Kuntosaleilla käyvät ovat huomanneet, että Personal Trainer – tuntien lisäksi nykyään on saatavilla myös Fustraohjausta. Salilla käydessäni, Fustraohjaaja tuli kysymään haluaisinko ilmaisen intron tähän uuteen ruotsalaiseen, mutta suomalaisen kunto-ohjaajan kehittämään ohjelmaan. Verrattuna tavalliseen personal trainer – konseptiin Fustra on varsin mielenkiintoinen yhdistelmä erityisesti vatsanseudun lihaksien kehittämistä, ryhdin parantamista ja tietenkin laihduttamista.

Fustra on suomalaisten valmentajien kehittämä

Tämä harjoittelumuoto on alunperin kehitetty vuonna 2005 suomalaisten kunto-ohjaajien Jarkko Kortelaisen ja Topi Lösösen toimesta Ruotsissa, jossa se on saanut suuren suosion maan kuntosaleilla. Suomessa Fustraa tarjoavat ainakin Syke-kuntoklubit sekä Kuntokeskus Forever Club Töölö. Fustra – funktionaalisen harjoitusmetodin pääpaino on kehon lihaksiston tasapainottamisessa. Metodin mukaan nykyään lähes kaikki ihmisen lihaksiston käyttö lähtee vatsanseudun lihaksista. Ihmisen miinuslihakset eli etupuolen lihakset ovat huomattavasti vahvempia verrattuna pluspuolen eli selän lihaksistoon. Miinuslihakset siis hallitsevat ihmisen liikkuessa. Suurin osa ihmisistä liikuttaa itseään käyttämättä vatsanseudun lihaksia, jotka kuitenkin ovat yksi ihmisen voimakkaimmista lihaksista ja tämä on omiaan lisäämään lihaksiston epätasapainoisuutta elimistössä. Fustraharjoittelun alussa pyritään aukaisemaan lihaksisto, jotta ihminen pääsisi oikeaoppiseen ryhtiin.

Fustra vahvistaa selän ja vatsan lihaksia

Kun oikeaoppinen ryhti on saavutettu, ryhdytään vahvistamaan pluslihaksistoa eli vatsanseudun ja selän lihaksia. Vatsan alueesta tehdään voima-alue, josta lähes kaikki ihmisen liike lähtee. Fustra-kouluttajat sanovatkin että tiukan tunnin pituisen treenin aikana kuntoilija huomaamatta tekee 800 vatsalihasliikettä metodeja käyttämällä. Fustraharjoittelu koostuu pääasiassa dynaamisesta venyttelystä, kuntoharjoittelusta sekä oikeanlaisesta voimaharjoittelusta pluslihaksilla ja vatsalihaksilla. Käytännössä tämä tarkoittaa oikean ryhdin löytämistä cross-trainerissa, dynaamista keppivoimistelua sekä oikeanlaisten vatsalihasliikkeiden tekemistä. Jokaiselle laaditaan oma henkilökohtainen ohjelma, joten Fustra sopii ikään, kuntoon ja aloitustasoon katsomatta. Metodilla on parannettu niin tavallisten kuntoilijoiden kuin huippu-urheilijoidenkin lihaksistoa. Fustra sopii myös laihduttamiseen. Mikäli ostaa esimerkiksi kahden kuukauden treenipaketin, kuuluu hintaan rasvaprosenttitakuu. Mikäli kuntoilijan rasvaprosentti ei tipu esimerkiksi neljää prosenttia, saa rahat takaisin. Fustra-ohjelmaan lähtevälle laaditaan myös kotona tehtävä treeniohjelma sekä oikeaoppinen ruokavalio-ohjelma. Pääpaino Fustran suunnittelmassa ruokavaliossa on pienten aterioiden syöminen kolmen tunnin välein.

Personal Trainer vai Fustra?

Fustra-tunnit ovat yleensä yhdestä puoleentoista 1-3 kertaa viikossa. Hinnat ovat samaa tasoa kuin persona trainereiden eli yhden kerran hinnaksi tulee noin 50-80 euroa. Fustraa kannattaa mielestäni kokeilla, vaikka en ole vielä mainospuheiden lisäksi nähnyt mitään erityisiä tieteellisiä todisteita sen tehosta. Pääpiirteissään Fustrassa on paljon samaa mitä tavallisissa personal trainer – tunneissa, mutta mikäli kärsit selkäongelmista, sopii tämä metodi todennäköisesti sinulle erityisen hyvin.