutyraatti on aine jota muodostuu kun keho polttaa leusiiniksi kutsuttua välttämätöntä aminohappoa. HMB:n on väitetty auttavan etenkin tilanteissa, joissa halutaan dieetin avulla pudottaa painoa, mutta samalla säilyttää lihasta. Tämä ajatus perustuu HMB:n tärkeään roolin kehon proteiinisynteesissä. HMB ainakin teoriassa estää lihaksen hajoamista ja näin auttaa saavuttamaan parempia tuloksia.

HMB ja empiirinen tutkimustieto

HMB:n lihaksen kataboliaa eli hajoamista ehkäisevä vaikutus on todettu useissa empiirisissä tutkimuksissa. Näissä tutkimuksissa on havaittu, että 1,5-3,5 gramman lyhytaikainenkin HMB:n käyttö vähentää lihaksen hajoamista [1, 2] harjoittelun jälkeen ja lisää lihasmassaa ja voimaa [3]. Huomattavaa kuitenkin on, että näissä tutkimuksissa kohteet ovat aina oleet henkilöitä, jotka eivät ole ennen urheilleet paljon.

Eräässä tutkimuksessa HMB:n todettiin vaikuttaneen positiivisesti aerobiseen suorituskykyyn, mutta ei voimaan eikä lihasmassaan [4].

Loput alla listatuista tutkimuksista [5-9] kaikki toistavat enemmän tai vähemmän samaa: ”HMB- ja HMBCr-ravintolisät eivät vaikuta merkittävästi lihaskasvuun jo entuudestaan kovakuntoisilla urheilijoilla”

Toisaalta Punttiksen omat kontaktit Jyväskylän yliopistolta ovat kertoneet, että uusimmissa HMB-tutkimuksissa tulokset ovat olleet jälleen lupaavia. Sopivalla annostuksella on pystytty lisäämään räjähtävän voiman kehittymistä aktiivisilla urheilijoilla.

Kuten monien muidenkin ravintolisien tapauksessa joudumme odottamaan lopullista totuutta vielä pitkään. Ravitsemuksen tutkimus on hidasta ja monimutkaista puuhaa.

 

HMB:n annostus

Tutkimuksissa positiivisia tuloksia on saatu 1,5 g – 6 g annoksilla.

Lähteet

[1] Effect of leucine metabolite beta-hydroxy-beta-methylbutyrate on muscle metabolism during resistance-exercise training.
[2] Supplementation with beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) and alpha-ketoisocaproic acid (KIC) reduces signs and symptoms of exercise-induced muscle damage in man.
[3] Effect of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate, arginine, and lysine supplementation on strength, functionality, body composition, and protein metabolism in elderly women.
[4] Effects of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate on aerobic-performance components and body composition in college students.
[5] Effects of calcium beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) supplementation during resistance-training on markers of catabolism, body composition and strength.
[6] Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) supplementation does not affect changes in strength or body composition during resistance training in trained men.
[7] Effects of six weeks of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) and HMB/creatine supplementation on strength, power, and anthropometry of highly trained athletes.
[8] Effects of beta-hydroxy beta-methylbutyrate on power performance and indices of muscle damage and stress during high-intensity training.
[9] The effects of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) and HMB/creatine supplementation on indices of health in highly trained athletes.

Esimerkkejä tuotteista, jotka sisältävät HMB:tä: