Käyttäjien arvostelu: 1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 ääntä, keskiarvo: 2,33 kautta 5)
Loading...

ATD eli 3,17-dioxo-etiochol-1,4,6-triene on jälleen yksi aine jonka väitetään laskevan estrogeenitasoja (50%) sekä nostavan testosteronitasoja (400%).

Testosteronin tuotanto kehossa alkaa kun hypotalamus erittää ns. LH hormoonia. Tämä hormooni matkaa aivolisäkkeeseen mikä johtaa androgeenien (eli mies hormonejen) tuotantoon kiveksissä ja naisilla progesteronin tuotantoon keltarauhasessa.

Estrogeenia taas syntyy miehillä lähinnä kun androgeenit aromatisoituvat estrogeeniksi. Kun liian paljon estrogeenia pääsee hypotalamukseen, luulee hypotalamus, että myös testosteronia on liikaa, ja LH-hormonin tuotanto tipahtaa. Hypotalamus reagoi samalla tavalla myös androgeeneihin. Jos se huomaa, että niitä on tarpeeksi, niiden tuotanto pienenee huomattavasti.

ATDn vaikutuksen väitetään perustuvan siihen, että se estää androgeenien pääsyn hypotalamuksen androgeenireseptoreihin. Näin hypotalamus ei lopeta LHn tuotantoa, sillä tieto siitä, että kehossa on jo ”tarpeeksi” hormoneja ei pääse perille. Koska LHta tuotetaan lisää, myös muiden androgeenien tuotanto jatkuu.
Meillä jäi epäselväksi, miksi ATD vähentää estrogeenin määrää kehossa.
Erään tutkimuksen pohjalta näitä väitteitä voidaan todennäköisesti pitää jokseenkin paikkaansa pitävinä. 15mg ATDta päivässä oli vähentänyt testosteronin pääsyä androgeenireseptoreihin, ja tutkijat epäilivätkin, että ATD saattaa toimia sekä androgeenien (estrogeeniksi) aromatisoitumisen estäjänä, sekä estää androgeenien pääsy androgeenireseptoreihin. [2] Tutkimus on tehty vuonna 1989.

Ainetta on tutkittu vähän, ja löysimmekin vain yhden tutkimuksen joka käsitteli juuri ATDn vaikutusta androgeeni sekä estrogeeni tasoihin. Tässä oli tutkittu 3,17-dioxo-etiochol-1,4,6-trienen vaikutusta apinoiden LH sekä testosteronitasoihin ja kuudella seitsemästä oli havaittu 1.5-3 kertainen nousu. Myös estrogeenin tuotanto hypotalamuksessa oli vähentynyt.[1] Tutkimus oli tehty apinoilla, ilman vertailuryhmää eikä 7 koe-eläintä ole kauhen paljon.

Kaiken kaikkiaan ainetta on tutkittu aivan liian vähän (lisäravinteena), jotta siitä voisi tehdä mitään pitäviä johtopäätöksiä.

Eräitä tutkimuksia on tehty tuotteen nimeltä Novedex XT tiimoilta. Tuotteen sisältämien aineiden, eli 6, 17-keto-etiocholeve-3-ol tetrahydropyranol,3, 17-keto-etiochol-triene ja 3’,5,7-trihydroxy-4’-methoxyflavone on spekuloitu olevan pitkälti samaa tavaraa kuin ATDn.
Tämän tuotteen on havaittu nostavan koehenkilöiden testosteronitasoja huomattavasti Texasin Baylorin yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa.
Saman suuntaisia vaikutuksia on todettu myös muutamassa muussa tutkimuksessa, jotka tosin löytyvät vain tuotteen valmistajan kotisivuilta [4]

Mikäli olisi varmaa, että kyseessä on tosiaan ADT pohjainen tuote ja olisi varmaa, että tutkimukset [3,4] eivät olisi puolueellisia, saisi tämä tuote 3-4 tähteä. Kuitenkaa emme voi olla varmoja, joten tähtiä tuotteelle irtoaa vain kaksi, vaikka se saattaakin toimia paremmin kuin arvosana antaa ymmärtää.

Lähteet:
[1] Inhibition of aromatization stimulates luteinizing hormone and testosterone secretion in adult male rhesus monkeys.
[2] Effects of ATD on male sexual behavior and androgen receptor binding: a reexamination of the aromatization hypothesis.
[3] Eight weeks of aromatase inhibition using the nutritional supplement Novedex XT: effects in young, eugonadal men.
[4] Safety and Efficacy of a Naturally-Occurring, Orally Administered, Aromatase Inhibitor in Healthy Men