CrossFit on jo vuosien ajan herättänyt runsaasti tunteita ja jakanut fitness-harrastajien mielipiteitä. Onko CrossFit järkevä laji? Mitä ongelmia siihen liittyy? Mikä siinä on parasta?

Kokosimme joukon argumentteja CrossFit-villityksen puolesta ja sitä vastaan. Lue ja muodosta oma mielipiteesi.

Mitä on CrossFit?

CrossFit on Greg Glassmanin ja Lauren Jenain kehittämä fitness-brändi, joka on vuodesta 2000 lähtien levinnyt roihun lailla ympäri planeetan.

Kyseessä on miljardien dollarien bisnes. Tuhannet lisensoidut kuntosalit Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa tarjoavat ainutlaatuista treenikomboa, jossa aerobiset harjoitukset, voimistelu ja painonnosto kohtaavat toisensa.

Eräänä lajin perusfilosofiana on vaihtelevuus. Monipuolisen harjoittelun tavoitteena on kokonaisvaltainen atleettinen suorituskyky ja tasapainoinen, kaunis kroppa.

CrossFit on vuodesta toiseen sangen suosittu myös Suomessa. Kaikki eivät kuitenkaan arvosta lajia, ja se onkin saanut myös runsaasti kritiikkiä osakseen. Osa kritiikistä on perusteltua, osa pelkkää turhaa dissausta.

Nyt käymme läpi muutaman argumentin CrossFitin puolesta ja sitä vastaan. Onko CrossFit tehokas treenimuoto vai pelkkää teennäistä ajanhukkaa? Jatka lukemista.

5 syytä rakastaa CrossFittiä

1. CrossFit-yhteisössä tuetaan treenikaveria

CrossFit on sosiaalinen treenimuoto. CrossFit-harrastajat tsemppaavat toisiaan ja luovat energistä keskinäisen kannustamisen ilmapiiriä. Monille liikuntaa harrastaville sosiaalisuus on kaiken A ja O. Tähän tarpeeseen CrossFit vastaa yhtä hyvin kuin vaikkapa joukkuelajit.

2. CrossFitin päivittäiset haasteet luovat jännitystä

CrossFitin eräänä ideana on päivittäinen treeniohjelman vaihtelevuus. Tämä tuo harjoitteluun monipuolisuutta ja pitää myös mielen virkeänä. Salille on jännittävää suunnata, kun saa etukäteen ihmetellä, että mitähän kamalaa ja ihanaa siellä tällä kertaa odottaa.

3. CrossFit tarjoaa tavallista kuntosalia kovemmat adrenaliinikiksit

CrossFitin korkea intensiteetti, vaihtelevuus, kilpailullisuus ja sosiaalinen luonne ovat kaikki omiaan tuottamaan harrastajalle todella kovia adrenaliini- ja endorfiinikiksejä. Esimerkiksi tavallisessa punttisalipuuhastelussa tai lenkillä lönkötellessä voi unohtua omien rajojen puskeminen. CrossFitissä tätä vaaraa ei todellakaan ole.

4. Korkea intensiteetti ja vaihtelevuus tuottavat tuloksia

CrossFitin korkea intensiteetti tuottaa hyviä tuloksia sekä rasvanpolton että atleettisen suorituskyvyn kannalta. Se on oikein mainio kokonaisvaltainen fitness-treeni, joka parantaa ulkonäköä ja urheilullisuutta paremmin kuin monet yksipuolisemmat liikuntaharrastukset.

5. Liikunta = hyvä asia / CrossFit = liikuntaa

Viides syy rakastaa CrossFittiä ei ole kovin ainutlaatuinen, sillä se on täsmälleen sama syy, jonka vuoksi kaikki liikuntamuodot ovat rakkauden arvoisia: Liikunta kohentaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia, ja turvallisesti harjoitettuna niin tekee myös CrossFit.

5 syytä vihata CrossFittiä

1. CrossFitin yhteisöllisyys on kulttimaista

CrossFitin sosiaalisuudella on pimeä puolensa, kuten yleensäkin kaikenlaisella jengiytymisellä. Kyseessä on hieman kulttimainen laji. CrossFit-harrastajat saattavat muun muassa kannustaa toisiaan vaarallisiin ylisuorituksiin. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii rasituksesta aiheutuvien yrjöjen fetisoiminen joissakin treenaajapiireissä.

Tällainen tiivis laumahenki ei monien suomalaisten mielestä tunnu oikein omalta. Ehkä siksi CrossFit ei ole saavuttanut meillä aivan yhtä vahvaa asemaa kuin monissa muissa länsimaissa.

2. CrossFit aiheuttaa paljon loukkaantumisia

CrossFit on vaarallinen laji. Toisinaan mainittuja kuolemaan johtaneita sydän- ja verisuonivaurioita ei liene erityisesti syytä korostaa, sillä toki näin suositussa lajissa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista traagista.

On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten CrossFitissä painotetaan kovan intensiteetin suorituksia ja miten tämä johtaa väistämättä ajoittain virheellisesti tehtyihin liikkeisiin. Jos ja kun repiviä liikkeitä suoritetaan muuten kuin täydellisellä tavalla, vaarana ovat lihas- ja nivelvauriot, jotka voivat pahimmillaan jättää pysyvän vamman.

Monet CrossFit-vammautumiset tapahtuvat, kun läsnä ei ole pätevää kouluttajaa. Yleisimpiä ovat olkapäiden, alaselän ja polvien vammat. Miehet loukkaavat itsensä useammin kuin naiset, todennäköisesti johtuen lajin adrenaliinipitoisesta gung ho -meiningistä.

Hyvänä esimerkkinä tavallisen CrossFitin vaaroista on vanhanaikainen burpee eli yleisliike, jota suositaan tarpeettoman paljon. Se on tehoonsa nähden yhmä liike, sillä pienikin virhe voi aiheuttaa vamman.

3. CrossFit ei ole köyhiä varten

CrossFit on osa terveen elämäntavan ympärille rakentunutta luokkasotaa. Etenkin Yhdysvalloissa lähinnä varakkailla ihmisillä on mahdollisuus harrastaa haluamiaan lajeja ja syödä terveellisesti, kun taas vähävaraiset syrjäytyvät kaiken muun ohella myös fyysisen hyvinvoinnin saralla.

Suomessa eriarvoistuminen ei ole vielä niin pitkällä, etteikö myös vähävarainen voisi harrastaa liikuntaa. CrossFitissä vuoden treenit voivat kuitenkin helposti maksaa yli tuhat euroa. Ja koska kyseessä on ilman kunnollista opastusta sangen vaarallinen laji, päälle kannattaa ostaa vielä satojen eurojen edestä personal trainerin aikaa. Jos personal traineriin ei ole varaa, loukkaantumisriski kasvaa.

CrossFit ei ole köyhien ihmisten laji.

4. CrossFit ei treenaa koko kehoa

CrossFit ei ole niin monipuolista treeniä kuin miltä se vaikuttaa. Osa tukea tarjoavista lihasryhmistä jää tyypillisessä CrossFit-treenissä paitsioon. Osittain myös tästä syystä lajissa tapahtuu enemmän loukkaantumisia kuin olisi syytä.

5. CrossFit on täynnä tyhjää uhoa ja päämäärätöntä hosumista

CrossFit on adrenaliinipitoinen laji Yhdysvalloista. Jo tämän tiedon perusteella voi saada aika hyvän idean siitä, millainen kyseisen fitness-ilmiön yleistunnelma on.

Tavallisilla kuntosaleilla on totuttu keskittymään kukin omaan treeniinsä ja tekemään tehokkaita perusliikkeitä. CrossFitissä sen sijaan yritetään liikaa. Se on täynnä tyhjänpäiväistä puhkumista. Tunnelma on samanlainen kuin fitness-teinien Tumblr-päivityksissä.

Jopa CrossFitin perustaja Glassman on uhonnut omasta lajistaan: ”Se voi tappaa sinut. Sen suhteen olen ollut aina rehellinen.”

Aika pelleä. (No offence, oikeat pellet.)

Ei siis ihme, että CrossFit menee myös osalla harrastajista tyhjänpäiväiseksi boustailuksi, kun parasta olisi keskittyä nöyrästi liikuntaan sekä terveyden ja suorituskyvyn edistämiseen.

Lue lisää CrossFitistä:
CrossFitin lajianalyysi (Lihastohtori)
CrossFit (Wikipedia)