Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 ääntä, keskiarvo: 4,50 kautta 5)
Loading...

Beeta-alaniini (usein myös beta-alaniini, joka on virheellinen kirjoitusasu) on ainoa luonnossa esiintyvä beeta-muotoinen aminohappo. Se muodostaa lihaksissa aminohappo histidiinin kanssa karnosiinia, joka on näiden kahden aminohapon dipeptidi. Karnosiinipitoisuudet saattavat nousta sekä suun kautta nautitun karnosiinin että beeta-alaniinin myötä, mutta eivät poikkeustapauksia lukuunottamatta histidiinin nauttimisella.

Ihmisellä suun kautta nautittu karnosiini hajoaa ensin ruoansulatuksessa molekyylisidoksen hajottavan entsyymin myötä beeta-alaniiniksi ja histidiiniksi ja siitä edelleen aminohapot yhdistävän entsyymin myötä luustolihaksissa takaisin karnosiiniksi. Suun kautta nautittu beeta-alaniini nostaa siksi lihasten karnosiinipitoisuuksia paljon kustannustehokkaammin kuin karnosiiniravintolisä. Karnosiinivalmisteen ”sisältämä” beeta-alaniini on nimittäin ns. pullonkaulakomponentti, jonka nauttiminen on tehokkain tapa nostaa lihasten karnosiinipitoisuuksia.

Alfa-alaniini tukee kehon energiantuotantoa, proteiinisynteesiä ja entsyymien toimintaa. Beeta-alaniini sen sijaan edistää lihasten korkeita karnosiinitasoja. Korkeat karnosiinitasot lihaksissa tarkoittavat voimakkaampia ja kestävämpiä lihaksia.

Kohonneet karnosiinitasot lihaksissa voivat kehittää lihaksen kykyä käsitellä haitallisia aineita jopa 20%, pääosin esimerkiksi maitohappoja jotka haittaavat lihaksen toimintaa. Näin beeta-alaniinin nauttiminen voi dramaattisesti pidentää lihasten kestävyyttä ja huomattavasti parantaa niiden suorituskykyä raskaassa harjoittelussa. Beeta-alaniinin on todettu nostavan lihaksen karnosiinitasoja jopa 40%.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat että beeta-alaniini on erityisen hyödyllistä, kun sen kanssa nautitaan kreatiinimonohydraattia. Tämän kombinaation on todettu lisäävän voimaa sekä lihasmassaa enemmän kuin nämä tuotteet erikseen nautittuina.

Beeta-alaniinin on tutkimuksissa havaittu nostavan lihaksen karonisiinipitoisuutta 37%-47%. [1] Lihaksen karonisiinipitoisuuden lisäyksen taas on lukuisissa tutkimuksissa todettu lisäävän suorituskykyä. [2]

Samassa tutkimuksessa beeta-alaniinin todettiin lisäävän lihaskestävyyttä huomattavasti.[1] Tämä viittaisi siihen, että beeta-alaniini saattaa hyvinkin lisätä tiukkaan sarjaan pari toistoa lisää.

Beeta-alaniinista on ilmeisesti hyötyä monenlaisessa urheilussa, mm. koska se toimii karnosiiniksi yhdistyttyään mm. tehokkaana maitohappopuskurina, vaikuttaa kalsium-magnesiumpumpun aineenvaihduntaan, typpioksidin muodostumiseen sekä toimii monipuolisena antioksidanttina lihaksissa nopeuttaen palautumista ja parantaen suorituskykyä. Beeta-alaniinin turvallisuus on varmennettu useissa tuoreissa yliopistotutkimuksissa. [3]

Annostus:
Positiivisia tuloksia on saatu noin 5g päivä annostuksella. Beeta-alaniini voi aiheuttaa joillakin henkilöillä ihon vaaratonta kihelmöintiä yli 1.5g annoksilla.

Mistä ostaa?

Lähteet:

[1] Beta-alanine supplementation augments muscle carnosine content and attenuates fatigue during repeated isokinetic contraction bouts in trained sprinters.
[2] Harris RC, Dunnett M, Greenhaff PL: Carnosine and Taurine contents in individual fibres of human vastus lateralis muscle. J Sport Sci 16: 639 -643, 1998
[3] Effects of Twenty-Eight Days of Beta-Alanine and Creatine Monohydrate Supplementation on the Physical Working Capacity at Neuromuscular Fatigue Threshold