FitnessFitness on kilpaurheilulaji, jossa painottuu urheilullinen ja hoikka fysiikka. Päämääränä on sporttinen keho ja lihaserottuvuuksien näkyvyys.

Fitness jakautuu kahteen lajiin: Body Fitnessiin ja Fitnessiin. Body Fitness painottuu vahvemmin ulkonäköön. Kilpailussa on kaksi eri kierrosta, kaksiosainen bikini- ja uimapukukierros. Fitness taas on sporttisempi laji. Kilpailu koostuu ulkonäön eli fysiikan osalta bikinikierroksesta sekä urheilullisesta vapaaohjelmasta. Esitys pitää sisällään koreografisesti suunnitellun ohjelman, jossa on musiikkia, akrobaattisia liikkeitä, temppuja, tanssia tai voima- ja notkeusosioita.

Alkustartti fitnessharjoittelulle

Fysiikkalajit, joissa kehoa muokataan lihasmassan avulla, vaativat erittäin pitkäjänteistä työtä. Lavalle ei nousta hetkessä, vaan kilpailuihin osallistumisen takana on kuukausien suunnitelmallinen harjoittelu.

Pitkän pinnan lisäksi tarvitaan myös tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja sen yhdistämisestä harjoitteluun. Itse ei kuitenkaan kaikkea tarvitse tietää. Perustreeniohjelma sekä mahdollinen ruokavaliosuunnitelma tulee aina tehdä ammattilaisen kanssa järki kädessä, suunnitelmallisesti ja yksilön fysiikka ja tausta sekä mahdolliset fyysiset rajoitukset huomioon ottaen.

Alussa valmentajaa tavataan muutaman kuukauden välein treeniohjelman päivityksen tiimoilta. Tiiviimpi yhteistyö aloitetaan yleensä kilpailujen tullessa ajankohtaisiksi.

Fitnessharjoitteluun kuuluu myös lihashuolto eli hieronta ja venyttely sekä mahdollisesti aerobista harjoittelua hapenottokyvyn kehittämistä varten.

Fitness: harrastus vai elämäntapa?

Fitness elämäntapana on kehosta ja terveydestä huolehtimista. Fyysisen kunnon ollessa terveellisellä pohjalla, on henkinenkin voima yleensä vahvempi.

Tavoitteelliselle kilpailijalle fitness on sekä harrastus että elämäntapa. Harjoittelu ja ruokavalio ovat osa jokapäiväistä elämää.

Fitnessiä voidaan kutsua elämäntavaksi, vaikkei siihen liittyisikään kilpailu-uraa, sillä fitness mielletään omasta kunnosta, terveydestä sekä hyvästä olosta huolehtimiseksi. Viime vuosien some-trendit ovat lisänneet fitnesselämäntavan suosiota myös amatöörien keskuudessa.

Kilpailut:

Syksyisin järjestetään noviisien SM-kilpailut. Kilpailu on tarkoitettu nimensä mukaan henkilöille, jotka eivät ole koskaan kilpailleet ko. lajissa. Askel siitä eteenpäin on osallistuminen SM-kilpailuihin. Lajissa kilpaillaan myös kansainvälisillä kentillä. Keväisin ja syksyisin valitaan joukkueet tuleviin EM- ja MM-kilpailuihin.

  • Kilpailuja järjestetään eri pituussarjoissa. Vartalon luonnolliset muodot eivät ole este kilpailuissa menestymiselle, mutta synnynnäinen leveä hartialinjalla ja kapea vyötärö pyöreillä lihaksilla edesauttavat mahdollista menestystä kilpailuissa.
  • Treeni, ravinto ja lepo oikeassa suhteessa ovat fitnessin peruslähtökohdat.
  • IFBB Finland ry, (entinen Suomen Fitnessliitto), järjestää treenaukseen ja kilpailuun valmistavia leirejä, joilta saa paljon tietoa ja kontakteja alan ammattilaisiin, jotka valmentavat ja suunnittelevat treeni- tai ravinto-ohjelmia.
  • Body-lehdestä löytyy liiton tiedotteita sekä kilpailukalenteri.
  • Alan kirjallisuutta: Pauliina Talus: Elämäntapana fitness. Kattavasta kirjasta löytyy tietoa niin treenaamisesta, ruokavaliosta kuin lisäravinteistakin.
  • Asiantuntijana toimi IFBB Finland ry:n päävalmentaja Maija Elovaara. Elovaaralla on 20 vuoden treenitausta. Koulutukseltaan hän on kemisti ja opiskellut mm. biokemiaa sekä ravitsemustiedettä.
Teksti: Kati Dorsén

Shape.fi – treenivideot netistä

Shape.fi on uusi tapa liikkua. Jumppaa ja kuntoile tehokkaasti missä ja koska vain! Vain 9,90 € kuukaudessa saat käyttöösi korkeatasoiset liikuntavideot suoraan olohuoneeseesi. Shape.fi:n liikuntatunnit ovat ammattitaitoisten ohjaajien vetämiä. Kuntoilumahdollisuudet ovat netin välityksellä siellä missä sinäkin.

Fitnesskeskukset

Fitnesskeskukset eroavat normaaleista kuntosaleista tarjontansa puolesta. Fitnesskeskuksista voi löytää punttisalin lisäksi venyttelymaton sekä huomattavan määrän erilaisia aerobiseen liikkumiseen tarkoitettuja laitteita juoksumatoista kuntopyöriin. Usein myös solarium on kovassa käytössä. Monista fitnesskeskuksista löytyy uima-allas, sillä uiminen on hyvä tapa pitää yllä kehon kokonaisvaltaisia toimintoja ja lihasten hyvinvointia. Porealtaat puolestaan tarjoavat rentoutumista kovien harjoitusten jälkeen. Koska poreallas paitsi rentouttaa lihaksia myös tukee niitä, siellä voi istua mukavasti ja keskittyä vaikka muiden kanssa keskustelemiseen.

Fitnesskeskuksissa harjoitetaan laajasti ottaen kaikkia liikuntamuotoja: lihaskuntoa, aerobista liikuntaa ja voimakasta rasvanpolttoa. Lisäksi tarjotaan ohjeita terveelliseen ruokailuun. Usein tarjolla on myös alan ammattilaisia, joilta voi maksua vastaan pyytää opastusta ja kehityksen seuraamista.

Fitnesslehdet

Suomessa on tarjolla monia fitnesslehtiä jotka käsittelevät melko pitkälti samoja aiheita. Näistä suurin on FIT. Lehti tarjoaa kuukausittaisen tietopaketin koskien eri kehotyypeille sopivaa liikkumista, rasvan polttamista, motivaation ylläpitämistä, hyvinvointia, ravitsemusta ja liikunnan käytännön haasteita.

Pilates

Vaikka pilates onkin aivan oma liikuntalajinsa, se on silti suosittu fitnesspiireissä sen tarjoaman monipuolisuuden ja yleishyödyllisyyden takia. Pilateksen peruspiirteisiin kuuluvat kehon keskustan lihasten löytäminen ja voimistaminen. Näistä lihaksista käytetään myös nimeä core. Näin pyritään tehostamaan raajojen liikettä ja yleistä hyvinvointia. Keskustan lihasten löytäminen auttaa myös parantamaan yleistä ryhtiä sekä pitämään sisäelimet oikeassa asennossa. Joidenkin tutkimusten mukaan core-treeni saattaa jopa torjua sisäelinsairauksia ja parantaa aineenvaihduntaa. Nivelten liikeratoja harjoitetaan pilateksessa myös paljon. Tämä torjuu nivelten kalkkiutumista ja nyrjähtelyä vanhemmalla iällä.

Lattialla tehtävät liikkeet säästävät niveliä, joten pilates sopii myös hyvin huonokuntoisille ja ylipainoisille fitnessin aloittelijoille. Pilatesta on tarjottu aloittelijoille sopivana liikuntamuotona myös, koska treenissä ei varsinaisesti hengästytä eikä siinä tule hiki, mutta seuraavana päivänä huomaa selvästi tehneensä jotain – tämä kasvattaa motivaatiota. Pilateksella on rentouttava, meditatiivinen vaikutus sen harjoittajiin. Tämä johtuu luultavasti harjoituksen kokonaisvaltaisuudesta ja toisaalta siitä että liikkeisiin kuuluu myös hengitysharjoituksia. Liikkeet sidotaan yhteen niin että puolen tunnin tai tunnin ajan tulee harjoitettua paljon tasaista hengitystä ja syvään hengittämistä.

Fitnesskilpailut

Fitnesskilpailu on kehonrakennuskilpailuja muistuttava tapahtuma, joka on yleensä suunnattu naisille. Toisin kuin kehonrakennus, fitness painottaa lihasten erottuvuutta ja muotoa lihasten koon sijaan. Kilpailut järjestetään usein yhdessä kehonrakennuskilpailujen ohessa. Tyypillisesti fitnesskisaan kuuluu uimapukukierros sekä posing-kierros. Uimapukukierroksella kilpailijat esittelevät kehoaan kaksiosaisessa uimapuvussa ja kääntyilevät lavalla. Posing-kierros tarkoittaa lavaesiintymistä, joka saattaa koostua esimerkiksi aerobic-, tanssi- tai voimisteluosuuksista. Tärkeimmät kansainväliset fitnesskilpailut ovat Fitness International sekä Fitness Olympia.