Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 ääntä, keskiarvo: 5,00 kautta 5)
Loading...

Hamppu on perinteinen viljelyskasvi, joka on saanut nyky maailmassa erittäin kiistellyn maineen eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien vaikutusten vuoksi. Tässä artikkelissa käsittelemme hampun laillisia käyttötarkoituksia ja myönteisiä terveysvaikutuksia.

hamppuHampulla on sekä hyöty- että päihdekäyttökohteita. Kuitenkin eri käyttäkohteisiin on olemassa eri lajikkeet, jotka lisäksi jalostetaan eri tavalla. Hyötykäyttöhamppu eli kuitu- tai öljyhamppu ovat lajikkeita, joilla on marginaalinen kannabinoidipitoisuus, mutta ne kasvattavat pitkän ja suoran varren tai paljon suuria ja öljypitoisia siemeniä. Päihdehamppu on kannabinoidipitoinen pitkän jalostustyön tulos, josta voidaan kuivattamalla valmistaa pilveä. Yhteistä molemmilla lajiketyypeille ovat ulkonäön peruspiirteet.

Hamppu ja marijuana luokitellaan molemmat cannabis sativa -nimseksi kasviksi. Kuitenkin vain 2-3 prosenttia maailman kannabiksesta on virallisesti ”marijuanaa”.

Luonnonlääkkeenä hamppu on tunnettu Kiinassa jo tuhansia vuosia. Ensimmäiset hampusta kudotut kankaatkin ovat lähes 10 000 vuotta vanhoja.

Ulkonäöltään hamppu on useimmille tuttu. Se on noin 1-2 metrin korkuinen pystyyn kasvava kasvi, jonka lehdet ovat nykyään saaneet symbolisen merkityksen. Hamppu on yksivuotinen ja se ei kasva Suomessa luonnonvaraisena. Viljely ei kuitenkaan ole vaikeaa Suomenkaan oloissa.

Screen Shot 2014-01-08 at 19.14.10

Tilaa hamppuproteeinijauhe netistä!

Hyötyjä hampun käytöstä

Ensinnäkin hampunsiemen on hyvin lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Se on erittäin monipuolinen ja pakattu täyteen hyviä ravinteita. Siemenissä on 8 välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta proteiinia, joten hamppu on loistava proteiinin lähde. Hampunsiementä ei tarvitse kuumentaa, paistaa tai mitenkään muokata – se on valmis proteiinipaketti sellaisenaan. Hampunsimementen sisältävät proteiinit ovat erittäin vähän allergisoivia ja sopivat siis myös niille, jotka ovat allergisia tavallisemmille aminohappojen lähteille, kuten maidolle tai soijalle.

Toiseksi, hampunsiemenen hiilihydraateista vain 2 prosenttia on sokereiden muodossa ja jopa 6 prosenttia kuituna. Lisäksi hampunsiemenet sisältävät huikeat 3 kertaa enemmän E-vitamiinia kuin pellavansiemenet.

Siemenet ovat myös hyvä rasvan lähde. Hampun rasvasta noin 80 prosenttia on polysaturoitua ja siinä on juuri sopivassa suhteessa omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja. Hampunsiemenen omega-3 rasvahappojen pitoisuus on Suomen pohjoisissa olosuhteissa kasvaneella hampulla tavallista korkeampi, koska kylmissä olosuhteissa näitä rasvahappoja tarvitaan tavallista enemmän.

Hampunsiemen sisältää runsaasti lesitiiniä, joka muodostuu pääosin koliinista ja inositolista. Lesitiiniä löytyy kaikista elävistä soluista ja se on solukalvojemme pääasiallinen osanen. Hampunsiemen on yksi harvoista siemenistä joka sisältää klorofylliä eli lehtivihreää.

Hamppua ollaan aikojen saatossa käytetty lääkkeenä muun muassa väsymykseen, yskään, reumatismiin, astmaan, epilepsiaan, kuukautiskipuihin, masennukseen, juoppohulluuteen ja niveltulehduksiin.

Miten hamppua tulisi käyttää?

Hampunsiemenöljyä voit lisätä salaatteihin tai valmistaa siitä maukasta salaatinkastiketta. Öljy sopii myös smoothie-juomiin ja pirtelöihin. Öljyä voit käyttää myös ulkoisesti: Levitä öljyä suihkun jälkeen ihollesi kevyt kerros ja anna imeytyä noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen pyyhi iholle jäänyt öljy pois. Tämä kostuttaa ihoa.

Hamppu tunnetaan kenties parhaiten köysien raaka-aineena, mutta se soveltuu myös paperin valmistamiseen, eristeeksi, huonekalujen ja kankaan materiaaliksi. Hamppukuitu on erittäin luja (120 kg/mm²) ja märkäkestävä. Se on myös muun muassa puuvillaa lämpimämpi ja pehmeämpi materiaali tekstiiliksi valmistettuna. Vaikka hampulla on huonompi valonkestävyys kuin pellavalla, esimerkiksi purjekankaana se on todettu moninkertaisesti pellavaa pitkäikäisemmäksi vaihtoehdoksi.

Suodattava hamppukangas sopii myös erinomaisesti muun muassa vaatteiden materiaaliksi, sillä se torjuu jopa 95 prosenttia UV-säteistä, mutta suojelee kuumuudelta. Vertailukohtana puuvilla kykenee suodattamaan vain noin 30 prosenttia auringon haitallisesta säteilystä.

On myös todennäköistä, että hampun viljely yleistyy tulevaisuudessa, kun siihen kohdistuvat ennakkoluulot hälvenevät.

Yleisimmät lajikkeet

  • Cannabis sativa
  • Cannabis indica
  • Cannabis ruderalis

Ristiriitaisesta maineestaan huolimatta hamppu on todellinen superfood sekä öljynä että siemeninä. Sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja sitä on helppo käyttää päivittäisen ruokavalion tukena.

Tilaa netistä

Screen Shot 2014-01-08 at 19.14.10

Tilaa hamppuproteeinijauhe netistä!