Ravintoaineista puhuttaessa antioksidantit mainitaan usein terveellisten ainesosien listoilla. Mutta mitä hyötyä antioksidanteista oikeasti on – vai onko mitään? Ja kannattaako niitä nauttia ravintolisinä? Lue tästä.

 

 

Mikä on antioksidantti?

Antioksidantti on mikä tahansa ihmisen kehossa vaikuttava molekyyli, joka torjuu reaktiivisia happiyhdisteitä. Elimistö saa tarvitsemansa antioksidantit paljolti nautitun ravinnon avulla. Osa taas muodostuu entsyymeinä kehossa. Jos keho ei osaisi hyödyntää ja tuottaa antioksidantteja, happi vaurioittaisi soluja nopeasti. Tästä syystä antioksidantteja pidetään usein tärkeänä osana solujen suojajärjestelmää.

Mitkä ravintoaineet toimivat antioksidantteina?

Tunnetuimpia antioksidantteja lienevät C-vitamiini ja E-vitamiini. Myös eräät mineraalit, kuten seleeni, sinkki ja kupari toimivat antioksidantteina, samoin flavonoidit. Samoin A-vitamiinilla on tärkeä rooli antioksidanttijärjestelmän toiminnassa.

Runsaasti hyödyllisiä antioksidantteja on muun muassa pähkinöissä, hedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa. Myös vihreä tee on hyvä antioksidanttien lähde.

Antioksidanttien myönteiset terveysvaikutukset:

  • Antioksidantit ovat elimistön luonnollinen puolustuskeino ikääntymistä vastaan.
  • Antioksidantit torjuvat lihasjäykkyyttä. Riittävä määrä antioksidantteja kehossa auttaa poistamaan muun muassa maitohappoja lihaksista. Tästä syystä antioksidantit tehostavat kehon suorituskykyä ja nopeuttavat palautumista.
  • Kova painoharjoittelu ja nopeustreeni altistavat lihassolut oksidatiivisesta stressistä johtuville tulehduksille. Antioksidantit ovat tärkeässä roolissa näiden tulehduksien torjunnassa.

 

 

Kriittinen näkökulma antioksidantteihin

On selvää, että antioksidantit ovat tärkeä osa ihmisen suorituskykyä ja auttavat soluja pysymään terveinä. Epäselvää on kuitenkin, missä määrin vaikkapa ravintolisänä nautitut antioksidantit hyödyntävät terveyttä.

Kiinnostavaa kyllä, äskettäin on myös esitetty tutkimustuloksia, joiden perusteella runsas antioksidanttien nauttiminen saattaa heikentää liikunnan hyötyjä. Kööpenhaminan yliopistossa iäkkäillä miehillä tehty tutkimus osoittaa, että runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio heikensi liikunnan positiivisia vaikutuksia verenpaineeseen ja kolesteroliin. Näyttö antioksidanttien hyötyjä vastaan oli tässä tutkimuksessa vahva. Kannattaa kuitenkin huomata, että kyseessä oli hyvin spesifi ryhmä ja vaiva: iäkkäät miehet ja liikunnan vaikutus heidän verenkiertoonsa. Yksi tutkimus ei kumoa kaikkia aiempia myönteisiä tuloksia.

Tutkimus kyseenalaistaa kaikkein selvimmin antioksidanttien runsaan käyttämisen ravintolisänä liikuntatulosten parantamiseen. Normaalisti ruoasta saatavat antioksidanttimäärät eivät ole tiettävästi haitallisia, päin vastoin.

Lue lisää:
Antioksidantit suojaavat soluja hapettumiselta (VitaeLab)
Tule apuun, antioksidantti (Fit.fi)
Antioksidantit pilaavat liikunnan terveyshyödyt (Suomen Kuvalehti)