FitnessFitness on kilpaurheilulaji, jossa painottuvat urheilullinen ja naisellinen fysiikka. Ihanne on sporttinen keho, jossa lihaserottuvuudet ovat nähtävissä.

Fitness jakautuu kahteen lajiin: Body Fitnessiin ja Fitnessiin. Body Fitness painottuu vahvemmin fysiikkaan. Kilpailussa on kaksi eri kierrosta, kaksiosainen bikini- ja uimapukukierros. Fitness taas on sporttisempi laji. Kilpailu koostuu fysiikan osalta bikinikierroksesta, jonka lisäksi esitetään vapaaohjelma. Esitys pitää sisällään koreografisesti suunnitellun ohjelman, jossa on musiikkia, akrobatisia liikkeitä, temppuja, tanssia, tai voima- ja notkeusosioita.

Alkustartti fitnessharjoittelulle

Fysiikkalajit, joissa kehoa muokataan lihasmassan avulla, vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä. Lavalle ei nousta hetkessä, vaan kilpailuihin osallistumisen takana on kuukausien suunnitelmallinen harjoittelu.

Pitkän pinnan lisäksi tarvitaan myös tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja sen yhdistämisestä harjoitteluun. Itse ei kuitenkaan kaikkea tarvitse tietää. Perustreeniohjelma sekä mahdollinen ruokavaliosuunnitelma tulee aina tehdä ammattilaisen kanssa järki kädessä, suunnitelmallisesti ja yksilön fysiikka ja tausta sekä mahdolliset fyysiset rajoitukset huomioon ottaen.

Alussa valmentajaa tavataan muutaman kuukauden välein treeniohjelman päivityksen tiimoilta. Tiiviimpi yhteistyö aloitetaan yleensä kilpailujen tullessa ajankohtaisiksi.

Fitnessharjoitteluun kuuluu myös lihashuolto eli hieronta ja venyttely, sekä mahdollisesti aerobista harjoittelua hapenottokyvyn kehittämistä varten.

Fitness: harrastus vai elämäntapa?

Fitness elämäntapana on kehosta ja terveydestä huolehtimista. Fyysisen kunnon ollessa terveellisellä pohjalla, on henkinenkin voima yleensä vahvempi.

Tavoitteelliselle kilpailijalle fitness on sekä harrastus että elämäntapa harjoittelun ja ruokavalion ollessa osa jokapäiväistä elämää. Fitnessiä voi kutsua elämäntavaksi, vaikkei siihen liittyisikään kilpailu-uraa, sillä fitness mielletään omasta kunnosta, terveydestä sekä hyvästä olosta huolehtimiseksi.

Kilpailut:

Syksyisin järjestetään noviisien SM-kilpailut. Kilpailu on tarkoitettu nimensä mukaan henkilöille, jotka eivät ole koskaan kilpailleet ko. lajissa. Askel eteenpäin on SM-kilpailut. Lajissa kilpaillaan myös kansainvälisillä kentillä. Keväisin ja syksyisin valitaan joukkueet tuleviin EM- ja MM-kilpailuihin.

  • Kilpailuja järjestetään eri pituussarjoissa. Vartalon luonnolliset muodot eivät ole este kilpailuissa menestymiselle, mutta synnynnäinen leveä hartialinjalla ja kapea vyötärö pyöreillä lihaksilla edesauttavat mahdollista menestystä kilpailuissa.
  • Treeni, ravinto ja lepo oikeassa suhteessa ovat fitnessin peruslähtökohdat.
  • IFBB Finland ry, (entinen Suomen Fitnessliitto), järjestää treenaukseen ja kilpailuun valmistavia leirejä, joilta saa paljon tietoa ja kontakteja alan ammattilaisiin, jotka valmentavat ja suunnittelevat treeni- tai ravinto-ohjelmia.
  • Body-lehdestä löytyy liiton tiedotteita sekä kilpailukalenteri.
  • Alan kirjallisuutta: Pauliina Talus: Elämäntapana fitness. Kattavasta kirjasta löytyy tietoa niin treenaamisesta, ruokavaliosta kuin lisäravinteistakin.
  • Asiantuntijana toimi IFBB Finland ry:n päävalmentaja Maija Elovaara. Elovaaralla on 20 vuoden treenitausta. Koulutukseltaan hän on kemisti ja opiskellut mm. biokemiaa sekä ravitsemustiedettä.
Teksti: Kati Dorsén

Shape.fi – treenivideot netistä

hape.fi on uusi tapa liikkua. Jumppaa ja kuntoile tehokkaasti missä ja koska vain! Vain 9,90 € kuukaudessa saat käyttöösi korkeatasoiset liikuntavideot suoraan olohuoneeseesi. Shape.fi:n liikuntatunnit ovat ammattitaitoisten ohjaajien vetämiä. Kuntoilumahdollisuudet ovat netin välityksellä siellä missä Sinäkin.

Fitnesskeskukset

Fitness keskukset eroavat normaaleista kuntosaleista huomattavasti tarjonnansa puolesta. Fitness keskuksista voi löytää punttisalin lisäksi myös venyttelymaton, sekä huomattavan määrän erilaiseen aerobiseen liikkumiseen tarkoitettuja laitteita juoksumatoista kuntopyöriin. Solarium on usein myös fitness keskuksien suosiossa ja sitä käytetään paljon, vaikka ei muita paikan palveluita hyödyntäisikään samassa määrin. Uimailutilat löytyvät usein fitness keskuksien yhteydestä, uiminen kuuluu vahvasti kokonaisvaltaiseen kehon toimintojen ja lihasten ylläpitämiseen, kun taas porealtaat tuovat hyvää rentoutumista kovien harjoitusten jälkeen. Poreallas rentouttaa lihaksia mutta samalla myös tukee niitä, tämän takia porealtaassa voi lähinnä istua rentoutuneena ja keskittyä vaikka muiden kanssa keskusteluun.

Fitness keskuksissa harjoitetaan pääosin kaikkia liikuntamuotoja. Lihaskuntoa, aerobista liikuntaa sekä voimakasta rasvanpolttoa, lisäksi tarjotaan ohjeita terveellisiin ruokailutottumuksiin. Usein tarjolla on myös alan ammattilaisia joita voidaan pyytää avustamaan sekä seuraamaan kehitystä tiettyä maksua vastaan.

Fitnesslehdet

Suomessa on tarjolla monia fitness-lehtiä jotka käsittelevät melko pitkälti samoja aiheita, näistä suurin on kuitenkin FIT. Lehti tarjoaa kuukausittaisen tietopaketin koskien oman kehotyypin liikkumista, rasvan polttamista tehokkaasti, motivaatiota terveellisyyteen, ravinto-vinkkejä, liikkumisesta aiheutuvia kysymyksiä esimerkkinä pyörän kumin vaihdosta aina kysymyksiin ylikunnon vaaroista.

Pilates

Vaikka pilates onkin aivan oma liikuntalajinsa, niin se on silti suosittu fitness-piireissä sen tarjoaman monipuolisuuden ja yleishyödyllisyyden takia. Pilateksen peruspiirteisiin kuuluvat kehon keskustan lihasten löytäminen ja voimistaminen, tällä pyritään tehostamaan raajojen liikkumista. Keskustan lihasten löytäminen on tärkeää myös sen takia, että se parantaa yleistä ryhtiä huomattavasti, sekä pitää sisäelimet oikeassa asennossa vähentäen sisäelin-sairauksia. Mitä suotuisampi liikkuminen sekä liikkumisesta aiheutuva rentoutuminen, myös sitä parempi aineenvaihdunta. Nivelten liikeratoja harjoitetaan pilateksessa myös paljon, estäen nivelten kalkkiutumisen vanhemmalla iällä, sekä nyrjähtämisvaarojen välttämisen.

Lattialla tehtävät liikkeet säästävät niveliä, joten pilates sopii myös hyvin huonokuntoisille tai ylipainoisille fitnesin aloittelijoille. Pilatesta on perusteltu aloittelijoille myös hyvänä liikuntamuotona koska treenissä ei varsinaisesti hengästy eikä tule hiki, mutta seuraavana päivänä huomaa selvästi tehneensä jotain – tämä kasvattaa motivaatiota. Pilateksesta tulee myös rentouttava, meditatiivinen vaikutus sen harjoittajiin. Tämä johtuu luultavasti harjoituksen kokonaisvaltaisuudesta, toisaalta siitä että liikkeisiin kuuluu myös hengitysharjoituksia. Liikkeet sidotaan yhteen niin että puolen tunnin, tunnin ajan tulee tehtyä paljon tasaista hengitystä ja syvään hengittämistä. Fitness ei ole pelkästään harjoittelu, eikä se ole harrastus, se on kokonaisvaltainen elämäntyyli joka säilytetään loppuelämän.

Fitness kilpailut

Fitness kilpailu on kehonrakennuskilpailuja muistuttava tapahtuma naisille. Toisin kuin kehonrakennus, fitness painottaa lihasten erottuvuutta ja muotoa koon yli. Kilpailut järjestetään usein yhdessä kehonrakennuskilpailujen ohessa. Tyypillisesti Fitness kisaan kuuluu uimapukukierros sekä posing-kierros. Uimapuku kierroksella kilpailijat esittelevät kehoaan kaksiosaisessa uimapuvussa kääntyillen lavalla. Posing kierros tarkoittaa lavaesiintymistä, joka saattaa olla esimerkiksi aerobic, tanssi tai voimisteluesitys. Tärkeimmät kilpailut ovat Fitness International sekä Fitness Olympia.