L-arginiini on yksi jo paikkansa vakiinnuttaneista treenajien ravintolisistä. Mutta ovatko arginiinin hyödylliset vaikutukset pelkkää hölynpölyä vai onko siitä oikeasti jotakin etua? Selvitimme asian. Lue tulokset alta.

Mitä l-arginiini on?

L-arginiini on arginiineihin kuuluva aminohappo. Se on yksi yleisimmistä luonnollisesti esiintyvistä aminohapoista. Se on ehdollisesti välttämätön osa eläinten elimistön toimintaa ja yksi lihasproteiinin rakennuspalikoista.

L-arginiinia on käytetty jo melko pitkään ravintolisänä. Se on turvallinen lisä. Mutta mitä hyötyä siitä on kuntoilijalle?

Arginiini kiihdyttää kasvuhormonin tuotantoa

Ylimääräisen l-arginiinin tärkein hyöty liittyy kehon luonnolliseen kasvuhormonituotantoon. Selvimmät tulokset on saatu suonensisäisesti nautitun arginiinin kohdalla. Sitä käytetään tutkimuksissa toistuvasti kohottamaan kasvuhormonin tuotantoa tutkimuskohteissa. Myös suun kautta nautittuna arginiinilla vaikuttaa olevan vastaava efekti.

Liikunta jo itsessään lisää kasvuhormonin määrää, mutta yhdistettynä arginiiniin, nousu on voimakkaampi. Kasvuhormoni nopeuttaa esimerkiksi lihassolujen kehittymistä.

Ei kreatiinia ilman arginiinia!

Kreatiini, joka on lihastreenin kannalta tehokkain ravintolisä, on riippuvainen l-arginiinista. Arginiinia tarvitaan kreatiinin tuottamiseen. Tämä taas osaltaan lisää lihasmassaa ja kehon palautumisnopeutta. Arginiinilla onkin useita kehon luonnollisia prosesseja tehostavia ominaisuuksia.

Arginiini laskee verenpainetta

Arginiinin on todettu laskevan verenpainetta – etenkin korkeasta verenpaineesta kärsivien. Vastaavan efektin vuoksi arginiinilla väitetään olevan myös käyttöä seksilääkkeenä. Se parantaa pienten verisuonten toimintaa ja näin saattaa torjua miesten erektio-ongelmia. Ihmelääkettä siitä ei kuitenkaan tähän pulmaan kannata odottaa.

Arginiinin vaikutus verisuoniin myös helpottaa ns. lihaspumpin saavuttamista ja parantaa kuntoliikkujien lihasten hapenottokykyä.

Onko arginiinista hyötyä ravintolisänä?

Ihmisen keho pystyy tavallisesti tuottamaan kaiken tarvitsemansa arginiinin. L-arginiini ravintolisä voi kuitenkin olla hyödyllinen terveelle aikuiselle, jos tarkoituksena on treenata voimakkaasti ja halutaan voimistaa kasvuhormonin ja kreatiinin luonnollista tuotantoa. Varmoja tutkimustuloksia aiheesta ei ole, mutta ravintolisä vaikuttaa olevan hyödyllinen. Myös suuri määrä kuntoilijoiden omia anekdootteja vahvistaa tämän näkemyksen.

Kiinnostavana detaljina arginiinia käytetään myös tietyissä hammastahnoissa torjumaan hampaiden yliherkkyyttä. Normaalin arginiiniravintolisän ei kuitenkaan ole todettu tarjoavan tätä hyötyä.

Varoitus: älä ota arginiinia heti sydänkohtauksen jälkeen

Alustavien kokeiden perusteella arginiiniravintolisä saattaa olla vahingollista sydänkohtauksen jälkeen nautittuna. Vaikka lopullisia tuloksia odotetaan yhä, tällä hetkellä lääkärit suosittelevat sydänpotilaita pidättäytymään arginiinin ottamisesta. Tarkkaa syy-yhteyttä ei tunneta.

Terveille ihmisille l-arginiini on tutkijoiden mukaan turvallinen ja joissakin tapauksissa jopa hyödyllinen ravintolisä.

Lue lisää:
Arginine (Wikipedia)